Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, tomaszt135 napisał:

Tylko czy nie pojawiły się skutki uboczne?

Mówią że od bidy można mieszać gramicyd + navi i metazanex. Jak będzie ciepło i bez stresów to powinno nie być fito. Ja bym napewno nie dodawał do tej zupy regulatorów 

19 godzin temu, Raptus902 napisał:

Po oprysku belkar + kliper rzepak poskręcał liście na dół. Chwasty też poskręcane. Opryskiwacz dobrze wypłukany. Czy mu to przejdzie samoczynne?  Dziś 3 dni od zabiegu. 

Screenshot_2021-09-26-14-53-28-535_com.miui.gallery.jpg

Normalna reakcja tak jak Pictor wykręca po oprysku kwiaty do dołu tak belkar skręca liście. Jeśli dałeś odp dawkę, opryskiwacz bym umyty to niczym się nie przejmuj.

12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Buteo taką robotę robi 😅

A jak imidachlopryd dał radę w tym roku? Dużo już wjazdów insektycydem miałeś? Jaki termin siewu przy okazji napisz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, disel16v napisał:

Mówią że od bidy można mieszać gramicyd + navi i metazanex. Jak będzie ciepło i bez stresów to powinno nie być fito. Ja bym napewno nie dodawał do tej zupy regulatorów 

Normalna reakcja tak jak Pictor wykręca po oprysku kwiaty do dołu tak belkar skręca liście. Jeśli dałeś odp dawkę, opryskiwacz bym umyty to niczym się nie przejmuj.

A jak imidachlopryd dał radę w tym roku? Dużo już wjazdów insektycydem miałeś? Jaki termin siewu przy okazji napisz.

Wjazd tylko z doglebowka. Siew 22-24 siepen. Na dniach Iguana.

Tak więc imidachlopryd zrobił robote 🙋‍♂️

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Planuję dać Borawi na insekty i Agil na  jednoliścienne, jechać w tej fazie czy za wczesnie? Na zdjeciu średnia faza rozwoju roslin, niektóre mają po 2 liście. Jak radzicie Robić zabieg czy jeszcze czekać.?

20210927_105952.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Wjazd tylko z doglebowka. Siew 22-24 siepen. Na dniach Iguana.

Tak więc imidachlopryd zrobił robote 🙋‍♂️

No wiesz, jeśli nie ma larw to można powiedzieć sukces bo nie sądzę że żadnej presji nie było. Fajnie pogratulować. Ja dałem około 10 ml na kg ziarna i tako, to wyszlo. Jaka finalnie dawka wyszła?

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Planuję dać Borawi na insekty i Agil na  jednoliścienne, jechać w tej fazie czy za wczesnie? Na zdjeciu średnia faza rozwoju roslin, niektóre mają po 2 liście. Jak radzicie Robić zabieg czy jeszcze czekać.?

20210927_105952.jpg

Daj znać jak efekty bo nikt tego nie stosuje albo nikt nie chce się pochwalić efektami 👍 napisz na priv 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Bartoszek_xd napisał:

rzepak 5-6 liści. Chcę zrobić kompletny zabieg regulacyjny, myślałem o1l caryxu no i co więcej do tego? mikro, makro, insekty?

Siarczan . Dr green. Inazuma. Bór. 

Opublikowano

A na jednoliścienne z siarczanem i mikro można mieszać? Czy dzielić zabieg 

Opublikowano

Czy dawka 0.25 l Navigatora + 1.5 l metazanex jest bezpieczna dla rzepaku? 

Pani w sklepie mówi 1.25 l metazanex. Na forum ludzie piszą, że i 1.6 l w tej mieszaninie stosują. 

Rzepak w większości 2-3 liście. Ale jest nierówny, są 4 liście i też 1 liść.

Zrobilo się ciepło i boję się, że ten duży zakryje chwasty. 

• Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, ciaastus napisał:

Czy dawka 0.25 l Navigatora + 1.5 l metazanex jest bezpieczna dla rzepaku? 

Pani w sklepie mówi 1.25 l metazanex. Na forum ludzie piszą, że i 1.6 l w tej mieszaninie stosują. 

Rzepak w większości 2-3 liście. Ale jest nierówny, są 4 liście i też 1 liść.

Zrobilo się ciepło i boję się, że ten duży zakryje chwasty. 

0.3 i 1.8 nie zrobiło wrażenia na rzepaku - przynajmniej takiego optycznego. Na te późne rzepaki bede dawał 0.33 i 1.6

Opublikowano

Panowie krokiem pytanie. Labrador 1L na jednoliscienne + 0,5 Caryx + 0,5 Tebu + perytroid + 1,5 Litra Boru (Bormax). Można pryskac taka mieszanka rzepak e fazie 6 lisci? Jeśli nie bardzo to co z czym połączyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v