Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Może dlatego ze siany własnymi nasionami?

Wszystek siany swoimi, na drugim polu rośnie normalnie, nie będę nabijał kabzy pośrednikom od nasion

Edytowane przez kellyq
  • Like 2
Opublikowano

Rzepak siany 19.08, wschody były rowne pomimo dość dużych opadów deszczu, ale niestety bardzo rzadko zasiany, wychodzi jakieś 25-35 roślin na m2. Miałem  go przesiewacz ale widzę że ma dobry wigor. W obecnej chwili widać 5 liść. Niestety nie był pryskany na chwasty. Docelowo ma iść Navigator z metazachlorem. Pytanie czy jak będzie pogoda to jechać jutro czy czekać aż miną chłody i prognozowane przymrozki. Na razie presji chwastow i samosiewów zbiz nie widać.

20210916_090928.jpg

Opublikowano

W  jakiej fazie podajecie azot na rzepak? Nadają opady deszczu i chciałem podsiać po 100kg saletry a niektóre rośliny w fazie liścieni do max 2 liści. Nie wiem czy nie zawcześnie. Poprzednie lata bez nawozu na jesieni bo plantacje na oborniku.

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Widzę że Strasznie boli Cię kto kiedy sieje, jakie kto ma koszty a to że  przesiewa...albo coś sensownie doradzaj na forum albo nie stękaj.

Stękasz może Ty nonstop że nawozy drogie 😅 rzepak na siłę = rzepak nieudany - przeważnie 🙋‍♂️

Opublikowano
8 godzin temu, Daro20 napisał:

W  jakiej fazie podajecie azot na rzepak? Nadają opady deszczu i chciałem podsiać po 100kg saletry a niektóre rośliny w fazie liścieni do max 2 liści. Nie wiem czy nie zawcześnie. Poprzednie lata bez nawozu na jesieni bo plantacje na oborniku.

Ja siałem wczoraj mocznik przed deszczem rzepak dopiero wschodzi

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, donpawelo napisał:

Rzepak siany 19.08, wschody były rowne pomimo dość dużych opadów deszczu, ale niestety bardzo rzadko zasiany, wychodzi jakieś 25-35 roślin na m2. Miałem  go przesiewacz ale widzę że ma dobry wigor. W obecnej chwili widać 5 liść. Niestety nie był pryskany na chwasty. Docelowo ma iść Navigator z metazachlorem. Pytanie czy jak będzie pogoda to jechać jutro czy czekać aż miną chłody i prognozowane przymrozki. Na razie presji chwastow i samosiewów zbiz nie widać.

20210916_090928.jpg

Bardzo ładny rzepak taki jak mój tylko powinien już być po oprysku na dwuliścienne i po regulacji

Opublikowano

stanie się coś złego jak oprysk navigatorem i bantuxem sie opóźni? mój wygląda mniej więcej jak kolegi donpawelo tylko był trochę nie równy i czekałem A teraz jak podskoczyl to bez deszczu dopiero w poniedziałek. I drugie pytanie czy ta mieszanina moze isc jak rośliny są suche A ziemia mokra czy ziemia tez musi obeschnąć?

Opublikowano
1 minutę temu, MaXtzTS napisał:

stanie się coś złego jak oprysk navigatorem i bantuxem sie opóźni? mój wygląda mniej więcej jak kolegi donpawelo tylko był trochę nie równy i czekałem A teraz jak podskoczyl to bez deszczu dopiero w poniedziałek. I drugie pytanie czy ta mieszanina moze isc jak rośliny są suche A ziemia mokra czy ziemia tez musi obeschnąć?

Jeszcze  lepiej podziała jak ziemia będzie mokra

Opublikowano

Teraz co dzień spadek temperatury jutro 14stop noc 11.

Na 23ciego w dzień 12stop w nocy do 4st. Czy w takiej sytuacji można robić regulację  poszedłby chlorek mepikwatu + tebukanazol?

Mepik 300 SL
0,6 l/ha
+ Ambrossio 500 SC
0,5 l/ha

Opublikowano
12 godzin temu, kellyq napisał:

Wszystek siany swoimi, na drugim polu rośnie normalnie, nie będę nabijał kabzy pośrednikom od nasion

zaprawiasz czymś własny rzepak?  Jakie odmiany są lepsze w plonie z własnego rozmnożenia- liniówki czy hybrydy ?

Opublikowano

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Zdecydowałem się na ochronę Navigator + metazachlor. W zeszłym roku dawałem 0,25 + 1,5 litra. Czy można tą dawkę troszkę zwiększyć?

W sklepie z ŚOR facet mówił żeby robić zabieg tak na 5-6 liść i można wtedy dać około 0.35 do 0.37.. możesz spróbować. Stara etykieta tak jak Jacek mówi to 0.3

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, disel16v napisał:

W sklepie z ŚOR facet mówił żeby robić zabieg tak na 5-6 liść i można wtedy dać około 0.35 do 0.37.. możesz spróbować. Stara etykieta tak jak Jacek mówi to 0.3

Ile mogę dać maksymalnie siarczanu magnezu na hektar rzepak ma 5-6 liści właściwych? 

Opublikowano (edytowane)

nie uprawiam ale wiem że plon niższy o 30-40% zależy od warunków, na piachach na pewno kiepsko to bedzie wyglądać jeżeli w okresie wegetacji nie bedzie padało, duża presja szkodników i chorób pewna,

osobiście będę siał jary na mocniejszym polu taka IVb w większości bo zostawiłem ozimy i chyba będzie do likwidacji a reszta przesiana w poniedziałek i wtorek

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v