Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja bym czekał do 3-4 liści właściwych aż ziele wylewie bo tu jakby czysto pogoda na ok. 2 tyg ma być a navi lepszy w kontakcie,niech się wypowie ktoś kto stosował w takiej fazie jak on doglebowo

• Thanks 1
Opublikowano
karol19920 napisał:

Bodaj 23, bo to siewnik usługodawcy. Tak wszystkie sieją 

jakieś 3.5% odchodzi na ścieżki, statystycznie bez znaczenia bo przy zakładanej obsadzie to 1-2 rośliny na metr

Opublikowano
10 godzin temu, karol19920 napisał:

Scieszki pod 15m. Nie siejące 4 redlice. Kurde trochę jestem w stresie bo termin późny a tu taki klops. Nie spodziewałbym się tego po kvernelandzie. 

Kverneland accord? Tam dawka idzie cały czas ta sama czy ścieżka czy nie

Opublikowano

u mnie podobnie dzis mija dwa tygodnie od siewu, gleba piaszczysta, dość głęboko nasiona poszły (jak co roku) siewki poskręcane (foto w galerii) dwa dni temu był jako tako pod wierzchem ale czy powschodzi? myślę i mam taką nadzieję, sezon 2010/2011 był jeszcze gorszy, bo po zasianiu lało i było strasznie zimno az do połowy września, ciezko bo ciezko ale powschodził w miare terminowo do tego 5.09 był na wierzchu

Opublikowano

Pozostaje zwiększenie prędkości

dość głęboko nasiona poszły (jak co roku) siewki poskręcane (foto

• Root Admin
Opublikowano

Ktoś się pytal jak to jest ze slimakami

IMG-20210908-WA0000.jpg

IMG-20210908-WA0001.jpg

3 godziny temu, MarcinNH napisał:

Kverneland accord? Tam dawka idzie cały czas ta sama czy ścieżka czy nie

ale masz różne zawory do ścieżkowania i albo jest bypass albo rozdziela nasiona na pozostałe lejki

Opublikowano

Swietokrzyskie są osoby co jeszcze orają i sieją ja siałem przed deszczem zaklepało fest kilka osób już przesiało wczoraj i w poniedziałek ja zostawiam bo z dnia na dzień jest coraz więcej chyba dobrze zrobiłem że zasiałem dość głęboko 

Opublikowano

Coś podgryza mi rzepak Na jednym polu nie ma prawie nic miejscami Na ślimaki trzepany snacol do okola jeszcze przed wschodami Co to może być? Na reszcie kawałków jest tylko miejscami tak podgryziony Siany 21.08 Pryskać czymś? Jeśli tak to czym i kiedy w nocy?

IMG_20210908_130041.jpg

Opublikowano
26 minut temu, usieq96 napisał:

Coś podgryza mi rzepak Na jednym polu nie ma prawie nic miejscami Na ślimaki trzepany snacol do okola jeszcze przed wschodami Co to może być? Na reszcie kawałków jest tylko miejscami tak podgryziony Siany 21.08 Pryskać czymś? Jeśli tak to czym i kiedy w nocy?

IMG_20210908_130041.jpg

Ślimaki ewidentnie widac 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Zwiększenie prędkości? Ja obserwuję w swoim poznaniaku na redlicy talerzowej, że jak szybciej jadę to talerze głębiej idą.

Ta akurat, poobsewuj to dokładniej.

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

Ktoś się pytal jak to jest ze slimakami

IMG-20210908-WA0000.jpg

IMG-20210908-WA0001.jpg

ale masz różne zawory do ścieżkowania i albo jest bypass albo rozdziela nasiona na pozostałe lejki

To zbieraj i paletami do Francji wysyłaj 😉

Opublikowano
23 godziny temu, Kubawww napisał:

Jak nic nie da to i wypadną te siane przed i po żaden nie zrobi w tym roku nie wiadomo czego przed zimą jeśli szybko zlapie

Siane przed deszczami dostały już regulacje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v