Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pozwolą a jak nie pozwolą że będzie zima koniec Października ? .

Była już mowa zeszłego roku by opóźnić siew bo przerastał w ostatnich latach ale zawsze to ryzyko bo już zimy bywały w połowie Października .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

CO Z TYMI RZEPAKAMI CO DZIŚ DOPIERO SIEJĄ JAKI BĘDĄ MIELI POTENCJAŁ NA ILE TON ? .

Ja 2 wrzesnia siałem, pierwszy raz mam te uprawę. Liczę  na nie gorszy plon niż  Ci co siali przed deszczem 10 dni temu i jeszcze nie widać roślin🤔

22 godziny temu, Piffpaff napisał:

wiem że chodzi o to że po doglebowce nie ruszać ziemi ale dziś jest 9 dzień po siewie i wyszła max 1 roślina/m2 o rana słońce i suszy glebę, a 99% roślin kuli się pod skorupa,

dla tego zastanawiam się czy ktoś próbował bronowac czy to już po ptakach i trzeba pogodzić się rzepakiem na tej działce

Może lekka brona i w poprzek zrusz.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak pozwolą a jak nie pozwolą że będzie zima koniec Października ? .

Była już mowa zeszłego roku by opóźnić siew bo przerastał w ostatnich latach ale zawsze to ryzyko bo już zimy bywały w połowie Października .

No to polecą w pi zdu, jaki masz problem, to Twoje rzepaki ?

W najnowszej prognozie długoterminowej zimowiej ma być chyba na przełomie listopada i grudnia, więc...

1 godzinę temu, cris10 napisał:

dziś zasiany rzepak , wieczornen chce opryskać metazachlor i boa , czy temperatura 3 stopnie na plusie w nocy nie będzie przeszkadzać ?

Będzie raczej ok

Opublikowano

Może i zima będzie na przełomie listopada i grudnia. Ale tu chodzi o średnie temperatury,. Jak ktoś sieje na Dolnymśląsku to luz. Ale na Podlasiu czy Mazurach to przymrozki potrafią być już w końcu października. Kilka lat temu pamiętam koło 20 października śnieg już padał. Wegetacja na bank stanęła.

Opublikowano

10 dni po siewie rzepaku i jeszcze nie powschodził wszystki , ale w ziemi pogrzebalem to niby jeszcz wschodzi niby mokrawo jest ale długo wschodzi , do 2 tygodni rzepak bedzie wschodził ? wysialem jakies 5 kg na ha i moze za mało , w zeszlym roku siane 6,7 kg ha i 4,200 sherlock ale lepiej wschodzil bo gesciej zasiane to i wschodzil lepiej i wygladał ładniej , kurcze ta nowoczesnosc w rzadkim siewie niedobra jest zle sie pokierowalem 

Opublikowano

ja posiałem rzepaki przed deszczami, spadło coś koło 80 itrów 4 dni po siewie i teraz zrobiła się skorupa, Powychodziły jakieś pojedyncze sztuki, ale jest lipa. Na dwóch działkach jest w miarę ok, a resztę pewnie przesieję pszenicą jakieś 9 ha

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

10 dni po siewie rzepaku i jeszcze nie powschodził wszystki , ale w ziemi pogrzebalem to niby jeszcz wschodzi niby mokrawo jest ale długo wschodzi , (....)kurcze ta nowoczesnosc w rzadkim siewie niedobra jest zle sie pokierowalem 

Proponuję skupić się na prawidłowej głębokości siewu, właściwym zagęszczeniu gleby .Prawidłowy siew na

1-2 cm a przy niekorzystnych warunkach (susza) ok 3 cm.

Opublikowano
37 minut temu, Fugeo napisał:

ja posiałem rzepaki przed deszczami, spadło coś koło 80 itrów 4 dni po siewie i teraz zrobiła się skorupa, Powychodziły jakieś pojedyncze sztuki, ale jest lipa. Na dwóch działkach jest w miarę ok, a resztę pewnie przesieję pszenicą jakieś 9 ha

U mnie też skorupa na szczęście rzepak powschodzil wcześniej.  Jednak sianie przed 20stym wyszło mi na dobre póki co.

Opublikowano

Zdjęcie z ok. 00.00,k**wa wczoraj jeszcze było ok. Teraz na poprzeczniaku i przy miedzy jadą równo. Miałem kupić granulat, ale pomyślałem, że zamówię przez net... To jeszcze trzeba dzisiaj szukać otwartego sklepu ogrodniczego. 😔

DSC_1060.JPG

DSC_1062.JPG

Opublikowano
16 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Ja 2 wrzesnia siałem, pierwszy raz mam te uprawę. Liczę  na nie gorszy plon niż  Ci co siali przed deszczem 10 dni temu i jeszcze nie widać roślin🤔

ja będę miał większy plon od ciebie o dwie tony 😎

Aż dzisiaj przejdę na pole bo tydzień nie byłem zobaczę  co tam się dzieje

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, marulekk napisał:

ja będę miał większy plon od ciebie o dwie tony 😎

Aż dzisiaj przejdę na pole bo tydzień nie byłem zobaczę  co tam się dzieje

Da Boże 🙂 u mnie kiełek ma 0.5cm

Co będzie to będzie😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku na ślimaki niebieski granulat w koło między i było super. W nocy ok 22 poszedłem to od między średnio po 5 szt. na roślinę więc nie ma co czekać. Najlepsze jest to że na całym polu od między były.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
28 minut temu, akmaly napisał:

W tamtym roku na ślimaki niebieski granulat w koło między i było super. W nocy ok 22 poszedłem to od między średnio po 5 szt. na roślinę więc nie ma co czekać. Najlepsze jest to że na całym polu od między były.

jaka była uprawa przed  siewem ?

8 godzin temu, red83 napisał:

Zdjęcie z ok. 00.00,k**wa wczoraj jeszcze było ok. Teraz na poprzeczniaku i przy miedzy jadą równo. Miałem kupić granulat, ale pomyślałem, że zamówię przez net... To jeszcze trzeba dzisiaj szukać otwartego sklepu ogrodniczego. 😔

DSC_1060.JPG

DSC_1062.JPG

ot bydlaki !

Opublikowano

Udało mi się wczoraj zasiać rzepak px 131 i px 126 w sumie 9 ha po orce usługa z agregatem  bo czas się liczył 50 sztuk na m2. za 200 zł. za ha. i pytanie czy drogo? Ziemia wilgotna to szybko powschodzi bo te siane na siłę przed deszczami w mokrą ziemię zalane pola wyglądają jak zabetonowane.

Opublikowano (edytowane)

Ale nędza rzepak, bardzo bardzo powoli rośnie zimne noce jednak robił swoje.  Śiany 2 tygodnie temu przy drzewach w zacichu elegancki dwa liście a na z górkach głębiej poszedł jeszcze wschodzi 

Najgorzej że zboże niesamowicie rośnie rzepak mały 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Pytanie do znawców tematu.

Rzepak siany 15dni temu. Potem przez ok 10 dni spore ulewy co drugi dzień. 

Na chwilę obecną myślę że średnia ok 20 roślin na metr, są miejsca gdzie jest całkiem nieźle, są gdzie jest 5 roślin na metrze. 

Przesiewać czy czekać, jeszcze wzejdą jakieś rośliny? Do jakiego czasu wam wschodził rzepak?

Ewentualnie gdybym chciał zasiać jęczmień ozimy będzie ok? Poszedł metazanex i command zaraz po siewie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v