Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jakie gatunki polecacie na poplon na polach obok rzepaku no i tam gdzie też za rok - dwa będzie rzepak. 

Najlepiej żeby nie kwitło i nie ściągało robactwa na pobliski rzepak. Żeby opryski na rzepak to brały ( gdyby pojawiło się coś w rzepaku w przyszłych latach). No i żeby było z innej " rodziny" gtunkowej niż rzepak. 

Wczesniej siałem gorczycę ale przy uprawie rzepaku to nie zabrdzo.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

ja w tym roku mam zamówione aganosa i trochę obawiam się czy poznaniak da radę wysiać niecałe 3 kg... Jak przyjdą nasiona to zrobię próbę i zobaczę jak nie będzie wychodziło to spróbuję załatwić żeby ktoś mi zasiał punktowo. 

Bierz punktowy, nie wierzę nikomu co ma poznaniaka i gada że sieje 2-3kg, miałem taki siewnik a nawet nowszy już bo z 2004r, moim zdaniem różnica między zachodnim a polskim nie brała sie znikąd.. mam mechanika kongskilde to tyle ile na kręconej wyjdzie tyle na polu wysiewa! A poznaniak i te próby a to co na polu wyjdzie to dwie różne rzeczy 😂

Chociaż jeden mówił że mieszadło odłącza i wtedy jest dobrze, na szczęście już nie muszę się martwić o normy wysiewu bo jak nie mechanicznym to na widzimisie posieje punktowym 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Kuba, masz potwierdzone informacje np w roznicy plony między punktowo a mechanicznie tak jak tam mowisz rozmawiasz wśród znajomych co sieją  ? Ja mam tak pierwszy raz, ale raps stoi jeszcze, nieskromnie liczę na wynik pod 5t, ale to takie marzenie od jesieni jak te stożki tak fajnie wyglądały 

Ja w tym roku jak coś sieje swoimi nasionami, dobrze oczyszczę, zwiększę gęstość siewu i wali mnie kupowanie jednostki po 1,5tys zl, odnoszę wrażenie że sianie tymi jednostkami jest nam tak samo wmówione jak sypanie tych nawozów pk i dawanie innych wynalazków..  pszenice u mnie bez wynalazków okrojone dawki pk i plony fajne, w rapsie tak samo ale jeszcze wielka niewiadoma co do wyniku końcowego 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, skywalker89 napisał:

Bierz punktowy, nie wierzę nikomu co ma poznaniaka i gada że sieje 2-3kg, miałem taki siewnik a nawet nowszy już bo z 2004r, moim zdaniem różnica między zachodnim a polskim nie brała sie znikąd.. mam mechanika kongskilde to tyle ile na kręconej wyjdzie tyle na polu wysiewa! A poznaniak i te próby a to co na polu wyjdzie to dwie różne rzeczy 😂

Chociaż jeden mówił że mieszadło odłącza i wtedy jest dobrze, na szczęście już nie muszę się martwić o normy wysiewu bo jak nie mechanicznym to na widzimisie posieje punktowym 

Poznaniak który już trochę przeszedł, odmiana Duke, jednostka 6.6 kg, 33szt/m2.

Snapchat-1902850831.jpg

Edytowane przez Audi213
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Kuba, masz potwierdzone informacje np w roznicy plony między punktowo a mechanicznie tak jak tam mowisz rozmawiasz wśród znajomych co sieją  ? Ja mam tak pierwszy raz, ale raps stoi jeszcze, nieskromnie liczę na wynik pod 5t, ale to takie marzenie od jesieni jak te stożki tak fajnie wyglądały 

Ja w tym roku jak coś sieje swoimi nasionami, dobrze oczyszczę, zwiększę gęstość siewu i wali mnie kupowanie jednostki po 1,5tys zl, odnoszę wrażenie że sianie tymi jednostkami jest nam tak samo wmówione jak sypanie tych nawozów pk i dawanie innych wynalazków..  pszenice u mnie bez wynalazków okrojone dawki pk i plony fajne, w rapsie tak samo ale jeszcze wielka niewiadoma co do wyniku końcowego 

Problem z swoimi nasionami jest taki że nikomu nie chce się liczyć mtz i siły kiełkowania a bez tego nie będzie obsady, zwiększysz wysiew to możesz posiać 50szt mieszanca i zapomnij o plonie. 

20szt na wiosnę. 

IMG_20210729_131621.jpg

Opublikowano

znajomi sieją i są zadowoleni z siewu punktowego nikt nie ważył czy lepiej sypie a sam w tym roku miałem jeden kawałek siany punktowo bo do końca nasiona siewnikiem zbożowym ciężko wysiać i na tym kawałku sypał najlepiej bo wyszło 4.5 t/ha bo badyl gruby i dobrze rozkrzewione a po zbożowym trochę był słabszy badyl i niektórzy twierdzą że po punktowym rzepak ma więcej rozkrzewień i jest wtedy więcej łuszczyn

Opublikowano

Chodzi o równomierne rozmieszczenie nasion i to jest ta cała magia o której piszecie. Ja tam przeboleje siew amazonką z kółkami do drobnonasiennych.

Opublikowano
1 godzinę temu, Xion napisał:

Chodzi o równomierne rozmieszczenie nasion i to jest ta cała magia o której piszecie. Ja tam przeboleje siew amazonką z kółkami do drobnonasiennych.

Równomiernie to było jakby był posiany w krate, a tak jedyny minus to szerokość rzędów i ścisk w rzędzie 

4 godziny temu, matek89121 napisał:

koszt siewu punktowego nijak się ma do kosztu nasion i późniejszych korzyści z tego wynikajacych 

Jak ktoś ma kase albo żyje z głową w chmurach to i owszem, pierdziele jak później przychodzi do płacenia za te faktury... chybaze mi sypnie przynajmniej 5t raps to może kupię kwalifikat.

3 godziny temu, BQK123 napisał:

Poznaniakiem też obsiejesz i urośnie...  

Coś urośnie, jeśli nawet uda się wysiać zakładaną ilość to jestem przekonany, że na polu wzejdzie z 70% max czy po poznaniaku kongskilde czy amazone, w punktowym jest jak w buraku, przed redlicą idzie kółko dogniatajace i nasionko jest w ugniecionym rowku zasypane i przycisniete jeszcze kółkiem i tutaj mamy myślę 99% wschodów, bo cały czas mówimy o optymalnych warunkach. Mam w swoim mechaniku dociskowe kółka z redlicami ale to nie to, albo jeszcze nie umiem dobrze ustawić tego zestawu pod rzepak

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Równomiernie to było jakby był posiany w krate, a tak jedyny minus to szerokość rzędów i ścisk w rzędzie 

Jak ktoś ma kase albo żyje z głową w chmurach to i owszem, pierdziele jak później przychodzi do płacenia za te faktury... chybaze mi sypnie przynajmniej 5t raps to może kupię kwalifikat.

Coś urośnie, jeśli nawet uda się wysiać zakładaną ilość to jestem przekonany, że na polu wzejdzie z 70% max czy po poznaniaku kongskilde czy amazone, w punktowym jest jak w buraku, przed redlicą idzie kółko dogniatajace i nasionko jest w ugniecionym rowku zasypane i przycisniete jeszcze kółkiem i tutaj mamy myślę 99% wschodów, bo cały czas mówimy o optymalnych warunkach. Mam w swoim mechaniku dociskowe kółka z redlicami ale to nie to, albo jeszcze nie umiem dobrze ustawić tego zestawu pod rzepak

Na 3 ha masz 1200 zł bez rabatów. 400 zł na hektar. Na dzień dzisiejszy niecałe 200 kg na hektarze. Najlepsze populację plonują o co najmniej 20% gorzej. Resztę matematyki zostawiam Tobie. 

Opublikowano

Teraz to niedużo, zobaczymy za rok jak będą inne ceny za rzepak, bo jak historia już pokazała takie wyskoki cenowe są raz na xx lat, więc każdy niech sobie pomyśli czy to dużo czy niedużo np 400zl x 10ha, to już jest 4000zl, a żeby uzyskać super plon z tego kwalifikatu trzeba mieć dużo szczęścia, zazwyczaj czym by się nie sialo plon będzie podobny, bo myślę że jak w czas posieje się swoimi nasionami i szyjka będzie miała z 2centy średnicy i z 12 liści to plon nie będzie gorszy od tego za 400zl. Od lat firmy handlowe trzepią kase na rolnikach na rzeczach które są zbędne dla niego.. ale przyjedzie pan przedstawiciel z ulotkami i wynikami tych śmiesznych doświadczeń, pod kościołem się chwalimy później kto za ile nie kupił..  na dużych rolników nie patrzcie bo w większości oni łykają wszystko jak pelikany 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.07.2021 o 20:36, simonn napisał:

Siał ktoś rzepak siewnikiem punktowym i może podzielić się doświadczeniem jak to wychodzi ..?

Ja siałem pierwszy raz,ogólnie plon z gospodarstwa wyjdzie słaby ,ale siew punktowy plon 3,4-3,5 tony odmiana azirute.siew zwykłem siewnikiem plon 2,29-2,5 tony,odmiany Mercedes i Bevuelle.chociaz u szwagra zwykły msiewnikiem,średnia 3 tony,odmiana Visby.Jeszcze mam do skoszenia 5 ha ,z siewu punktowego,jak wyjdzie podobnie jak wczesniej,czyli te 3,5 tony ,to teraz wszystko obsiewam punktowym,45cm ,6 cm ziarko od ziarka,śrenio 1,6kg na hektar

Witam.pytanie:co lepsze,Pictor,czy Propulse?

Edytowane przez 85Tomekkk
Opublikowano
8 godzin temu, 85Tomekkk napisał:

Ja siałem pierwszy raz,ogólnie plon z gospodarstwa wyjdzie słaby ,ale siew punktowy plon 3,4-3,5 tony odmiana azirute.siew zwykłem siewnikiem plon 2,29-2,5 tony,odmiany Mercedes i Bevuelle.chociaz u szwagra zwykły msiewnikiem,średnia 3 tony,odmiana Visby.Jeszcze mam do skoszenia 5 ha ,z siewu punktowego,jak wyjdzie podobnie jak wczesniej,czyli te 3,5 tony ,to teraz wszystko obsiewam punktowym,45cm ,6 cm ziarko od ziarka,śrenio 1,6kg na hektar

Witam.pytanie:co lepsze,Pictor,czy Propulse?

i w takim rozstawie na ile co starcz jednostka 1.5mln ? też w tym roku tam gdzie miałem punktowo posiane o wille lepiej sypał o 600 kg więcej z ha tylko na tym polu Jeszce było zmieszane dwie odmiany ale one wysokość dojrzewanie było takie same charakterystyka odmiany taka sama niczym sienie różniły tylko nazwą bo było to exception i tempation i tam wyszło 4/5t/ha ziemia 2-3 klasa ;) 

Opublikowano
11 godzin temu, skywalker89 napisał:

Teraz to niedużo, zobaczymy za rok jak będą inne ceny za rzepak, bo jak historia już pokazała takie wyskoki cenowe są raz na xx lat, więc każdy niech sobie pomyśli czy to dużo czy niedużo np 400zl x 10ha, to już jest 4000zl, a żeby uzyskać super plon z tego kwalifikatu trzeba mieć dużo szczęścia, zazwyczaj czym by się nie sialo plon będzie podobny, bo myślę że jak w czas posieje się swoimi nasionami i szyjka będzie miała z 2centy średnicy i z 12 liści to plon nie będzie gorszy od tego za 400zl. Od lat firmy handlowe trzepią kase na rolnikach na rzeczach które są zbędne dla niego.. ale przyjedzie pan przedstawiciel z ulotkami i wynikami tych śmiesznych doświadczeń, pod kościołem się chwalimy później kto za ile nie kupił..  na dużych rolników nie patrzcie bo w większości oni łykają wszystko jak pelikany 

Zobaczysz ze z kupy nie zrobisz tego co z kwalifikatu bo to nie zboże ze obsada byle jaka od biedy może być. Szczota nie sypie tyle w temacie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v