Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sw_kamil napisał:

Ile rsm dodajesz żeby było bezpiecznie? 20l na 200l cieczy będzie ok?

mi o dokarmianie azotem bardzo nie chodzi , dodaję rsm 26+s , bardziej jako adiuwant , i daję ok 15- 20 litrów rsm na beczkę 450l wody.

A . i daję takie dawki praktycznie do wszystkich zabiegów jakie wykonuję , czyli w sumie uzbiera się tego N 10-15 kg/ha

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał:

Ile rsm dodajesz żeby było bezpiecznie? 20l na 200l cieczy będzie ok?

taką dawkę mam sprawdzoną jest bezpieczna do tego 10 kg EpsoTop

Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał:

Bo się osad wytrąca podobno. Można z herbicydami, z graminicydem już nie. Można z fungicydem, ale z morfolina już nie. Można z micro, ale z manganem bądź molibdenem nie pamiętam już którym już też nie. Pewnie też zależy od stężenia. 

Mieszalem z moblibdenem i manganem i nie bylo zadnych sktukow ubocznych.

Opublikowano
33 minuty temu, Kubawww napisał:

Mieszalem z moblibdenem i manganem i nie bylo zadnych sktukow ubocznych.

Tyle z teorii bo ja też te dwa pierwiastki mieszałem z rsm i było ok, na mokre rośliny też nie można rsm a leje także teoria z praktyka nie zawsze musi się zgadzać w każdych warunkach. 

Opublikowano

co  sądzicie o dzielonych dawkach miałem zaplanowane 0,5l orius i 0,5l caramby ze względu na pogodę postanowiłem podzielić dawki i dałem po 0,25 który zrobiłem 11.04 i następny zabieg chcę zrobić 17.04 z reszta dawki i tu pierwsze pytanie może jednak zwiększyć ilość caramby do 0,5l?. rzepak odbudował liście ma jakieś 10cm od ziemi ziemia na mazurach. oczywiście oprócz grzybówki poszło: 2kg dr green mocznik ok 16kg, aminokwasy, krzem, mospilan, fosfor530g za tydzień chcę to powtórzyć z siarczanem magnezu można? zdjęcie rzepaku

IMG_20210416_103340.jpg

IMG_20210416_103242.jpg

IMG_20210416_103148.jpg

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, Wicherek napisał:

Ciepło robi swoje  , na Podkarpaciu dzisiaj +  2 stopnie , Jak żyć  panie Premierze ? 

nie masz daleko :)

Rzuć to wszystko i jedź w Bieszczady :) tak się u nas teraz mówi :P

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Ja tam pocisnąłem 480l rsm32 klasycznie i już nie zaprzątam sobie głowy żadnym azotem dolistnie. Teraz tylko grzybki, robaczki, bor i troszkę witaminek.

Opublikowano (edytowane)

Ja też o azocie nie myślę , a lejąc 15-20 l rsm26 na 450 l wody , bardziej mi chodzi żeby ciecz była troszkę tłusta i lepiej się wchłaniała w liść 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

rsm - adiuwant? ciekawe

przede wszystkim powoduje że ciecz opryskowa przy dodatku RSM odparowuję przy 30 % ,  przy siarczanie magnezu dodanym do oprysku przy około  70% - źródło Seminaria TAP 2019😀

6 minut temu, mysza103 napisał:

Dla niektórych jest to ciekawostka , a dla mnie normalka . Czy do grzybówki , czy do herbicydu , czy innych oprysków idzie ok . 15 l na 450 l wody .

również praktykuję do grzybówek czy w raz z dolistnym nawożeniem -+ 10l/ha  10l/240l wody

Opublikowano

Rzepak dostał 300kg 1 marca + 20marca 250kg saletry. Ziemie 3-5kl, duże opady. Jest szansa, że azot został przepłukany? Może warto dołożyć 10-15%(25kg/ha) mocznika do T1? Jakieś doświadczenia ze stosowaniem jego posiadacie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v