Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Niema co przeżywać to nie chwast czy fungicyd. Zostaw jak jest.  

11 godzin temu, miwigos napisał:

od takiego zabiegu chcesz widzieć różnice w plonie ,chyba że będzie sroga zima ,to jest zabieg na poprawienie zimotrwałości

11 godzin temu, Kubawww napisał:

Oprysk woda w trakcie suszy jest sensowniejszy jak ta poprawka

A co z zagęszczeniem soków czy pękaniem łodyg? To tez poniekąd po to było robione. 

Chociaż cały czas się zastanawiam czy tamten zabieg był w jakimś stopniu skuteczny. Taki milimetrowy opad nie powinien chyba wszystkiego zmyć. 

Mniejsze ilości ale boru dostał tez wcześniej z fungicydem w proszkowej odżywce. 

Dziś po południu chce robić już zboża i nie wiem czy jechać wcześniej w ten rzepak. Nie bardzo chce mi się tracić czas jeśli miałoby to tyle dać co koledzy wyżej piszą. 

Opublikowano
15 godzin temu, mathewc385 napisał:

Panowie środek Mavrik Vita. Stosował ktoś w zwalczaniu jesiennym i wiosennym szkodników?

Marvika mam kupiłem go na słodyszka ale już termin się kończy i chcę go wykorzystać wiosną tylko czy poradzi sobie stosował ktoś???

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tobago napisał:

A co z zagęszczeniem soków czy pękaniem łodyg? To tez poniekąd po to było robione. 

Chociaż cały czas się zastanawiam czy tamten zabieg był w jakimś stopniu skuteczny. Taki milimetrowy opad nie powinien chyba wszystkiego zmyć. 

Mniejsze ilości ale boru dostał tez wcześniej z fungicydem w proszkowej odżywce. 

Dziś po południu chce robić już zboża i nie wiem czy jechać wcześniej w ten rzepak. Nie bardzo chce mi się tracić czas jeśli miałoby to tyle dać co koledzy wyżej piszą. 

W pszenicy chciałem tez pryskać ale warunki nie pasują w nocy 2-3 stopnie  na termometrze , a przy gruncie szron, po  niedzieli trzeba przygotować opryskiwacz do zimy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Tutaj nad morzem ma być jeszcze kilka dni koło 12 w dzień, noc 5-6. 
Chyba czas odpuścić już rzepaki. 
Zrobic herbicydy w zbożach i myśleć o wakacjach bo od wczesnej wiosny człowiek, światek piątek caly czas w polu.. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Mi na dziś 2 ha rzepaku zostało do opryskania. Tak jak co dzień w południe jadę jak temperatura największa. Z chwastów dwuliściennych to prawie nie ma tylko przetacznik perski ale jak deszcze pójdą to i chwasty się pojawią a mam pola z przytulą. Wiosną korvetto pójdzie i wszystkie chwasty wyczyści.

Opublikowano
37 minut temu, miwigos napisał:

W pszenicy chciałem tez pryskać ale warunki nie pasują w nocy 2-3 stopnie  na termometrze , a przy gruncie szron, po  niedzieli trzeba przygotować opryskiwacz do zimy

Co tam w pszenicy za mikro

Opublikowano

siarczan magnezu, mangan ,cynk ,molibden, miedź , bor

35 minut temu, tobago napisał:

Tutaj nad morzem ma być jeszcze kilka dni koło 12 w dzień, noc 5-6. 
Chyba czas odpuścić już rzepaki. 
Zrobic herbicydy w zbożach i myśleć o wakacjach bo od wczesnej wiosny człowiek, światek piątek caly czas w polu.. 

ile masz ha że cały czas w polu, kilkaset ?

Opublikowano
36 minut temu, miwigos napisał:

siarczan magnezu, mangan ,cynk ,molibden, miedź , bor

ile masz ha że cały czas w polu, kilkaset ?

Trochę mniej ale jestem sam a w polach wszystko, zboża, rzepak, ziemniaki. 

Opublikowano

Dałem 400 g inazume i 0.6 l dursbana 5 kg mocznika 4 kg odżywki i 0.6 l yamato  i ćmietka dalej jest 🤦 rzepak ma zniszczony korzeń główny wypuszcza z boku korzenie ale robak dalej się trafia. Nie wiem czy tylko w tych co nie mogły pobrać dobrze środka dolistne bo już były zniszczone sam nie wiem. Niby korzeń robi się suchy a wcześniej gnił tam gdzie był robak.

Podobno yamato leczy tak twierdzi przedstawiciel z agrotersu na podstawie doświadczeń u innych klientów którzy mieli podobne problemy .

Opublikowano (edytowane)

Jak się ma warzywa i kwiaty i to w dużej części pod szkłem to tak jest. No i łopatą też trzeba czasem. 

Ale to nie o rzepaku. Sorry. 

Edytowane przez ciaastus
Opublikowano
18 godzin temu, Damianek20 napisał:

Dałem 400 g inazume i 0.6 l dursbana 5 kg mocznika 4 kg odżywki i 0.6 l yamato  i ćmietka dalej jest 🤦 rzepak ma zniszczony korzeń główny wypuszcza z boku korzenie ale robak dalej się trafia. Nie wiem czy tylko w tych co nie mogły pobrać dobrze środka dolistne bo już były zniszczone sam nie wiem. Niby korzeń robi się suchy a wcześniej gnił tam gdzie był robak.

Podobno yamato leczy tak twierdzi przedstawiciel z agrotersu na podstawie doświadczeń u innych klientów którzy mieli podobne problemy .

Który oddział agrotersu tak radzi?

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy dużo w mojej okolicy rzepaków tak wygląda jak na zdjęciach, wschodnie mazowsze. A mówią że kto sieje w błoto zbiera złoto :) Co z tego że nasiane jest rzepaku jak spora część może trafić do kasacji albo nie rokuje wysokiego plonu.

IMG_20211030_170455.jpg

IMG_20211030_165818.jpg

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Foto z dzisiaj? Bo jezeli tak to slabo. U nas tez zrepaki bardzo slabo wygladaly tak jak na tym foto jakies 2 tyg temu ale ostatnio duzo slopnca w miare ciepla i troszke podgoniły

Edytowane przez mds212
Opublikowano (edytowane)

OK ale wielu ma takie, które wyglądają bardzo źle. Zależy od warunków pogodowych w danym miejscu. No i np 2 czy 4 wrzesień to co innego jak 15 i później. Kolega też ma z pierwszych dni września i jest spoko. Ale jest duża przepaść między tym, który siał 18 sierpnia. Na korzyść tego z 18 sierpnia oczywiście. Niedaleko mnie koleś ma z 10 września lub coś koło tego. Ładnie posiany równiutko gęsto i jest tragedia. Nie wiem czy to zimę przetrzyma. Może te cieplejsze dni mu pomogą.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v