Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Neveragain napisał:

Za duża dawka chlomazonu. Nie wiem kto doradził tak późno siany rzepak pryskac doglebowo... I to jeszcze pewnie w pełnej dawce?

Nie każda doglebowka hamuje rzepak 

2 godziny temu, oregano napisał:

A dlaczego mamy nie używać skoro prawnie jest dozwolony? Radzisz sobie bez to fajnie, ale po co komentować to w taki sposób?

No można w tańszy sposób? 

Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

ciągle się zastanawiam do czego wy ten glifostat używacie. przez całe moje gospodarzenie użyłem to tylko raz pryskajac kostkę. Są przecież inne sposoby zwalczania perzu. 

A w koło gospodarstwa sad ,na miedzy przy słupach nie pryskasz , do litra rocznie zużywam

9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zostawić, ale raczej będzie wiosna do przesiania. 

Inny środek ale formulacja SC, dawałem trochę oranżady pomarańczowej 🙋‍♂️

Jeśli faktycznie masz czysto to co i w jakiej dawce dawałeś ,może być na priv

Opublikowano
35 minut temu, monstrer napisał:

Wg mnie to całkiem ładny rzepak a wolne miejsca to nie zagłuszyły przypadkiem samosiewy. Niech się inni wypowiedzą.

Nie ma wolnych tylko po pracy miałem orać a że ojciec nie wytrzymał i sam pojechał i zamiast na skład zrobił bruzne i po prostu później zszedł ale jest. Na razie wygląda tyle że korzeń słaby i robak siedzi więc do wiosny nie będzie co z niego zbierać . Jak boczne zjada i główny. Teraz zimno się zrobiło i wieje. Sąsiad zrobił dursbanem i ma jak ta lala 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Nie każda doglebowka hamuje rzepak 

No można w tańszy sposób? 

Każdy absolutnie każdy oprysk na chwasty to stres dla rośliny szczególnie tak małej, jeżeli ktoś mówi inaczej- kłamie. 

• Like 1
Opublikowano

Idąc twoim tokiem myślenia wogole nie powinien odchwaszczac rzepaku, nawet nalistnie. 

Wy myślicie ze doglebowka to chlomazon i już 😬

Dnia 22.10.2021 o 11:02, miwigos napisał:

A w koło gospodarstwa sad ,na miedzy przy słupach nie pryskasz , do litra rocznie zużywam

Jeśli faktycznie masz czysto to co i w jakiej dawce dawałeś ,może być na priv

Po liściach  czysto od szkodników, zobaczę co pod spodem jak będę na polu. Zrobię zdjęcie nawet jak się trafi gryziony korzeń. 

Imidachlopryd na nasiona i alfacypermetyna na 4 - 5 liść. 

Opublikowano

przy dobrych przedplonach typu łubin pszenicy przy 135 N w bardzo dobrym roku wyszło od 7.6 a max to 8.1 ale to było raz. zazwyczaj wychodziło 6.5 do 7 ton. Rzepak w tamtym roku przy 140-145N prawie 3.3. w tym roku przy 150N 2.7 t ale jedno pole mi zaniżyło srednią. Z jednego kawałka to co było na przyczepie, sprzedałem, nie dosypywałem to średnia z tego pola wyszła 3.1 ton z ha hybryda Copernicus ze strzelec ale podobno polskie hybrydy są słabe. Jeśli chodzi o populacje to strzelce mają chyba jedne z lepszych rzepaków.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Idąc twoim tokiem myślenia wogole nie powinien odchwaszczac rzepaku, nawet nalistnie. 

Wy myślicie ze doglebowka to chlomazon i już 😬

Tego nie powiedziałem. Każdy wjazd to stres dla rośliny i tyle. Na jedną substancję reaguje delikatnie a w drugiej jest problem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdzie Rzym gdzie Krym za parę miesięcy zapytaj.

Nie cytuj poprzednich postów. Do odpowiedzi używamy okienka na dole strony

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
Damianek20 napisał:

To nic więcej nie mają. To albo przespałem moment na zabieg albo co niektórzy pryskali czym innym 

pewnie chloropiryfos mieli bo jeszcze mozna dostac pod stołem ale cena 650 zł za 5 litrow

Opublikowano
5 minut temu, Turok napisał:

ale wiesz środki mogą stać , jak widać wszystko idzie w górę to za niedługo pieniądz nie będzie prawie nic wart

Napiszę krótko to to czas przeszły bo już stoją w większości co się kończy pozwolenie ale nikt nie pisze o tym i DOBRZE.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v