Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Wam powiem tak. Pogoda mówi że już nie będzie ciepło ale co oni sa w stanie ocenic jak czasem w skali tygodnia potrafią się pomylić. 2 tygodnie temu też szło niby "ochłodzenie" i też było sranie sie z zabiegami na tyle i w taka pogode że jednoliścienne do poprawki bo było za zimno. Poczekajcie na optymalniejsze warunki bo o ile w dzień można jeszcze złapać kilkanaście stopni to jednak w nocy na ten moment jest zimno.. głupie micro musi mieć ciepło żeby się przyjęło a co mówić regulacja np. triazolami

• Like 1
Opublikowano
disel16v napisał:

Ja Wam powiem tak. Pogoda mówi że już nie będzie ciepło ale co oni sa w stanie ocenic jak czasem w skali tygodnia potrafią się pomylić. 2 tygodnie temu też szło niby "ochłodzenie" i też było sranie sie z zabiegami na tyle i w taka pogode że jednoliścienne do poprawki bo było za zimno. Poczekajcie na optymalniejsze warunki bo o ile w dzień można jeszcze złapać kilkanaście stopni to jednak w nocy na ten moment jest zimno.. głupie micro musi mieć ciepło żeby się przyjęło a co mówić regulacja np. triazolami

A nie jest tak, że w momencie zabiegu np. triazolem wystarczy temp. powyżej 10-12stopniu, a w nocy ważne aby nie było przymrozku. Bo na ten moment tak to się zapowiada w najbliżej prognozie pogody i nie bardzo widzi mi się poprawa pogody w odległym czasie

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał98 napisał:

A nie jest tak, że w momencie zabiegu np. triazolem wystarczy temp. powyżej 10-12stopniu, a w nocy ważne aby nie było przymrozku. Bo na ten moment tak to się zapowiada w najbliżej prognozie pogody i nie bardzo widzi mi się poprawa pogody w odległym czasie

Fajnie jakbyś prysnął np. rano jak tylko zejdzie rosa żeby kilka godzin po zabiegu te kilkanaście stopni było 😏 No a w nocy bez przymrozków , tak jak mowisz. Ale jeśli nadają po 1-3 stopnie w nocy to ryzyko zawsze jest.

Opublikowano
13 godzin temu, miwigos napisał:

One twarde drewno lubią , od kiedy rzepak

twarde to gryza z musu  żeby dostać się do młodych niezdrewniałych pędów
nie umie wejść na drzewo to drzewo musi przyjść (przewrócić się)  do niego na ziemie..
ps u mnie kiedyś wycięły 30 a rzepaku do gołej ziemi prze cala zimę 
uklepały mokrymi ogonami glebę tak ze wyglądało lepiej jak klepisko

Opublikowano

U mnie też słabo , bardzo późno siany , ale może coś z niego będzie . Troche ma przebarwień , ale nawet przy słupie gdzie omijak , zielony i na wielkość identyczny. Więc raczej trzymać go nie trzyma , tylko temperatury brak i trochę z mokro było jak siałem . Mogłem dzień poczekać . 

IMG_20211007_145945.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli noce są zimne blisko 0 stopni to jest sens pryskać regulatorem wzrostu caryx'em czy rzepak sam wyhamuje?

ewentualnie czy mogę mieszać caryxa z nawozami dolistnymi??

Edytowane przez wwdz
Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jak to może być 14 nad ranem🤔

Tak jak w ciapku możesz mieć komfort i wygode

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v