Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysw5 napisał:

Mam pytanie, czym skutecznie rozbijać bryły. U nas ciężka glina a miejscami jakby Ił który jest jeszcze gorszy, obecnie zjeżdżam po kilka razy kultywatorem z wałkami ale to naprawdę uciążliwe. 

Czy brona wirowa jest skuteczna na takie ziemie,  mógłby ktoś coś doradzić?

Wiem że to temat rzepaku, ale krótko jeśli ktoś ma na to rozwiązanie 

Ja stosuję ciężką bronę z wałkami

UPEc5X6oDtNKpM_rR4rLu3co_VUdOU1R2sm4FjX3

Opublikowano

Ja to po orce ścisłe kawałki od razu obsiewam żeby nie zaschło. Lecę  z  siewem na raz amazonką z broną wirnikową i dobrze jest co tu paliwo dokładać. Zdjęcie tygodniowe dzisiaj przejeżdżałem to na wszystkich działkach rządki widać.

IMG_20210905_184523.jpg

Opublikowano (edytowane)

rzepak zaprawiany 2 tygodnie od siewu a pchełka ładnie sobie hasa, ach te dzisiejsze zaprawy, czym skutecznie zwalczyć jak są zimne nocy i kiedy pryskać ?

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ciężki kompaktor na wózku albo wały z włóka zrobią robote napewno, wirnikiem trzeba trafić w odpowiedni moment też bo będą kocie łby których on nie rozbije, chyba że wolno i głęboko. 

Opublikowano
46 minut temu, masa24 napisał:

Aktywny być może tak , nie probowalem

Mi chodziło o to ze bryły na cięższej ziemi pojedyncza brona nie ruszysz lub ruszysz po paru razach. Podwójna brona to co inneho

to jest ciężka brona, do tego odpowiednia prędkość i kruszy bryły

jedno pole waży ze 140kg

Opublikowano
58 minut temu, Maniek101 napisał:

Czym mogą być spowodowane bordowe przebarwienia na liścieniach i wychodzących listkach? Rzepak powschodził i stoi w miejscu i nie chce rosnąć a siany 19 do tego coś go podgryza

Pewnie nie ma blisko korzenia składników. U mnie tak jest na nowej działce dane w uj obornika kurzego ale w ziemi nie ma składników z poprzednich lat więc korzeń musi trafić na ten obornik.

Jak na rzepak za 3zl kg to spoko;)

IMG_20210909_183300.jpg

Opublikowano

Dzięki wszystkim.  Na przyszłość myślę o większym ciagniku do orki i właśnie wtedy brona wirowa z dobrym siewnikiem. Myślę, że lepiej będzie wolniej brona wirową niż po kilka razy biernymi agregatami..

Obecnie rzepak posiałem poznaniakiem 26-go przed deszczami. Wysiane wg normy około 3,5kg/h . Większość powschodzila ale te głębiej posiane nie zdążyły wzejść i twarda skorupa ich nie puszcza.  Będzie rzadki. Plusem jest to, że nawet między bryłami jak ziarno nie było przykryte to przy tych ciągnących się deszczach też wzeszły. Copernicus lepiej powschodził niż Chrobry. 

Opublikowano

Czy warto dodawać dodatkowo navigatora do pakietu belkar+kliper? W podstawowej dawce wychodzi najniższą dawka. Dodatkowo ja pakiet 2x4ha zamierzam wypryskac na 8.2 i boję się że tych najgorszych chwastów nie weźmie. Nie chcę poprawiać to wiosna więc doradzcie co zrobić żeby zwalczylo chwastnice, przytulie, mak, ewentualnie chabra.. No i czy warto do tego pakietu dodać jakiś adiuwant.

Tak żeby na wiosnę nie rozglądać się za korvetto... 

Opublikowano
Dnia 8.09.2021 o 23:19, Jarek22B napisał:

W jakiej optymalnej fazie najlepiej by było pryskać pakiem Belkar+Kliper? 

W etykiecie od 2 liści właściwych

Rzepak obecnie wygląda jak na zdjeciu

IMG_20210908_172727.jpg

Tez mnie to nurtuje bo nigdzie nie moge znalezc ktore to sa te liscie wlasciwe.

Opublikowano
16 minut temu, Cheesburger napisał:

Tez mnie to nurtuje bo nigdzie nie moge znalezc ktore to sa te liscie wlasciwe.

Ta roślinka pierwsza od dołu ma 2 liście właściwe są to te liście które mają takie nie okrągłe kształty

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Nowy81 napisał:

Prosiłbym też o jakąś fotkę z pola i dokładne opisanie tematu liści właściwych :)

Dziękuję.

Ten którego przyduszam kciukiem jest liściem właściwym. Ma on na przeciwko takiego samego , z nieregularnymi kształtami. Ten który jest na końcu mojego małego palca u dłoni i ten na przeciwko to są liścienie. Mają one owalne kształty, jakby okrągłe, czasami kształt serca.

Przynajmniej ja tak to rozumiem, poprawcie mnie jeśli wprowadzam młodych adeptów rzepaku w błąd.

IMG_20210910_121403.jpg

Edytowane przez disel16v
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v