Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
VonVegans napisał:

Jak patrzę po okolicy to kurła sam rzepak!!!wszyscy sieją.chociaż ja nie lepszy bo nigdy nie siałem a dziś sieję 😅

Pszenicy też będzie dużo i kuku też bo cena dobra. A nie da się zasiac wszystkiego dużo. Bo pola jest tyle samo xd

Opublikowano
14 godzin temu, miwigos napisał:

Jak tydzień będzie padać to coś będzie ile siane na metr i jak głęboko

Siane 55 sztuk na metr i głębokość około 1.5-2 cm.

21 minut temu, VonVegans napisał:

Otóz to.rzepak wyprze w okolicy pszenicę.ciekawe czy ten nowy mocznik mogą żreć krowy.bo jak nie to i na śrutę rzepakową będzie zwiększony popyt

Nie mogą nowego mocznika.

Opublikowano

Czyli paczka na 4 ha,, taki deszcz najgorszy najlepiej jak popada tydzień po siewie , mój po 5 dniach od siewu wschodzi

Opublikowano

Nie w suchawą ziemie się lepiej orze i sieje niż w mokrą

Opublikowano
Zetix napisał:

Rsm 32 do doglebówki będzie ok? Patrząc na pogodę to bardzo możliwe, że będziemy siać we wrześniu :P Cały tydzień teraz opady zapowiadają

Te prognozy to co dziennie co innego. Nie dawno zapowiadali 3 tyg bez deszczu.

Opublikowano
41 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ale nie po deszczu.

Piszesz tak, bo sam zrobiłeś  odwrotnie heh

Jak zasiejesz po deszczu w wilgotna glebę to wschody po 3 dniach, rośliny mają siłę i wigor, bo ziemia nie zabita i nikt mi nie wmowi czego innego.

• Like 1
Opublikowano

Jak orzesz i zaraz siejesz to rośliny tez maja wilgoć, rzepak nie potrzebujesz wielkich ilości wilgoci żeby skiełkowal i rósł. Zobacz pole po kombajnie, niektórzy nie talerzuja odrazu tylko czekają żeby podroslo. Np nie pada, jest sucho a pole poroslo? Cud????

i nie ma znaczenia jak ja zrobiłem. Mogłem czekać jeszcze z tydzień, bo tyle pokazuje mi w pogodzie opadów i nie siać wogole bo juz termin uciekłby.

Opublikowano

Panowie zasiany Quartz, niestety robiłem to pierwszy raz. Norma jaka podają na tę odmianę to 3,75kg, tak wyszło po przeliczeniu jednostek siewnych. Siewnik ustawiłem na ok 3,5kg. Jednak po zasianiu ok 2ha wydawało mi się na oko że sieję trochę za gęsto. Siewnik przestawiłem i wyszło na reszcie pola pewnie ze 2kg.

Ogólnie na 5ha wysiane 12kg, z tym że część ok 4kg, reszta 2kg.

Warunki na siew można powiedzieć idealne, będzie coś z tego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v