Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, disel16v napisał:

Co poszło @mysza103 na chwasty? Dodajesz jakiś azot? 

Tradycyjnie odkąd zacząłem siać rzepak idzie co roku chlomazon +metazachlor+ 130 litrów rsm26+s

@FarmerDyzio inaczej się chyba nie da jednoliściennych załatwić jak po wschodach , więc skąd taka sugestia że teraz tylko 2 liścienne a po wschodach 1 liścienne

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
mysza103 napisał:

4 godziny temu, disel16v napisał:

Co poszło @mysza103 na chwasty? Dodajesz jakiś azot? 

Tradycyjnie odkąd zacząłem siać rzepak idzie co roku chlomazon +metazachlor+ 130 litrów rsm26+s

@FarmerDyzio inaczej się chyba nie da jednoliściennych załatwić jak po wschodach , więc skąd taka sugestia że teraz tylko 2 liścienne a po wschodach 1 liścienne

jestem amatorem. w tym roku pierwszy raz będę siał. sorki za głupie pytania

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

jest czas 3 dni, więc na spokojnie. jutro będą dobre warunki to opryszczę. 

do tego czasu to ja podchodzę z dużym dystansem, przy siewie na 1-1.5 cm zdarza sie, że na 3 dzien siewki już sa na wierzchu. W okolicy wszyscy pryskają tego samego dnia. Zdarza mi się ze jak sieje kolegom to ja wykańczam poprzeczniak a oni już pryskają.

Duzi sąsiedzi to z jednej strony siewnik a z drugiej opryskiwacz, ale to takie pola po 30-80ha

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

do tego czasu to ja podchodzę z dużym dystansem, przy siewie na 1-1.5 cm zdarza sie, że na 3 dzien siewki już sa na wierzchu. W okolicy wszyscy pryskają tego samego dnia. Zdarza mi się ze jak sieje kolegom to ja wykańczam poprzeczniak a oni już pryskają.

Duzi sąsiedzi to z jednej strony siewnik a z drugiej opryskiwacz, ale to takie pola po 30-80ha

może i masz rację, rano kupiłem środki tzn. chlomazon i metazachlor, więc chyba poczekam aż ustanie wiatr i jadę dzisiaj żeby sobie nie spieprzyć rzepaku na samym początku

Opublikowano
znawcawszystkiego napisał:

Piffpaff napisał:

czy ktos daje gnojowice swinska pod rzepak?

ja daję 30 M3 na ha i na wiosnę azot z nawozów ok 70 kg. plon 4t/ha co do odchwaszczania nie polecam odkładać, w zeszłym roku po 3 dniach rzepak był na wierzchu.

30m3 wydaje się ok a próbowałeś więcej ok 50m3? Czy przy 30m3 rzepak mocno buja na jesien?

Opublikowano

U mnie w zach-pom ostatnie dni trochę dolało. Orze się dobrze. Nie za sucho, nie za mokro. 

Z racji ze nie planowałem rzepaku nie zamawiałem wapna. W ostatniej chwili zdecydowałem się na rzepak i wapno już nie dojedzie bo większość już poorana a wapno idzie minimum dwa tygodnie. 
Zawsze się śmiałem z tych granulowanych wapien ale teraz się zastanawiam czy to nie byłoby jako takie rozwiązanie sytuacji.. 

Większość działek w ostatnich dwóch latach była co roku wapnowana Fastcalem ale wychodziłem z bardzo niskiego pH. Teraz nawet nie wiem ile wynosi. 

Macie jakieś doświadczenia z tymi wapnami granulowanymi?
Może jakieś 300kg pogłówne, jesienią nawet po wyjściu rzepaku chociaż zapewniłoby zapotrzebowanie już nie licząc na efekt odkwaszający. 

Opublikowano

Co lepiej zastosować ?

mieszanina I

1) chlomazon 480 0,15l/ha

2) metazachlor 1,5-1,8l/ha

3) napropamid 1,5l/ha

mieszanina II

1) chlomazon 480 0,12l/ha

2) metazachlor 1,5l/ha

3) pendimetalina 1,0l/ha 

Opublikowano

Witam w sklepie mi doradzili zaraz po siewie na chwasty 

Chlomazon 0.125 l / ha

Bantux 1l /ha

Navigator 0.25 l /ha

Anchor 0.30 l /ha

Dobre to rozwiązanie herbicydowe do 3 dni po siewie klasa gleby 3-5? 

Opublikowano
22 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja widzę wszyscy tu doglebowo jadą, ja zaś w tym roku powschodowo Metazanex 1,7l i Navigator 0,3l. Myślę że da radę. 

Pierwszy raz w życiu będę siał rzepak i też chciałem dać Metanazex i Navigator. Na etykietach piszą:

Metanazex 1,25 max  +

Navigator 0,3.

Czemu tak dużo Metanazexu chcesz dać? Nie przypali? 

Jak już wspomniałem jestem laikiem w uprawie rzepaku dlatego pytam. 

Opublikowano
5 godzin temu, tobago napisał:

U mnie w zach-pom ostatnie dni trochę dolało. Orze się dobrze. Nie za sucho, nie za mokro. 

Z racji ze nie planowałem rzepaku nie zamawiałem wapna. W ostatniej chwili zdecydowałem się na rzepak i wapno już nie dojedzie bo większość już poorana a wapno idzie minimum dwa tygodnie. 
Zawsze się śmiałem z tych granulowanych wapien ale teraz się zastanawiam czy to nie byłoby jako takie rozwiązanie sytuacji.. 

Większość działek w ostatnich dwóch latach była co roku wapnowana Fastcalem ale wychodziłem z bardzo niskiego pH. Teraz nawet nie wiem ile wynosi. 

Macie jakieś doświadczenia z tymi wapnami granulowanymi?
Może jakieś 300kg pogłówne, jesienią nawet po wyjściu rzepaku chociaż zapewniłoby zapotrzebowanie już nie licząc na efekt odkwaszający. 

ja mam zamiar jesienia albo wiosną pogłownie krede granulowaną dać np wapniak koszelowski, chyba będzie ok?

Opublikowano

Mam zaplanowane odchwaszczanie doglebowe razem z rsm 32 % 80 l + 120 l wody

Metazachlor 1.5 l

I chlomazon 0.2 l 

Dodać jeszcze adiuwant atpolan soil max mam na stanie 

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie. Wysiałem rzepak (mój pierwszy raz :)) odmiana mieszańcowa architect. Zamówiłem z kolegą jednostkę 1.5 mln nasion i miałem jej 4 kg na 1.4ha . Niestety siewnik wysiał mi 3 kg i teraz pytanie czy nie będzie za rzadko?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v