Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, rocco0987 napisał:

Moim zdaniem ubogo tego potasu nawet jak na średnią zawartość potasu a co dopiero niską.

A tak z ciekawości , to ile ty nawozu sypiesz że uważasz że 110-120 kg potasu to mało . Przecież to jest tyle co 400kgb poli 6 bądz 500 kg 8 . Więc wątpie czy ktoś sypie więcej . Po 2 przecież napisał że nie ma potasu bardzo niskiego , tylko nisko i średnio . No i po 3 ze ścierniska na wiosnę też będzie sporo potasu.

Opublikowano

No to nie żle , sam potas 500 zł , to u ciebie same nawozy pewnie coś koło 2,5 tysiąca/ha , A ja się zawszę dziwiłem co trzeba robić żeby mieć 4 tysiące kosztów na uprawę 1 ha. 

• Root Admin
Opublikowano

przecież się śmieje. sam nie dobilem jeszcze do 3300 po stronie kosztów, ale np rok temu zebrałem 3.2x1600 co dało marny wynik ekonomiczny. właśnie po to się sieje wiele upraw że jak na jednej wtopisz to wtopisz tylko na 20 czy 30 procentach powierzchni a nie na całości

Opublikowano (edytowane)

Panowie po pszenicy został wysiany poplon, gryka z lekka domieszką gorczycy i z 10kg rzepaku (pod moją nieobecność ojciec postanowił wysiać super poplon), uprawa następcza będzie pszenica w monokulturze, potem pszenżyto a następnie rzepak. Jak duże mogą być skutki uboczne zastosowania takiego poplonu po 3 latach?

Edit: areał obsiany tą mieszanka to ok. 8.5ha

Edytowane przez Hubert10624
Opublikowano

Panowie doszło pole po sąsiedzku tam jest słabe ph. Idzie obornik później orka , pod agregat P i K i wiadomo że wapna z fosforem sie nie daje więc mogę później po wschodach rzepaku dać krede czy jak radzicie to zrobić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tipik napisał:

Panowie doszło pole po sąsiedzku tam jest słabe ph. Idzie obornik później orka , pod agregat P i K i wiadomo że wapna z fosforem sie nie daje więc mogę później po wschodach rzepaku dać krede czy jak radzicie to zrobić?

Obornik talerzowka npk orka i kreda, albo kreda za rok. 

Opublikowano

Moje rzepaku w tym roku wysokie , grube łodygi ale bardzo mąka ilość rozgałęzień bocznych. Jaka może być przyczyna ? Za duża obsada ? Za słaba regulacja ? ( jesienna czy wiosenna)?

C77E806A-A995-426C-819F-4C85ADD1F37D.jpeg

Opublikowano
41 minut temu, masa24 napisał:

Moje rzepaku w tym roku wysokie , grube łodygi ale bardzo mąka ilość rozgałęzień bocznych. Jaka może być przyczyna ? Za duża obsada ? Za słaba regulacja ? ( jesienna czy wiosenna)?

C77E806A-A995-426C-819F-4C85ADD1F37D.jpeg

Albo taki rok i tyle, mogłeś władować jeszcze z 1tys zł/ha a mogloby być to samo ale tego już się nie dowiemy.

Opublikowano

Ja zdążyłem wykosić przed niedzielą. W sumie poszło 25 ha u mnie i znajomych. Plon zanosił się powyżej 4 ale potem poszedł grad i nikt w okolicy nie zebrał więcej jak 2t/ha. Podobnie i ja. Ubezpieczenie przyznało mi 70% strat. Niestety stawka z ubezpieczenia1700 zł ale zawsze coś...

Opublikowano

To ten następca absoluta tzn z jego genami? 

10 minut temu, Alio napisał:

Ja zdążyłem wykosić przed niedzielą. W sumie poszło 25 ha u mnie i znajomych. Plon zanosił się powyżej 4 ale potem poszedł grad i nikt w okolicy nie zebrał więcej jak 2t/ha. Podobnie i ja. Ubezpieczenie przyznało mi 70% strat. Niestety stawka z ubezpieczenia1700 zł ale zawsze coś...

70% i jeszcze 2t na kosiłes to wyszedłeś lepiej na tym gradzie jakby jego nie było. 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

A tak z ciekawości , to ile ty nawozu sypiesz że uważasz że 110-120 kg potasu to mało . Przecież to jest tyle co 400kgb poli 6 bądz 500 kg 8 . Więc wątpie czy ktoś sypie więcej . Po 2 przecież napisał że nie ma potasu bardzo niskiego , tylko nisko i średnio . No i po 3 ze ścierniska na wiosnę też będzie sporo potasu.

140-150 ale mam placami problem z potasem gdzie też według prób niska zawartość i tam dam jakieś 20% więcej

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

To ten następca absoluta tzn z jego genami? 

70% i jeszcze 2t na kosiłes to wyszedłeś lepiej na tym gradzie jakby jego nie było. 

A absolut dobry był?

Opublikowano
Dnia 3.08.2021 o 13:11, FarmerDyzio napisał:

a jak to jest że sprzedaza ilości ok 10 t ? nie macie z tym problemu ?

Mialem w tym roku posiane 2ha dało 6600kg, a na 4000 kg miałem kontrakt, także żadnych problemów. Moge nawet i 100 kg zawieźć  na skup.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v