Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

I po zabiegu skoszone przeważnie i sprzedane.  4,2t średnia z 8 hektarów. Ostatnie 1,5h 4,5klasa zaniżyło plon bo na piasku nie było co kosić miejscemi, czyli tam gdzie był konkretny to pod piątkę plon. Wilgotność 7,1 a z dzisiaj 9,8 olej 41, 40.0

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Rzepak w sobotę skoszony, na polu jest sporo perzu, planuje zasiać pszenżyto. Opryskać glifosatem i potem talerzówka czy najpierw talerzówka a jak odbije to opryskać  i potem orka ?

Opublikowano
13 minut temu, Jk1976 napisał:

I po co kupować nasiona

Po to że nie masz porównania jak sypałby rzepak siany swoim a ta sama odmiana kwalifikowana na tej samej ziemii w tym samym roku i tą samą agrotechniką. Może nie swoimi byłoby 200-300kg więcej

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, michal33554 napisał:

Rzepak w sobotę skoszony, na polu jest sporo perzu, planuje zasiać pszenżyto. Opryskać glifosatem i potem talerzówka czy najpierw talerzówka a jak odbije to opryskać  i potem orka ?

nie zdążysz w drugim przypadku, daj mu kilka dni, opryskaj, poczekaj z 10 aż podziała oprysk, potem talerzówka i orka

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Jestem w trakcie żniw (zachodniopomorskie). U was też tak słabo sypało za kombajnem? Zastanawia mnie jak to będzie z resztkami pożniwnymi i czy tylko u mnie tak krucho. 

Opublikowano
Andpol napisał:

To ile stałeś? 70zł. na tonie więcej jak u mnie to opłaca się ja mam niecałe 9km. do Metelina a do swego skupu niecały kilometr i jaka różnica w cenie?

byłem o 5 rano a o 9.50 już wyjechałem a jak wyjeżdżałem to już tylko 5 ciągniki do wysypu było i szło by prawie od ręki

Opublikowano

mam możliwość zalać pole gnojowica pod rzepak ale chcę jeszcze sypnac wapno. Plan mam taki: niestety dopiero z tydzień gnojowica i talerzówka potem czekam do ok 15-20 sierpień i orka potem kreda ok 700kg i za kilka dni siew rzepaku. Jaki powinien byc optymalny odstępu czasu między kreda a siewem, nie przypale siewek ?

Opublikowano

Planuje dac pod rzepak wapno magnezowe i chcialbym jeszcze opryskac slome 100 l rsm plus 130 l wody. Pytanie w jakiej kolejnosci to zrobic. Opryskac przemieszac to i na to wapno czy moze narpiew wapno a pozniej dopiero na uprawione oprysk .? Jak myslicie?

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy dzień rzepaku zakończony. Skosiłem działkę 35 arów, zacząłem drugą, jakieś 60 arów, dojechałem do połowy okrążenia i kuzyn się mnie pyta dlaczego żmijka w zbiorniku nie chodzi. Pół żartem pół serio "Smerfetka" przestraszyła się lepszych plonów bo na samym początku widać było że zaczęło lepiej do zbiornika dobywać, a okazało się że mocowanie napinacza straciło śrubę mocującą i trzeba było wykręcać zębatki i zjechać do domu. Na tym pierwszym 35 arów jest 5 klasa, na tyle kwaśna że rzepak na jesieni nie chciał tam za bardzo rosnąć. Na oko plon z 35 arów to około tony, czyli około 3t/ha ale jak wiadomo na oko to chłop w szpitalu umarł także dopóki nie będzie ważone to plon nie znany. Rżysko wygląda tak jak na zdjęciach, perfekcyjnie zdrowy ten Ambassador po 2 zabiegach na płatka i łuszczynę nie jest, ale źle też nie ma. Ogólnie najgorsza działka skończona, powinno być tylko lepiej, a czas pokaże. Rano o 5 spadło kilka litrów, zaczęliśmy około 17 wilgotność 8.3%, a ta "awaria nie była za bardzo do usunięcia na miejscu więc trzeba było zjechać. Oby pogoda jutro pozwoliła kosić.

1627324961873.jpg

1627324961887.jpg

Edytowane przez Audi213
Opublikowano

Panowie ktos poleci jakieś odmiany rzepaku? Centralna Polska klasa 3? Czytam i mysle nad ambasadorem i Sherlockiem. ? 1 raz chce zasiać rzepak. Na tej działce w tamtym roku pszenica oddala kolo 9t w tym roku tez zapowiada się na 9. 

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

mam możliwość zalać pole gnojowica pod rzepak ale chcę jeszcze sypnac wapno. Plan mam taki: niestety dopiero z tydzień gnojowica i talerzówka potem czekam do ok 15-20 sierpień i orka potem kreda ok 700kg i za kilka dni siew rzepaku. Jaki powinien byc optymalny odstępu czasu między kreda a siewem, nie przypale siewek ?

Możesz kredę sypać  i dzień przed siewem, nic nie przypalisz moim zdaniem. A jak się boisz to.mozesz później poglownie dac, wapno przez jesienne opady fajnie będzie wsiąkać w profil glebowy 

Opublikowano
24 minuty temu, slawek2209 napisał:

Kws Derric 4.3 t sprzedany .Wilgotność 6.6.Rzepak kuzuna.Nie wyglądał ale plon bardzo dobry.Myślę że warto go polecić.Gleba też 3 do 4 klasa glinki

okolice Wrocławia Derrick od 4.2 do 5.2 wsród znajomych w tym roku.W ostatnich 3 latach strasznie stabilnie plonuje ta odmiana i co roku bije na łeb mieszańce

• Like 1
Opublikowano

Mi dziś już przyszedł rzepak LG ANTIGUA  . Masa jednostki 10,03 kg , cena 1335 zł , jeszcze mam zamówiony DK EXCITET  i 4 - 5 ha swoim PIONIER PT 276 , bądz 279 , nie pamiętam z pamięci .

• Root Admin
Opublikowano
lonoh napisał:

24 minuty temu, slawek2209 napisał:

Kws Derric 4.3 t sprzedany .Wilgotność 6.6.Rzepak kuzuna.Nie wyglądał ale plon bardzo dobry.Myślę że warto go polecić.Gleba też 3 do 4 klasa glinki

okolice Wrocławia Derrick od 4.2 do 5.2 wsród znajomych w tym roku.W ostatnich 3 latach strasznie stabilnie plonuje ta odmiana i co roku bije na łeb mieszańce

sąsiad go sieje od 3 czy 4 lat, chwali bardzo. e tym roku też mu sialem. zapytam po żniwach jak wypadł

Opublikowano
24 minuty temu, matek89121 napisał:

ostatnio na skupie widziałem jednostkę invigor 1188 o wadze 14.1kg to musi być dopiero dzik pod względem wielkości nasion 

3 lata temu zamówiłem KUGE I półkarła SENSEI  , to kuga miała 15,6 kg , a sensei 6,3 kg 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v