Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, matek89121 napisał:

a nie lepiej zaraz po siewie na ściernie i przerobić i pod koniec sierpnia siać

I jak pogodzisz fosfor? Rzucisz po orce I korzeń będzie ujnia

Opublikowano
9 godzin temu, Uziu92 napisał:

panowie kredę granulowana dać przed siewem rzepaku pod agregat, nie zaburzy wschodów ?

Ja tak robiłem w tym sezonie i nic nie zaburzyło. Na zakwaszonych dzierżawach Nordcalc przyorałem a po wierzchu jeszcze kredą. rzepaczek taki konkret że pewnie dziady dzierżawy popodnoszą bo razi...

Opublikowano
9 godzin temu, Kubawww napisał:

I jak pogodzisz fosfor? Rzucisz po orce I korzeń będzie ujnia

tutaj mowa była o wapnie żeby rzucić zaraz po siewie przerobić  i pod koniec sierpnia npk rozrzucić i zaorać

Opublikowano
2 godziny temu, Xion napisał:

Ja tak robiłem w tym sezonie i nic nie zaburzyło. Na zakwaszonych dzierżawach Nordcalc przyorałem a po wierzchu jeszcze kredą. rzepaczek taki konkret że pewnie dziady dzierżawy popodnoszą bo razi...

Npk w ogóle nie dawałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

Npk w ogóle nie dawałeś?

250 npk 8-19-29 poszło +150kg mocznik +500kg kredy  +słoma przyorana. Wiem ta kreda napiszecie że się gryzie. Na piaskach 5h poszło dodatkowo 50-70t/h obornika. Ale już bez wapna.

• Like 1
Opublikowano

Witam. Jeśli na polu jest Ph 4,8 , przedplon pszenica i planuję na ściernię sypnąć 4t/ha wapna Morawica węglanówki 54%. I pytanie czy pchać się w rzepak na tym polu w tym roku? Czy może być jeszcze za słabe działanie w pierwszym roku i jeszcze więcej sypnąć?

Opublikowano
23 minuty temu, lassie napisał:

jak wygląda ta pszenica ,rzepak wg .moich doświadczeń o wiele lepiej znosi niskie ph jak pszenica

Średnio wygląda , zakładam że plon  oscyluje pomiędzy 4,5t a 5,5t z ha . I jeszcze jeden szczegół , że nigdy tam nie było rzepaku

Opublikowano
3 minuty temu, Proktor napisał:

Średnio wygląda , zakładam że plon  oscyluje pomiędzy 4,5t a 5,5t z ha . I jeszcze jeden szczegół , że nigdy tam nie było rzepaku

bardzo dobry plon przy tym ph- jaka klasa ziemi?

Opublikowano
szwagier24 napisał:

3 minuty temu, Proktor napisał:

bardzo dobry plon przy tym ph- jaka klasa ziemi?

3b i 4a . jeczmien rok temu dał 5,5t , tylko pytanie czy rzepak podoła

Opublikowano

ja bym siał. miałem w 2019 rzepak na polu gdzie pH było około 4. po pierwsze było sucho po drugie jest to pole IV i V klasy a koniec końców przy 180N 2 zabiegach grzybowych i 3 insektycydowych ( oczywiście ze średniej półki ) rzepak oddał niecałe 3 t i według mnie jest to dobry wynik. Gdybym dał więcej azotu na jesień to pewnie jeszcze trochę plon by podrósł ale i tak byłem dumny z tamtego rzepaku. odmiana chrobry. 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 22.06.2021 o 23:08, szymon09875 napisał:

Ekspertem nie jestem, ale wg mnie na tym zdjęciu widać że łuszczyny mają lokatorów. 

Tak i wydziobują robaki a nie ziarno, kilka lat temu miałem podobnie na nie chronionej mocno działce a na chronionej zero 

Opublikowano
1 godzinę temu, Proktor napisał:

Witam. Jeśli na polu jest Ph 4,8 , przedplon pszenica i planuję na ściernię sypnąć 4t/ha wapna Morawica węglanówki 54%. I pytanie czy pchać się w rzepak na tym polu w tym roku? Czy może być jeszcze za słabe działanie w pierwszym roku i jeszcze więcej sypnąć?

Daj jeszcze 500kg kredy i oszukasz roślinę w ten sposób

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej224 napisał:

Jak grad połamał górne pędy i widać rozwalone i utrącone łuszyny to jest szansa dostać jakąś kasę z ubezpieczenia? Jeszcze nigdy nie zgłaszałem i dlatego pytam

Jak masz ubezpieczony to oczywiście że zgłaszaj , ja miałem utrącone łuszczyny i przyznali 14% , a jak masz połamane  całe pędy to ponad 20 % powinni naliczyć .

Opublikowano
Dnia 22.06.2021 o 13:09, mysza103 napisał:

Potwierdzam . Ptaki to jest następstwo larw pryszczarka i chowacza .

A w tym roku niestety było robaka mnóstwo. Ja mam na chwilę obecną mimo dwukrotnego oprysku na robaka łuszczynowego  dużo w łuszczynach larw.

Opublikowano

Dawki trzeba większe dawać bo robaczki się śmieją. Idioci wycofali skuteczne systematyki a acetamipryt to w tej zalecanej dawce to żart.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Sąsiad zasial rzepak na 4.3 pH I rzepak ładniejszy od mojego na 6.5... 

U mnie w tamtym roku na wadliwej działce rzepak wyglądał ładnie ale w placku kwaśnego gdzie pszenica zawsze wypadała o dziwo był jeszcze ładniejszy jak na reszcie pola,,,po skoszeniu robiłem próby glebowe ph 3,9,,,,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v