Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mysza103 napisał:

2 godziny temu, miwigos napisał:

Rzepak jak zaczyna kwitnąć to już nie pobiera składników z ziemi, tyle wałkowane co roku azot do końca marca ,jeszcze lepiej do połowy marca

Nie powinien pobierać , bo jak rzepak kwitnie to azotu z gleby powinno już być resztki , ale jak mu ktoś da asa przed samym kwitnieniem , to ten rzepak dalej będzie pobierał azot , skoro będzie miał go pod dostatkiem . Efektem tego , a raczej skutek uboczny , bo rzepak się bedzie ciągle odnawiał  .

Dokładnie tak 👍

Opublikowano

takie mam pytanie będziecie dawać jakiś zabieg od grzyba teraz na zielony pak np. tazer  czy sobie darować na opadanie kwiatka mam propulse i co jeszcze można dodać na płatka zimie  mam1-2 klasa i rzepak wygala ładnie i można walczyć o plon w tym roku ? 

Opublikowano

Fungicyd już poszedł, ale trochę takich pięknieć się trafia. Poradzi sobie z takimi nie za dużymi, po przymrozkach? Czy to już zauważalny spadek plonu może być?

IMG_20210508_095847.jpg

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Roxer napisał:

Fungicyd już poszedł, ale trochę takich pięknieć się trafia. Poradzi sobie z takimi nie za dużymi, po przymrozkach? Czy to już zauważalny spadek plonu może być?

IMG_20210508_095847.jpg

Zaden spadek plonu.. to pekniecie wygląda jak nie po przymrozku, a malej ilości  boru

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
yacenty napisał:

20 pędów bocznych z pączkami 

Norma przy odmianach tej chodowli, u mnie jest to samo od kilku lat, ale przymrozki i woda plon weryfikuję, ale myślę że hybrydy są te najlepsze chociaż nie którym się nie udają LG

Opublikowano
10 godzin temu, mathewc385 napisał:

Słuchajcie dzisiaj w sklepie z śor usłyszałem coś takiego od doradcy. Żeby do zabiegu na opadanie płatka dać 0,25l Tytanitu. Zapytałem w jakim celu.  A doradca na to, że w celu pogrubienia ścianek łuszczyn, że chowacz jak będzie próbował przegryźć łuszczycę to będzie miał ciężej. Co o tym myślicie? Pierwsze słyszę o czymś takim, ale pomysł wydał mi się "teoretycznie" logiczny.

To samo słyszałem o krzemie u gościa który tym krzemem handluje

Opublikowano

Tak sobie pomyśleć żeby dać te wszystkie, krzemy, tytanity, kwasy humusowe, mikroelementy, bor na kwitnienie, 5 grzybówek jak co nie którzy tu piszą, rsmu i mocznika po kilka razy do zbiornika, to powinien sypać tak minimum 8t/ha przy takim dopieszczeniu, a nie sypie tyle. Robiłem przeróżne plony w rzepaku na różnych ziemiach w różnych warunkach i bez tych wszystkich bajerów z góry, a przez to że rolnicy lubią experymentować to i ta branża kwitnie i handlowcy zarabiają, rolnik nie koniecznie

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Krzem nie tyle pogrubia co wytwarza się warstwa krzemianowa między warstwami skórki. To powoduje m.in. trudniejszy dostęp dla szkodników. W Azji jest to popularna metoda w uprawie ryżu. Świetne wyniki również w trzcinach. Na polu typowych upraw polowych w dalszym ciągu strefa badań. Hipoteza jest o ograniczeniu możliwości żerowania szkodników. O ile %? Trudno powiedzieć

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Zaden spadek plonu.. to pekniecie wygląda jak nie po przymrozku, a malej ilości  boru

Hmm, w sumie wiosną tylko dostał, razem 250g w dwóch dawkach.

1 godzinę temu, strzechu napisał:

i trzy miejsca ukucia chowacza , łodyga pewnie pusta w srodku?

Nie sprawdzałem, ale z ciekawości zobaczę

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
17 minut temu, moto999 napisał:

Witam szybkie pytanie, rzepak nie kwitnie jeszcze (Lubelskie). Sąsiad pryska rzepak cypermetryną, mozna tak w dzień? 

Od jakiego robala bo ja też lubelskie. Jadę naczynie wstawić.

Opublikowano

Słodyszek się pojawił. No w koło jest mnóstwo drzew kwitnących i obok tego pola co pryskał jest łąka gdzie kwitnie mniszek, ja właśnie byłem u pszczół które są też 100 m od tego pola. 

• Root Admin
Opublikowano

To nie stawiaj pszczół przy polu sąsiada. Znam takiego jednego co stawia ule praktycznie w samej miedzy, a później jak tylko wyjeżdżam pryskać to jestem nagrywany i zaraz akcja z piorinu. A działkę ma z 60m szeroką, ale musi ule w miedzy postawić. Teraz widziałem obok wielkiego pola postawione pasieki - ciekaw jestem czy temat ustalony z agronomem.

Ja wiem ze pszczoły są potrzebne wszystkim ale pszczelarze też mogą pomagać rolnikom i rolnicy pszczelarzom, trzeba tylko żyć w zgodzie i się dogadać wcześniej.

Żeby nie było - w kwitnący rzepak ruszam po godzinie 20.

• Thanks 1
Opublikowano

Ule można postawić na działce w odległości z tego co pamiętam 7m od granicy lub bliżej, jeśli jest szczelny płot o wysokości co najmniej 2,5m a wylotki są zwrócone w stronę działki, aby pszczoły przy przelocie nad działka wzniosły cię na 3-4m. I nie dotyczy to tylko działek mieszkalnych.

Opublikowano
Dnia 7.05.2021 o 21:59, yacenty napisał:

Kwestia odmiany i ochrony, a nie samego pictora albo jego braku. Przy sredniowczesnej odmianie pictor + drugi zabieg prochloraz i tebu i koszone przed pszenica srednią odmiana.

Późna odmiana i pictor i koszone w srodku pszenic - pomiędzy srednio wczesną a późną pszenica. Dla mnie zrzucenie stołu albo jego założenie to godzina roboty. Największy problem to zjazd na baze i powrót na pole, bo jak gdzies dalej to i kwestia 2h

A jaki problem kosić pszenicę ze stołem jak wszystko stoi?

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

To nie stawiaj pszczół przy polu sąsiada. Znam takiego jednego co stawia ule praktycznie w samej miedzy, a później jak tylko wyjeżdżam pryskać to jestem nagrywany i zaraz akcja z piorinu. A działkę ma z 60m szeroką, ale musi ule w miedzy postawić. Teraz widziałem obok wielkiego pola postawione pasieki - ciekaw jestem czy temat ustalony z agronomem.

Ja wiem ze pszczoły są potrzebne wszystkim ale pszczelarze też mogą pomagać rolnikom i rolnicy pszczelarzom, trzeba tylko żyć w zgodzie i się dogadać wcześniej.

Żeby nie było - w kwitnący rzepak ruszam po godzinie 20.

Hehe nie stawiam:) mam pasiekę stacjonarną(3 uliki- taki amator). Rzepak też mam. Pytam tylko z ciekawości ludzi mądrzejszych ode mnie, sąsiada na policję nie podam :) Tylko wydawało mi się że pszczoły jakby nagle ucichły i się schowały.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v