Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

coś mi się  o uszy obiło że ktoś z forum dawał mocznik końcem października  i to chyba całkiem nie głupi pomysł

Ja tak dawałem, co zauważyłem teraz to mój rzepak wygląda jakby nie był regulowany, bardzo dużo zawiązków bocznych i trochę wyniesiony stożek wzrostu. Pozostałe rzepaki w okolicy wyglądają jakby im miesiąc wegetacji brakowało do moich

Opublikowano

Czy mogę zrobić oprysk na chwasty dwuliścienne w jednym zabiegu z micro i grzybami?

Czy lepiej z grzybem poczekać i puścić razem z opryskiem na chowacza?

Opublikowano (edytowane)

panowie co by było najlepsze na T1?

mieszanka Metkonazolu 60 z Tebukonazolem 250 tak po 0,6 lub 0,7

sam Metkonazol  w pełnej dawce 1l/ha

czy Toprex 0,41 l/ha

no i jak z tym Toprexem że zmienili mu dawkę na wiosnę? chcieli zbić cenę obniżając dawkę czy jest już skuteczny od zalecanych 0,35 l/ha? 

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Koleś u którego zaopatruję się w ś.o.r. (sam sieje ok. 60 ha rzepaku) już od kilku sezonów rekomendował Toprex wiosną w dawce max. 0,4l. Twierdził że nie ma różnicy pomiędzy dawką 0.4 a 0.5. Najważniejszy jest termin aplikacji.

Opublikowano

Jest sens podać kizeryt pogłównie jesienią a nie wiosna ? Gleby przeważnie od średniej do ciężkiej . 
za dużo roboty na raz wiosna i tak myśle czy ma to jakiś sens 

Opublikowano

tydzień temu posiałem 1 dawkę- Zaksan 380 kg/ha i zastanawiam się, czy jechać już z drugą ( też Zaksan) czy poczekać gdzieś do 20 marca. Siejecie już 2 dawkę?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jest sens podać kizeryt pogłównie jesienią a nie wiosna ? Gleby przeważnie od średniej do ciężkiej . 
za dużo roboty na raz wiosna i tak myśle czy ma to jakiś sens 

mi kolega mówił zeby nie przesadzać z kizerytem bo pierwiastki mocno mobilne i szybko się wypłukują - chciałem dać 300 na rzepak i 200 na pszenice. Klarował ze niby dużo lepiej dać po 200 i 150 ale mimo wszystko później wrzucić worek czy dwa siarczanu do opryskiwacza.

Idąc tym tropem chyba jednak dać ten kizeryt wiosną. Sam dałem pierwszy raz więc doświadczenia jeszcze nie mam, bazuje tylko na tym co mi powiedzieli dużo mądrzejsi ode mnie.

Po drugie dla mnie to nie problem, bo u mnie srednio wychodzi 10ha/h przy siewie nawozu, to posiac kizeryt to chwila moment.

Opublikowano

Dzis rano -7 , napinki na sianie nawozów jakoś nie widzę, chociaz kilka osób wyruszyło z siarczanem.

Siarka jest dość mobilna w glebie i podlega wymywaniu, a na jesieni nie jest aż tak potrzebna. Moim zdaniem lepiej zasilić na wiosnę.

Opublikowano

Sieją u mnie nawozy w nocy na rzepak i zboże, dziś -6 kiedyś mówili że azot siać na mróz nie jest dobrze. Z rzepakiem i tak jestem w d*pie więc co będzie czekam do poniedziałku z saletra,pszenicę ogólnie ładne nawet i po burakach więc przyszły tydzień gdzie temperatury mają być dodatnie powinien być odpowiedni.

Opublikowano

Nie lepiej wysiać "suchą nogą" teraz na przymrozku ? 🤔

Opublikowano
39 minut temu, Damianek20 napisał:

Sieją u mnie nawozy w nocy na rzepak i zboże, dziś -6 kiedyś mówili że azot siać na mróz nie jest dobrze. Z rzepakiem i tak jestem w d*pie więc co będzie czekam do poniedziałku z saletra,pszenicę ogólnie ładne nawet i po burakach więc przyszły tydzień gdzie temperatury mają być dodatnie powinien być odpowiedni.

Kto ci takich glupot na opowiadal ..

Przecież nawoz nie rozpusci ci sie w 5 min...

W zeszlym roku 10 marca wiekszosc byla po 2 dawkach

Opublikowano
1 minutę temu, lukasz222 napisał:

Te mity już były tyle razy obalane, że nawet się już człowiekowi nie chce po raz kolejny tłumaczyć

Najlepiej to siać w maju po ogrodnikach - będzie bezpiecznie. Chyba

Ja bym uważał bo na świętej Anki juz zimne poranki poczejamy lepiej 

Opublikowano

N1 zrobione. Tak jak wczoraj pisałem dzisiaj od 4 rano spory ruch na polach. Sieja saletry, saletrosany, kizeryty i leja rsm. Warunki były dobre.

7 minut temu, Kubawww napisał:

Kto ci takich glupot na opowiadal ..

Przecież nawoz nie rozpusci ci sie w 5 min...

W zeszlym roku 10 marca wiekszosc byla po 2 dawkach

Rok rokowi nierówny...

Opublikowano

Wysiany kizeryt 100-150 kg/ha. Mam do dyspozycji Saletrosan26N Makro i Salmag N (CaMg) 27 (3,5-4).

Planowałem jutro wjazd z Saletrosanem26 350 kg/ha a dwa tygodnie później Salmag około 250 kg/ha. Obawiam się jedynie tego że w sobotę nadają dość potężne opady cały dzień a 6 ha mam dość górzystych i boję się czy nie lepiej poczekać na przyszły tydzień z tym saletrosanem. Co myślicie ?

Po dopowie ktoś jakie zastosowałby nawożenie przy takim zestawie nawozów i jakie ilości ?

Opublikowano

Nie chodzi o mity, tylko nawet w ubiegłym roku u mnie sieli wczesno na mróz jeszcze w lutym a później lament że słabo nawóz działał, sąsiad na wiosce jako pierwszy zaczął ,nawozu wysiał nie powiem a pryskał jak pojebany jak przyszło do zbioru to nie koniecznie był zadowolony i na razie dał sobie siana. 

Rok rokowi nie równy fakt wschód ma trochę inne warunki i u nas trzyma zawsze dłużej zima. 

Opublikowano (edytowane)

9-10 częściowo wysiana pierwsza dawka rzepaki 250 saletry pozna pszenica 300kg saletry, jutro może ciąg dalszy jak utrzyma się przymrozek, ogólnie wiosna nie zapowiada się że przyjdzie w marcu ale jak ktoś chce to niech czeka do kwietnia bo po 20 mają być dalej przymrozki 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 minuty temu, Tigon napisał:

9-10 częściowo wysiana pierwsza dawka rzepaki 250 saletry pozna pszenica 300kg saletry, jutro może ciąg dalszy jak utrzyma się przymrozek, ogólnie wiosna nie zapowiada się że przyjdzie w marcu ale jak ktoś chce to niech czeka do kwietnia bo po 20 mają być dalej przymrozki 

Pogody to tragedia az sie patrzec nie chce.. ale znowu czekac tez zle

Opublikowano

Jak w zeszłym roku marzec i kwiecień były suche i zimne to jak niby te rośliny miały poprawnie wegetować? Rozumiem, że niektórzy jak są wygłodzeni to lepiej funkcjonują, sądząc po teoriach spiskowych o nawożeniu?

Opublikowano

Nie chodzi o teorie spiskowe bo jeżeli chodzi o plon pszenicy u mnie to suma sumaru jestem zadowolony bardzo mini że wczesno nie startowałem. Fakt sucha była i też zimna. 

Szczerze mówiąc to przydał by się spokojny  deszcz i ciepło . 

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz222 napisał:

Te mity już były tyle razy obalane, że nawet się już człowiekowi nie chce po raz kolejny tłumaczyć

Najlepiej to siać w maju po ogrodnikach - będzie bezpiecznie. Chyba

W maju nie dobrze. A jak trafisz na upały albo burze?🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v