Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 28.05.2021 o 07:37, DTaras napisał:

Chłopie. Nawet w Polsce korzystanie ze środowiska masz gwarantowane tylko prywatnie a i tak ustawą można to zmienić. Zatem możesz oddawać się przyjemności mikcji i w dowolnym punkcie miasta aby tylko Twoje zachowanie nie było nieobyczajne. Firmy muszą za to płacić i stosować środki zapobiegawcze w tym monitoring. Marszałek to nadzoruje i z racji rozmaitych przesłanek może zakazywać dalszej działalności. Tu wypowiedziało się społeczeństwo i musiało skierować sprawę do sądu - to jest bardziej wyboista ścieżka a jednak poszło. Wniosek jest jeden - autentycznie truli. To o co Ci chodzi?

Dnia 28.05.2021 o 07:51, Ywa napisał:

Jo już! 

Ostatnio przejeżdżałam obok głównej ich siedziby. Najwyżej odbiją sobie cenami albo szwagrowi po premii polecą. Siostra mi napisała tak: "Bardzo dobrze niech ich gonią!"

tylko niech pomyśli jakie będą konsekwencje tego gonienia

Dnia 28.05.2021 o 08:04, mirro napisał:

Chodzi mu o to, że kopalni Turów kazali przestać kopać, czyli zamknąć  a Shelowi nie kazali przestać działać, tylko ograniczyć emisję. 😂  Tylko że tam faktycznie było to przez trucie a u nas przez idiotów z rządu.

szkoda słów; ciekawe, czy będzie wam do śmiechu, gdy paliwo będzie po 10zł a 1kWh po 1zł

Opublikowano

Wiesz przy rządach tych fajtłapów i socjalistów za razem twój scenariusz jest całkiem możliwy. Taki Morawiecki i ta cała banda sami dorobili się milionów a teraz innym podatki podnoszą. Za Tuska co to się śmieli jak mówił, że paliwo może być po 6 zł Ropa naftowa kosztowała prawie dwa razy tyle jak teraz. A dzisiaj ropa jest prawie dwa razy tańsza a paliwo na stacji kosztuje tyle co wtedy. Ot taka cena socjalizmu.

Opublikowano (edytowane)

A wolał byś wrócić z poziomem gospodarki i cen i zarobków do czasów Tuska , nawet pomijając czas kryzys ?    moze akurat co do czasu Tuska to nie ale np te 10 lat do tyłu możę akurat  byłego premiera nie potrzebnie tu podaje . Nawet biznes inwestuje pieniądze w parki rozrywki czy hotele , przecież tego powstają setki obiektów i tylko dlatego że inwestorzy widzą potencjał na zarobek , kiedyś miastowy miał domek letniskowy nad rzeką czy jeziorem i tam spedzał wolny czas a dziś co wekend to w innym miejscu . A paliwo to wole zapłacić 6 zł i jechać nawet drogą gminą ale bez dziur niż 4 zł z  dziurami 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zadłużenie jest większe i ciągle rośnie. Dziś ma być wszystko na pokaz na kredyt. Prace ogrodowe przed urzędami cały rok. Masa ludzi, firm. Jedna firma od karczownika pni z miejsca oddalonego o kilkaset km, druga od glebogryzarki, ekipa do trawnika z rolki, ekipa do sadzenia drzew, ekipa to rozprowadzenia kabli do oświetlenia, ekipa od nawadniania, sadzenia kwiatów...etc.

No k**wa jak można tak ro***erdalać kasę bez zastanowienia?

Które gospodarstwo utrzyma się gospodarując w ten sposób?

Komunalna w mieście, a do sprzątania firma z innego województwa, bo prezes komunalnej z tamtąd . A swoi siedzą pierdzą i kasę i tak biorą.

Ech...

Opublikowano
22 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

jej poglądy od zawsze mi się nie podobają , jeśli ma ten tytuł to niech ma ale dostać się do europarlamentu za co za ośmieszanie księży i biskupów ? 

jej ataki na wiarę katolicką są obrażaniem moich uczuć religijnych , znalazła sobie przystań w komunistycznym europarlamencie . Głosowali na nią byli esbecy którym pis zmniejszył emerytury a tytuł profesora dostała za sprzyjanie władzy komunistycznej w PRL 

Za komuny na szczęście byłem małym chłopcem i jakoś prześlizgnąłem się do dzisiejszej śmiesznej demokracji która charakteryzuje się samymi nakazami i zakazami dla zwykłych ludzi . Gospodarczo 1 % się bogaci , reszta na nich pracuje , jak ja taki jestem komuch , to ty chyba konfederat lub anarchista ? bo za lewicowca się nie uważasz 

To że za komuny byłeś mały nie ma nic do rzeczy. Masz lewicowe i roszczeniowe poglądy rodem z komuny. To że jest garstka bogatych myślących i zaradnych jest najzupełniej normalne i naturalne bo zawsze tak było. Większość zawsze była, jest i będzie głupia i w demokracji będzie wybierać sobie podobnych po to by zabrali tym co mają i dali tym co nie potrafią zarobić

Co do zakazów to są tacy jak ty i tacy którzy potrafią się odnaleźć. 

Opublikowano (edytowane)

Po to że ciemne masy wybrały baranów a te barany zarządzają ludźmi którzy zresztą w dużej części są z ich nadania (rodziny, znajomi itp) Owe barany tworzą  kolejne przepisy  których wprowadzenie i egzekwowanie wymaga zatrudnienia kolejnych baranów którzy w przypływie ambicji tworzą kolejne regulacje i znowu trzeba zatrunic więcej baranów. Tak to się kręci. 

Typowy przykład głupich i pracowitych 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
8 godzin temu, hubertuss napisał:

Wiesz przy rządach tych fajtłapów i socjalistów za razem twój scenariusz jest całkiem możliwy. Taki Morawiecki i ta cała banda sami dorobili się milionów a teraz innym podatki podnoszą. Za Tuska co to się śmieli jak mówił, że paliwo może być po 6 zł Ropa naftowa kosztowała prawie dwa razy tyle jak teraz. A dzisiaj ropa jest prawie dwa razy tańsza a paliwo na stacji kosztuje tyle co wtedy. Ot taka cena socjalizmu.

Musisz jechać tam tankować. I cała Twoja teoria wzieła w łep, no chyba że to też wina pisu :)  https://www.wnp.pl/nafta/rekordowe-ceny-benzyny-w-holandii-juz-prawie-2-euro-za-litr,467173.html

Swoją drogą, ciekawe czy gdyby rzadziła dziś opozycja też by sie pokusila o nowy rekord cen jak holandia

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DTaras napisał:

denwer - i co Ci się nie zgadza jak na 1993 rok?

a On czyta co wstawia?

teraz będfzie inaczej - polskie przedsiębiorstwa będą coraz wyżej wyceniane bo będą warte miliardy a może biliony tylko w coraz bardziej gó..nianej walucie.

czyli jakś różnica jest choć tak na prawdę nie ma zadnej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

O unii europejskiej słyszał, czy się wypisał już i porównuje ceny paliw do białoruskich? Pszenice jak handlujesz to też cię ceny dookoła nie interesują?

A może napisz hubertowi a co cię obchodzi cena za baryłke? Ale nie, wróg moich wrogów to mój przyjaciel to sobie spijamy na forum z dzióbków byle dokopać pisowi.

A ja tu widzę duża szanse na trzecią kadencję pis bo ta opozycja pożal się boże to nie rokuje na wygranie wyborów. Konfederacja może i częśc pomysłów ma dobrych, ale częśc to jakby się z choinki urwali i nie wiedzieli gdzie jestesmy i jak świat wokół nas funkcjonuje.

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

W paliwie większość to podatki a te są różne w każdym kraju więc  porównywanie ich jest głupkowate 

Cena baryłki jest podstawową składową i dla wszystkich w jednakowej cenie. Reszta to podatki. Z twojego wywodu wynika że Holandia ma wyższe podatki jak u nas. Pełna zgoda, tylko co z tego? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Musisz jechać tam tankować. I cała Twoja teoria wzieła w łep, no chyba że to też wina pisu :https://www.wnp.pl/nafta/rekordowe-ceny-benzyny-w-holandii-juz-prawie-2-euro-za-litr,467173.html

Swoją drogą, ciekawe czy gdyby rzadziła dziś opozycja też by sie pokusila o nowy rekord cen jak holandia

A co mnie Holandia obchodzi? W Polsce mieszkam. I pomimo baryłki dwa razy tańszej niż wtedy za Tuska mamy paliwo podobnie drogie jak wtedy. A co by było gdyby było. A może było by taniej bo mniej socjalizmu by było.

1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

O unii europejskiej słyszał, czy się wypisał już i porównuje ceny paliw do białoruskich? Pszenice jak handlujesz to też cię ceny dookoła nie interesują?

A może napisz hubertowi a co cię obchodzi cena za baryłke? Ale nie, wróg moich wrogów to mój przyjaciel to sobie spijamy na forum z dzióbków byle dokopać pisowi.

A ja tu widzę duża szanse na trzecią kadencję pis bo ta opozycja pożal się boże to nie rokuje na wygranie wyborów. Konfederacja może i częśc pomysłów ma dobrych, ale częśc to jakby się z choinki urwali i nie wiedzieli gdzie jestesmy i jak świat wokół nas funkcjonuje.

Możesz mi pisać co obchodzi cena baryłki. Ale to tylko pokaże, że nie rozumiesz jak to działa. Polska w zasadzie całą ropę naftową do produkcji paliw musi kupić I cena baryłki jest odniesieniem ile za ten surowiec musimy zapłacić a ile okrada nas państwo podatkami. No i wychodzi, ze za Tuska w latach gdy paliwo było najdroższe państwo okradało nas mniej bo baryłka była dwa razy droższa niż teraz. A za pisu państwo okrada nas bardziej bo baryłka jest dwa razy tańsza a cena paliwa podobna. Rozumiesz?

Codo trzeciej kadencji nie bee się spierał. Opozycja jest słaba. Ale i w tak zwanej koalicji zjednoczonej coraz większe problemy i prywata. Jak nie Ziobro numer wycina to Gowin. Gdyby nie głupia lewica już mieli byśmy poważny kryzys rządowy. Także ta druga kadencja wciąż nie pewna.

8 minut temu, witejus napisał:

To miały być igrzyska dla ludu. Niestety trochę nie wypaliło. Sam Kubica to nie ten kierowca z przed wypadku no i zespół jaki był nim zainteresowany z powodu formy samego kierowcy nie był najlepszy. A wręcz najsłabszy.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

To miały być igrzyska dla ludu. Niestety trochę nie wypaliło. Sam Kubica to nie ten kierowca z przed wypadku no i zespół jaki był nim zainteresowany z powodu formy samego kierowcy nie był najlepszy. A wręcz najsłabszy.

zupełnie nie o to chodziło ,to pieniądze wyciągnięte ludziom z kieszeni bez wpływu na rozwój firmy a dla nabicia kabzy co niektórym

Opublikowano

Co obchodzą polityków ludzie kasa się liczy tylko i więcej nic .

Wojewoda świętokrzyski wciąż nie zaszczepił się przeciwko COVID-19. "Ustępuję miejsca"

Niemal każdego dnia namawia mieszkańców woj. świętokrzyskiego do tego, aby zaszczepili się przeciwko COVID-19. Podczas majówkowych akcji szczepień nawet kwalifikował do nich pacjentów, bo jest lekarzem. Jak się jednak okazuje, wojewoda Zbigniew Koniusz sam wciąż nie przyjął szczepionki. – Zrobię to jako ostatnia osoba w województwie – tłumaczy.

Opublikowano (edytowane)

dlaczego orlen zmarnowal na kubicy ponad 100 milionow ??

odpowiedz jest na tasmach od sowy- pamietacie co pinokio opowiadal o marnowaniu bankowych pieniedzy na niego ?? publicznych juz nie bylo szkoda...............

to ze cieszyl sie z nieszczescia innego pokazuje jakim czlowiekiem jest naprawde- w sumie idealny kandydat na podnozek prezesa, wiec jego kariera nie dziwi, 

nie tylko polak potrafi

https://www.onet.pl/informacje/stacja7/boris-johnson-wzial-katolicki-slub-pojawily-sie-kontrowersje/ys4cr7y,30bc1058

Edytowane przez jacus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v