Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, mirro napisał:

....

Światłowód dyndający na wietrze  między słupami? To chyba jakiś zły sen.😂

do mnie i takiego nie ma i mam galerię anten na dach... na kominach
20Mbit/s to max a i to tylko przy odpowiedniej pogodzie no ale chociaż dobrze że jakieś 10-12 to niezawodny standard, jedyny dobry net to LTE ale ten znów limitowany ilością danych.
a wiesz... akurat gęsto słupów z latarniami nastawiali :P

u operatora lokalnego bezczelną szczerością wyznają - możemy własnymi środkami dociągnąć linie światłowodowe ale czekamy na kolejne dotacje że by nie sfrajerować. Poprzednie wystarczyły dokąd wystarczyły a że były poprzednie to pewne że będą następne

no i tak - ile to ja mam od Nich neta? - od (zaraz sprawdzę) lat noo od sześciu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mirro napisał:

Zauważ że mówi się o finansowaniu inwestycji w formie kredytów zaciąganych przez samorządy.

Czyli wyższa forma spychologi zapoczątkowanej przez poprzednie ekipy centrala->samorządy

"weźmiemy się i zrobicie,

dobra, ale dajcie pieniądze,

pieniądze to se zaróbcie"

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

mirro - jak nie wieje to nie dynda przecież 😁 To tak łatwo nie pęka i może jakie specjalne? Niewiem. Uchwyty napewno inne - zrobię zdjęcia... A świetlice? Twoja miała szczęście po prostu że okazała się przydatna do imprez w większym gronie no i ma kuchnie. Każdy widzi cel to dba. Mniejsze służą jako miejsce na gryla i w związku z odremontowanymi wucetami głównie jako szalety. To już obrazek z innej wsi.

Dziś puszek kłamczuszek zmienił front bo doszedł do prawdy: z pustego i Salomon... Teraz każdy kto zarabia więcej będzie też płacił więcej na służbę zdrowia... Kufa - przecież ja już płacę więcej bo składka zdrowotna jest uzależniona od wynagrodzenia brutto pomniejszonego o inne składki. Teraz będą łupać bez pomniejszeń od dochodu? Jak jesteś chory to zus pomniejsza zasiłek do 80 % i nie podlega on składce zdrowotnej nie mniej jednak to jest dochód... Nawet jak nie zachorujesz to niema ulg aby dochód zmniejszyć czyli co? Zakładamy fundacje własnego imienia aby jakoś to przetrwać?

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Zauważ że mówi się o finansowaniu inwestycji w formie kredytów zaciąganych przez samorządy. Tu już wesoło nie będzie.

i bez tego wesolo może nie być , poprzez ulge do 30 tys gminy potracą sporo dochodu , do tego emerytury do 2,5 tys bez podatku , i jeszcze programy odbudowy które bedzie trzeba współfinansować .         to tak jak by rolnikom odebrał dopłaty ale za to dał PROW  na zakup maszyn z 50 % dofinansowaniem , pewnie kilku by skorzystało ale u ilu był komornik

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Dziś puszek kłamczuszek zmienił front bo doszedł do prawdy: z pustego i Salomon... Teraz każdy kto zarabia więcej będzie też płacił więcej na służbę zdrowia... Kufa - przecież ja już płacę więcej bo składka zdrowotna jest uzależniona od wynagrodzenia brutto pomniejszonego o inne składki. Teraz będą łupać bez pomniejszeń od dochodu? Jak jesteś chory to zus pomniejsza zasiłek do 80 % i nie podlega on składce zdrowotnej nie mniej jednak to jest dochód... Nawet jak nie zachorujesz to niema ulg aby dochód zmniejszyć czyli co? Zakładamy fundacje własnego imienia aby jakoś to przetrwać?

To co napisałeś jest dla ludu zbyt zawiłe więc będą dalej wierzyć że im się polepszy bo tak w TVPis  codziennie mówią 

Opublikowano (edytowane)

I tak oto najwspanialszy plan miłościwie panujących okazał się kapiszonem. 

2 godziny temu, DTaras napisał:

Dziś puszek kłamczuszek zmienił front bo doszedł do prawdy: z pustego i Salomon... Teraz każdy kto zarabia więcej będzie też płacił więcej na służbę zdrowia...

A przez parę dni zaklinali rzeczywistość że tak nie będzie. A mistrzem świata w tym był wczoraj Patryś Jaki, co to mu wyszły procenty jakoś inaczej.😂

2 godziny temu, DTaras napisał:

Zakładamy fundacje własnego imienia aby jakoś to przetrwać?

Zaiste przebiegłość Twoja jawi mi sie ogromną i zaprawdę powiadam Ci, podoba mi się ten plan.😂

Ja się zabiję.  @Ulman Ty jednak masz rację, większość spoleczeństwa to debile.🤣 

https://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/ktore-maszyny-rolnicze-trzeba-rejestrowac,107130.html

" Według prawa o ruchu drogowym każdy pojazd, niezależnie od tego, czy porusza się po drogach publicznych czy tylko po polu uprawnym, musi mieć tablice rejestracyjne - zaznacza Grzegorz Leszczyński, prezes PIR". 

Ten Pan to przykład zerowej umiejętności czytania ze zrozumieniem. Co jest pojazdem, co maszyną rolniczą a co przyczepą.

A to jest jeszcze lepsze. Ciekawe że nie zwracają się do policji alb MSWiA o poradę, tylko do znanego speca w tej dziedzinie Pana Szmulewicza.

"- W związku z powyższym Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wiktora Szmulewicza, Prezesa KRIR o wskazanie konkretnych maszyn rolniczych, które poruszają się i są ciągnięte ciągnikiem lub innym pojazdem silnikowym, które wymagają rejestracji lub homologacji oraz innych zezwoleń do legalnego poruszania się po drogach publicznych - informuje prezes Leszczyński.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

mirro - jak nie wieje to nie dynda przecież 😁 To tak łatwo nie pęka i może jakie specjalne? Niewiem. Uchwyty napewno inne - zrobię zdjęcia... A świetlice? Twoja miała szczęście po prostu że okazała się przydatna do imprez w większym gronie no i ma kuchnie. Każdy widzi cel to dba. Mniejsze służą jako miejsce na gryla i w związku z odremontowanymi wucetami głównie jako szalety. To już obrazek z innej wsi.

Będziesz miał kwotę wolną od podatku wyższa i wyżej próg. Czego jeczysz. Do 12 brutto jedno w drugie mniej więcej wchodzi. Ile zarabiasz? Mi trochę więcej lupna bo składka z 400 niecałych skoczy na jakieś 4… 😳

Ale już z Hubertem my pisali gdzie jest duża kasa do wzięcia.  Jak to w słynnym skeczu było "Duda się za takich weźmie 😁😁"

A narazie samozatrudnieni trochę przeklinają bo im składka poleci. A jak ktoś za wiele nie zarabia to mu gul skoczył 🤪

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

W zasadzie to gdybym miał teraz płacić 400 zł to bym się ucieszył... Próg na 120 tys. nic mi nie zmienia. Poza tym przy obecnym kursie to powinno być jakieś 160 tys.

Opublikowano

No próg podniesiony o 40tys nic nie zmienia. Jakieś 4tys plus kwota wolna też 4 tys nie zmienia. Ale zmienia ci sposób naliczania składki. To zarabiasz 50 na miesiąc czy jak? Jeśli tak to nie narzekaj,  tylko płac 🤭🤭 na współczucie nie licz 😂😂

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

trzymaj sie fotela  Usiąć wygodnie i Czytaj kto kogo pyta i o co https://biznes.radiozet.pl/News/Dlaczego-Sad-Najwyzszy-pyta-Rzecznika-Praw-Dziecka-o-frankowiczow:D:D:D:D:D:D:D:D:D          

Nosz do k**wy nędzy, w jakim państwie ja żyję? Same PiS matoły i ich fanboye skupione na robieniu dobrze pryncypałom?

To jesy genialny sposób na rozwiązanie sprawy frankowiczów. Trzeba tak długo ją rozwiązywać aż zainteresowani wymrą.😂

Opublikowano

Mirro - rafako napierdziela energetykę na bazie odpadów na pół Europy. W Polsce stawiamy wiatraki od Vestasa bo spalarnie nam śmierdzą i źle w telewizorze wyglądają..

Opublikowano

Marecek zaraz Ci wyjaśni że nie dość że  to była sytuacja awaryjna która wzięła nas z zaskoczenia , to ten prąd podpisał lojalkę i wyrzekł się w niej swojej germańskości.

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak tak prawicowy rząd PIS-u wspierał się złym niemieckim prądem xD

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 15.05.2021 o 10:49, nie napisał:

Obraz

słuszny kierunek ............ :) 

A możesz wskazać uzasadnienie dlaczego dom ma być z płaskim dachem? Pan Milko pyta się w 21 minucie

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

To tylko wprowadzenie do stanu ze Elektrownia nie będzie wcale pracować za jakiś czas bo powiedzą że jest stara i były już poważne awarie i w tedy prąd będzie kosztował .

3 RAZY TYLE co obecnie a to przyczyni się do wzrostu kosztów produkcji wszystkiego od Nawozów do żywności .

Opublikowano

ywa - płaski dach to najmniejsza powierzchnia pokrycia czytaj koszty. Powrót do klocków z lat '70 u. w.

galan - to, że będzie kosztował to pikuś. Napięcie walnie na łeb i go nawet nie wykorzystasz.

• Like 1
Opublikowano

Koszty wzrosną, ale Tobie nikt więcej za żarcie zapłacić nie będzie skory. A dlaczego? Bo im też prąd pójdzie w górę i koszty utrzymania wzrosną. Oczywiście rządzący wytłumaczą ludowi że to rolnik zdzierca im chce zrobić drogie żarcie.😂 Bo od wielu lat rolnikowi koszty nie rosną., tzn wszystko samo mu rośnie a on czeka tylko na kasę.😂

4 minuty temu, DTaras napisał:

Powrót do klocków z lat '70 u. w.

No i można sobie basen na dachu zrobić, albo lądowisko dla śmigłowca. 😂 Plan doskonały.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v