Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odstaw używki.

Nie sprzedam, mam gdzie trzymać, nawozy, wapno  kupione, na życie mam odłożone. Najwyżej mniej ziemi dokupię.

Robotę trzeba szanować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Spróbuję freza, drożej ale bez roboty..I tak ze 2 lata zboże będzie 

To te zboże chyba bezorkowo. Wynajmniesz koparkę i też za dużo roboty nie będzie, a za to czyściej. 

Opublikowano

z tym siedzeniem przed komputerem to Ty wszystkiego narobisz 😂

nawet za  te co by nie wymarzły porzeczki, wiśnie to na pewno byś ziemi nakupił 😂

nikt nie mówi że zaraz po żniwach masz sprzedawać ale przy tych sprzyjających warunkach nie zanosi się na to aby pszenica zdrożała od żniw .

to co powyrywasz to i tak rok stracony

Ta zboża damianku nasieje w maju 😂

Opublikowano

A kto korzenie uprzątnie?

Parę lat temu udało mi się znaleźć frajera na 2ha korzeni. Dziś już nie znajdę.

Jeszcze grykę zasieję w tym roku. Ale będzie problem żeby po frezie nie utonąć po ramę. Trzeba będzie jakoś zagęścić.

4 minuty temu, racyl napisał:

z tym siedzeniem przed komputerem to Ty wszystkiego narobisz 😂

nawet za  te co by nie wymarzły porzeczki, wiśnie to na pewno byś ziemi nakupił 😂

nikt nie mówi że zaraz po żniwach masz sprzedawać ale przy tych sprzyjających warunkach nie zanosi się na to aby pszenica zdrożała od żniw .

Masz brata i wspólne konto? Który pisze? 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie za 150  3 ha kupił. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Agrest napisał:

A kto korzenie uprzątnie?

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Podpinasz widły do gałęzi i 4 godziny i masz karpy zpryzmowane. Bynajmniej mi tyle zajęło jak na jesieni likwidowelem. Nie miną tydzień po karpach została kupa popiołu. Żebyś się nie wkurzał, że słabo się pali może dopiero na jesieni spalić.

28 minut temu, racyl napisał:

😂

😂

Nie zawsze stracony, jak w październiku wyrwałem wiśnie, to w grudniu miałem już zasądzoną leszczynę. Bardziej chodziło mi o to, że jak powyrywa to łatwiej ziemię się obrabia.

Edytowane przez damian303
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Musicie mieć strasznie szpetne baby skoro tak was ona irytuje. 🥴

Każdy ma swój gust i może Ci się nie podobać, Twój wybór. Z wyglądu jest fajna z charakteru nie wiem, dlatego oceniam tylko wygląd.

12 godzin temu, Ulman napisał:

Nie ma nic bardziej degenerującego społeczeństwo jak dawanie czegoś za darmo beż pracy. Problem w tym że lud tego nie rozumie i będzie coraz bardziej pazerny i jeszcze bardziej będzie się degenerował a rządzący tego nie zastopują bo ich tłuszcza nie wybierze i stracą koryto a to też są barany którzy musza dostawać kasę z budzetu bo inaczej nic nie zarobią.

Czyli, jeżeli youtuberzy i nie tylko zbierają sobie na coś na co mogli by sami zarobić a są osoby które im chętnie wpłacają to jest to już degeneracja postępująca czy jeszcze ?

9 godzin temu, Ywa napisał:

Wszystkiego należy spróbować w życiu, dlatego skosztowałabym... powiedzmy w postaci mącznej, np. kolorowego, słodkiego ciastka;  te akurat trzeba by było podrasować troszkę: https://www.tvp.info/52323004/czipsy-i-przekaski-z-macznika-mlynarka-naukowcy-pracuja-nad-wykorzystaniem-owadow-jako-alternatywnego-zrodla-zywnosci-i-pasz

Fuj. Nie mam więcej pytań.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Masz brata i wspólne konto? Który pisze? 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie za 150  3 ha kupił. 

obaj siedzimy na tym portalu  i piszemy potem ile to ziemi kupimy za porzeczkę czerwoną 😂

Opublikowano

W skali kwartału przebiliśmy USA w eksporcie do Niemiec. O zaledwie 79 mln euro, ale to przecież porównanie z największą potęgą gospodarczą świata i odnośnie eksportu na największy rynek Europy. Wskoczyliśmy w ten sposób na trzecie miejsce za Chinami i Niderlandami.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, racyl napisał:

939ac4c5462231a1763f341033433987.jpg

no ja mam kota "nielegalnego" bo ma oczy ..."tęczowe"(?)

jak durne jest przywiązywanie zbyt wielkiej wagi do symboli.
Ktoś mi tego kota podrzucił i jest nawet nieco prawdopodobne że nie chciał tego kota ze względu na tęczowość spojrzenia przez wkodowanie propagandy symboli
mało ale jednak prawdopodobne.

DSCN7471.JPG

8 godzin temu, nie napisał:

W skali kwartału przebiliśmy USA w eksporcie do Niemiec. O zaledwie 79 mln euro, ale to przecież porównanie z największą potęgą gospodarczą świata i odnośnie eksportu na największy rynek Europy. Wskoczyliśmy w ten sposób na trzecie miejsce za Chinami i Niderlandami.

Jeśli Niemcy są postrzegane za globalnego tuza eksportu na którym opiera się fenomenalny sukces niemieckiej gospodarki to można by wnioskować że Niemcy też pracują dla nas. tylko czy aby na pewno?
weźmy ten komputer (właśnie mi kurier przywiózł w przesyłce z... Danii) i jakie moje zaskoczenie że
ACtC-3eHL6I0wioUzn9nZECZjxWCiWG9Jec8gb6h
made in Poland (sorry za rozmyte zdjęcie ale mi ręka zadrżała a nie będę już poprawiał bo jednak czytelne)
no i ile ten "Poland" skasował za "made"a ile Dell za reeksport?

Pozostaje rozszerzyć pytaniem - ile Polska zarobiła na eksporcie do Niemiec a ile Niemcy na dalszym reeksporcie?

i kto tu na kogo pracuje?

czy tak wiele różnimy się od tanioryżożernych Chińczyków?

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

w unii Irlandia uchodzi za raj podatkowy czyli akurat Ona najmniej ze wszystkich (dla tego Dell się akurat tam usadowił) a i tak uchodzi również za cud gospodarczy

no u nas z niskimi podatkami (z rajami podatkowymi to i po za własnym krajem) qwa walczą miast się od nich uczyć.
ciemno ja to widzę na przyszłość oj ciemno

w tym już sakramentalnym "made in..." dopisał bym jeszcze "made for..." i wtedy wszystko było by na pewno jaśniejsze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, dysydent napisał:

made in Poland
no i ile ten "Poland" skasował za "made"a ile Dell za reeksport?

Pozostaje rozszerzyć pytaniem - ile Polska zarobiła na eksporcie do Niemiec a ile Niemcy na dalszym reeksporcie?

i kto tu na kogo pracuje?

sorka , nie zajarzyłem :( musiałewm 2 razy przeczytać .                ale ogólnie ciekawy temat z tym Made in Poland  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Dnia 7.05.2021 o 08:33, Ulman napisał:

Nie ma nic bardziej degenerującego społeczeństwo jak dawanie czegoś za darmo beż pracy. Problem w tym że lud tego nie rozumie i będzie coraz bardziej pazerny i jeszcze bardziej będzie się degenerował a rządzący tego nie zastopują bo ich tłuszcza nie wybierze i stracą koryto a to też są barany którzy musza dostawać kasę z budzetu bo inaczej nic nie zarobią.

Masz na myśli dopłaty bezpośrednie. No faktycznie, rozleniwily bardzo rolników . Co większym się wydaje że liczba hektarów świadczy o ich inteligencji😂😂

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Wysyłasz do producenta elektronicznie wzór naklejki i masz co chcesz.😂

ale że co?
że nasi wycyckali i Della i Chińczyków i Duńczyków? bo Ci ostatni dellowską cenę wybulili

no z tego wszystkiego to rzeczywiście na czysto grosze bo grosze ale skasowała Irlandia

ot i prosty przepis na cud gospodarczy

Opublikowano (edytowane)

jakoś  wątpie w tą irlandie i jej zarobek , ostatnio chyba amazone się pochwalił że w ubiegłym roku jego strata w europie wyniosła 1,2 mld euro a obroty 44 mld euro  . chociaż pewnie samo biuro  dell i  osoby zatrudnione w nim zapłacą wiekszy podatek niż cała  firma czyli w sumie na +

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

jakoś  wątpie w tą irlandie i jej zarobek , ostatnio chyba amazone się pochwalił że w ubiegłym roku jego strata w europie wyniosła 1,2 mld euro a obroty 44 mld euro  . chociaż pewnie samo biuro  dell i  osoby zatrudnione w nim zapłacą wiekszy podatek niż cała  firma czyli w sumie na +

jeżeli amazone tyle traci to dla czego dokłada do interesu i nadal sie pcha na europejski rynek? jeszcze nie spotkałem się u nikogo kto by się użalał na zbyt niskie podatki czy zbyt wysokie dochody własne.

jeśli nie mają interesu w konkurencji np z Allegro czy choćby chińskim Alliexpress to wynocha bo pewnie oczekują jeszcze większych ustępstw fiskalnych lub podwyżek i tak wyższych u nich cen niż konkurencji.

akurat amazona nie lubię ani nawet ebay-a choć to rożne segmenty rynku bo taki syf informacyjny mają na swoich stronach że trzeba z zewnątrz wiedzieć co się kupuje bo u nich niczego o parametrach towaru się nie dowiesz. To handlarzyki adresowane do klienta głupka i przyznajcie szczerze że zanim u nich kupicie to sprawdzacie u innych co kupujecie.

jeśli formula amazona ma zdominować e-commerce to będzie tylko gorzej i już jakieś różne komputroniki czy inne mediaeksperty wolę od tego oglupiacza jakim jest amazone

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v