Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

no teraz określenie "u mejzy leczony" to tak co najmniej jak warszawskie "w ząbek czesany"

w ramach powszechnego dostępu do służby zdrowia oraz repolonizacji leczenie metodami tego paramedyka objęto refundacją a wielu nawet nieświadomie skorzystało  i tylko plotki krążą jak dawno rzekomo wiążące to z sukcesami wyborczymi PiSu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Kto mu zaprał gospodarstwo?

7 godzin temu, Roman176 napisał:

jpr  .... zaprali mu całe gospodarstwo 

Noooo wicie, rozumicie, bo w takim gospodarstwie to idzie sporo uprać.:roll:

3 godziny temu, dysydent napisał:

w ramach powszechnego dostępu do służby zdrowia oraz repolonizacji leczenie metodami tego paramedyka objęto refundacją a wielu nawet nieświadomie skorzystało  i tylko plotki krążą jak dawno rzekomo wiążące to z sukcesami wyborczymi PiSu

Noooo jak cały PiS skorzystał z tej kuracji, to sukces musowo że był. A jedyny skutek uboczny kuracji to likwidacja siwych włosów. 

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Za ziemię podatku podniesie.

ja pójdę dalej bo za ziemie klasy 5 i 6  tak smo powinien być podatek co najmiej np 50 zł za 6 kl . 100 za 5 kl.

10 godzin temu, hubertuss napisał:

Tak tak a teraz wymień ile ci zabrali w kolejnych podatkach ile ci zabiorą w nowym ładzie jak ci wójt ograbiony przez Morawieckiego z subwencji która zmniejszy się przez wzrost kwoty wolnej od podatku.

na dochody to wpływ będzie miało ale tak samo była panika jak weszło zwolnienie z podatku  do 26 roku życia choć .

Opublikowano (edytowane)

Jaka panika? Ty nic nie rozumiesz? Popatrz co mówią prezydenci największych miast. Ład to straty dla nich po kilkaset milionów. Jak myślisz skąd wezmą by dalej realizować swoje zadania budżetowe? Ty już nie raz pokazałeś, że nic nie rozumiesz i dalej to pokazujesz. Gminy też stracą. Bo kwota wolna od podatku spowoduje mniejszą subwencję dla samorządów. I żeby było jasne podatnik nie zyska na tej wolnej  kwocie bo te pieniądze odda na wyższą składkę zdrowotną. A samorząd mu jeszcze za utracone wpływy z podatku (większa kwota wolna) dołoży. Rolnik nie płaci składki zdrowotnej i podatku dochodowego to nic nie zyska nic nie straci. Ale samorząd weźmie od niego też forsę za te utracone wpływy od innych bo podatki np za ziemie czy działki podniosą. Bo samorząd nie bezie rozróżniał mieszkańców na tych co przez ich kwotę wolną od podatku wpływy utracił i na tych co dochodowego nie płacili. Wszystkim tę utraconą różnice w podatkach po równo rozłoży. Jak myślisz skąd duże miasta ale i małe gminy wezmą te brakującą kasę. Skąd taka Łódź czy Gdańsku Poznań czy Warszawa weźmie po kilkaset mln do realizacji swoich zdań takich jak edukacja, łatanie dziur w drogach czy utrzymanie czystości? Skąd wezmą te pieniądze napisz?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Z podatku od nieruchomości. Pewnie skoczy gdzieś pod 50 zł za metr jak na moją wieś. Firma z majątkiem większym od mieszkania i busa będzie łojona aż zafurczy. Swoją drogą jak straż miejska przejechała by się po osiedlach i spisała te wszystkie dostawczaki to mogłaby się przyczynić do wzrostu dochodów.

Opublikowano (edytowane)

DTaras  , podatki od nieruchomosci muszą wzrosnąć ,i czy by zielony ład wszedł czy nie to nie ma znaczenia .                       nawet  istnieje w polsce taki podatek od  komfortu życia [ dokładnie nazwy nie pamietam ]  ale chodzi o to że miszkańcy którzy mają dostep do drogi asfaltowej , latarni nocnych , i mediów mogą zostać obciążeni wyższym podatkiem od tych którzy tych  udogodnień nie mają .                   [ z latarniami nie chodzi o opodatkowanie prostytucji ;)]

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

TVP pokaże nagranie z udziałem Michnika i Jaruzelskiego! „Bez ciebie nic by nie było, Wojtku” [WIDEO]

Oooooo i to jest budujący materiał. W zasadzie bez Pana Wojtka to i Pana Kaczyńskiego mogło nie być. .:lol:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Z podatku od nieruchomości. Pewnie skoczy gdzieś pod 50 zł za metr jak na moją wieś. Firma z majątkiem większym od mieszkania i busa będzie łojona aż zafurczy. Swoją drogą jak straż miejska przejechała by się po osiedlach i spisała te wszystkie dostawczaki to mogłaby się przyczynić do wzrostu dochodów.

No i trza będzie dokonać jednak podziału działalności. :lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

podatki od nieruchomosci muszą wzrosnąć

nie leczyłeś się czasem u Mejzy?
W społeczeństwie mamy naturalny konflikt interesów między zwykłymi obywatelami a siepaczami państwa i naturalną postawą tych pierwszych jest ... powinno być dbanie o własny interes a podatki zawsze prowadzą do uszczuplenia nawet wolności osobistej bo nie dysponujesz swym czasem nawet i musisz ograniczyć swój czas wolny aby na zwiększony haracz zarobić.
Co będzie gdy ten haracz [przekroczy Twoje zdolności zarobkowe?
ty wierzysz tym s...ynom państwowym że będą się przejmować i nie masz z czego na te daniny publiczne?
Ileż nędzy, nieszczęść przyniosła w historii całym narodom nadpazerność władców. Książki, całe życia ludzie poświęcaja w piętnowaniu przerostu klasy siepaczy darmozjadów a ten dobrowolnie jeszcze chce podnoszenia podatków.

Kiedyś wylądujesz w areszcie za niezapłacenie czegoś z tych haraczy bo los bywa złośliwy.
Jak trzeba mieć niską samoocenę aby walczyć o rozporządzanie własnym życiem przez innych?

Ja jedynie akceptuję konieczność jakiegoś tam opodatkowania się obywateli ale tym mniej akceptuję im mniejszy wpływ mają na wydatkowanie tego a pisowska filozofia władzy to jej centralizacja \, marginalizacja roli władz lokalnych czyli tym mniejszy wpływ podatników na wydatkowanie czegokolwiek z państwowej kiesy

zmień terapeutę

Opublikowano
jarecki napisał:

DTaras  , podatki od nieruchomosci muszą wzrosnąć ,i czy by zielony ład wszedł czy nie to nie ma znaczenia .                       nawet  istnieje w polsce taki podatek od  komfortu życia [ dokładnie nazwy nie pamietam ]  ale chodzi o to że miszkańcy którzy mają dostep do drogi asfaltowej , latarni nocnych , i mediów mogą zostać obciążeni wyższym podatkiem od tych którzy tych  udogodnień nie mają .                   [ z latarniami nie chodzi o opodatkowanie prostytucji ;)]

A piszesz o podatkach dla przedsiębiorców, rolników czy obywateli? Wygląda na to ostatnie ale... nikt tą drogą nie pójdzie. Będą łoić jak dotychczas.

Poza tym. Podatek od ziemi rolnej w proponowanej przez Ciebie wysokości byłby sto razy mniejszy niż za plac manewrowy. Jeżeli ktoś rejestruje działalność w mieszkaniu w bloku powinien wydzielić miejsce prowadzenia działalności. Jeżeli niema oddzielnego pomieszczenia to całe mieszkanie powinno być opodatkowane wg stawki dla osób prawnych. Jest tak? Bus na wspólnotowym lub auto służbowe parkingu powinno mieć umowę ze wspólnotą na garażowanie a ta z kolei odprowadzać inny za to podatek. Działa to? Nie. Bo najlepiej jest dojebać firmie, która coś ma.

Opublikowano

podatki płacone przez osoby prywatne . Jężęli przyjąć przez ostatnie 2 lata inflacje około 10 % to i tak dojdziemy do wniosku że podatki od nieruchomosci płacone przez obywateli , rolników maleją  . Nie wiem możę popieram podatki bo w regionie którym zamieszkuje widze pożytek  z tych podatków  teren mojej gminy jest zadbany , WOLE ZAPŁACIĆ większy podatek i korzystać ze scieżek rowerowych , chodnika dla pieszych czy parku .

Opublikowano

Sklepy zalewają wyroby chlebopodobne. „Niewiarygodne, że w kraju o takiej tradycji do tego dopuszczono”

Uczyli się piec z internetu i z książek, od wiejskich gospodyń i kolegów z zagranicy. Przywracają polskie tradycje i mają coraz więcej klientów.

Opublikowano

Galan , u mie piekarnia ze 100 letnią tradycją ma najgorszy chleb , zresztą w sąsiednim miasteczku tak samo .        WRÓCE do podatków w stolicy jest udowodnione że dzielnice które mają dostep do metra podnoszą podatki od nieruchomosci  , ostatnio na targówek dociera metro i cena mieszkań do góry a jak niedaleko do stacji metra to dodatkowe 10 % i nikt nie narzeka i te mieszkania sprzedają sie najlepiej 

31 minut temu, DTaras napisał:

Poza tym. Podatek od ziemi rolnej w proponowanej przez Ciebie wysokości byłby sto razy mniejszy niż za plac manewrowy. Jeżeli ktoś rejestruje działalność w mieszkaniu w bloku powinien wydzielić miejsce prowadzenia działalności. Jeżeli niema oddzielnego pomieszczenia to całe mieszkanie powinno być opodatkowane wg stawki dla osób prawnych. Jest tak? Bus na wspólnotowym lub auto służbowe parkingu powinno mieć umowę ze wspólnotą na garażowanie a ta z kolei odprowadzać inny za to podatek. Działa to? Nie. Bo najlepiej jest doj**ać firmie, która coś ma.

jeżeli wszyscy by płacili podatki , nikt nic nie kombinował [ nawet według istniejących możliwosci prawnych ]] to wpływy do budżetu gmin były by co najmiej o 30-40 % wyższe z tego tytułu  a jak były by wyszcze to gmina mogła by zrezygnować z podnoszenia stawek  .  Wyzsze podatki nie zawsze znaczą wieksze wpływy do budżetu bo wiecej ludzi zacznie kombinować tak jak np z papierosami ale za tych co palą papierosy z przemytu bez zapłaconej akcyzy i podatku ale na tych ludzi my wszyscy płacimy naich leczenie 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jarecki napisał:

podatki płacone przez osoby prywatne . Jężęli przyjąć przez ostatnie 2 lata inflacje około 10 % to i tak dojdziemy do wniosku że podatki od nieruchomosci płacone przez obywateli , rolników maleją  . Nie wiem możę popieram podatki bo w regionie którym zamieszkuje widze pożytek  z tych podatków  teren mojej gminy jest zadbany , WOLE ZAPŁACIĆ większy podatek i korzystać ze scieżek rowerowych , chodnika dla pieszych czy parku .

a masz jakiś wpływ któredy te np ścieżki rowerowe czy co tam innego ?
Jeżeli jakiś nawet to z biegiem czasu coraz mniejszy przynajmniej w Polsce.
Zarządca państwowy jest największym marnotrawcą i nie miejsce tu teraz rozwijać dlaczego a właśnie globalnie uwidaczniają się tego skutki
ot pierwszy lepszy przykład z artykułów bieżących
https://www.money.pl/gospodarka/niepokojacy-sygnal-z-chin-moze-rozlac-sie-na-caly-swiat-6713550742436544a.html

przecież inflacja to jest właśnie spłata kredytu zaciągnietego przez siepaczy państwowych bo wydali więcej niż mieli i nawet nie raczyli tego uczciwie zaksięgować maskując to pustym pieniądzem.
Funkcjonariusz państwa jest tak samo szkodliwą zarazą społeczną jak bandzior, złodziej czy oszust.....
Prywatnie ludzie potrafią utrzymać rodziny, przysporzyć majątku nawet mieć rezerwy w tym finansowe i to pomimo tych podatków a gdy ci sami ludzie stają się urzędasami to deficyty budżetowe, inflacje a w końcowym efekcie wojny, nędza i tragedie. takim samym wyzyskiem jest wyzysk feudalny jak i socjalny tylko wyzyskiwany z wyzyskującym sie miejscami zamieniają i kwestia równowagi no obecne czasy to przerost tego socjalnego. Skutkiem wyzysku jest uadek calości, regres, zacofanie.
Urzędnik państwowy to osobnik gorszej kategorii i należy im wytrącać władzę na ile to sie da w skrajnych przypadkach z fizycznym rozwalaniem jak wściekłe psy włącznie aby się choć trochę bali.
Oczywiście strzelanie w łeb ne od razu nie musi wchodzić w grę bo takie coś najczęściej wystarcza
https://www.kronikatygodnia.pl/wiadomosci/29393,zamojski-biznesmen-dal-jej-lapowke-urzedniczka-zatrzymana
Jestem coraz bardziej pewny że cały świat zmierza w bardzo złym kierunku i przed nami coraz większe braki wszystkiego,niezależnie czy będziemy bardziej harować czy nie bo plaga urzędnicza swą destrukcyjną siłą przerosła pozytywy wzrostu z rozwoju technologii i Wiedzy i nie ma już ratunku i to globalnie.

a jaka tego przyczyna?
a no zbytnie społeczne przyzwolenie na m in i nazbyt wysokie podatki jak i nazbyt wielkie zarządzanie z pozycji państwa coraz większą iloscią sfer prywatności.

Teraz czas na tępienie tej zarazy a nie dawanie jej dobrowolnie do ręki bata na samegop siebie.
Niebawem a właściwie to już sama matematyka sie upomina o ograniczenie aspiracji co do ilości tych dróg latarni i czego tam jeszcze bo niebawem i źreć zacznie brakować a wtedy jedyne co urzędasy są zdolni zaoferować to kartki na żywność.
To nie zwiększanie opresyjności państwa Polskę z kartek żywnościowych...wszelakich wyprowadziło a coś wręcz odwrotnego.

czy na prywatnej drodze ktoś by śnieg kosił ?
że posłużę się już wcześniej tu przez innych użytym linkiem
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/leszno-drogowcy-na-dw-309-kosili-trawe-w-sniegu-absurdalna-sytuacja/cfkz6ef

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wicepremier o chlebie za 1,79 zł. "Syn przysłał mi zdjęcie"

W niektórych piekarniach chleb jest poniżej trzech złotych. Dostałem zdjęcie od syna, gdzie pół kilograma chleba kosztuje 1,79 - powiedział na antenie RMF FM wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

Chleb z papieru toaletowego w biedronce tak będzie kosztował to smacznego .

https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/wicepremier-syn-przyslal-mi-zdjecie-chleba-za-179-zl/de8p4dx

Żydzi chodzili z opaskami na ręku a teraz Niemcy chcą tego samego dla siebie .

Sprzedawcy detaliczni w Niemczech promują ogólnokrajowe rozwiązanie w postaci "opaski na rękę" dla klientów sklepów, aby ułatwić obowiązkowe kontrole 2G. W myśl zasady 2G dostęp do sklepów mają tylko osoby zaszczepione na COVID-19 lub wyleczone z koronawirusa. Sklepy spożywcze, drogerie i apteki są wyłączone z tego przepisu

https://businessinsider.com.pl/biznes/opaski-dla-klientow-niemieccy-sprzedawcy-chca-takiego-rozwiazania/j395e7e

Niemcy to jednak popierdolony Naród .

• Thanks 1
Opublikowano

Sprawa załatwiona.

W związku z bezpardonowym atakiem medialnym na mnie na tle politycznym, na środowym briefingu zapowiedziałem złożenie kilkudziesięciu pozwów/wniosków sądowych, co zrealizowałem i nadal realizuję – napisał Łukasz Mejza na Facebooku.

– Chcąc w najbliższych tygodniach w pełni poświecić się walce o swoje dobre imię, prawdę i sprawiedliwość, zawieszam swój udział w pracach MSiT. Zawnioskowałem o udzielenie mi od dzisiaj urlopu bezpłatnego w MSiT, na który otrzymałem zgodę. Wystąpiłem również do Marszałek Sejmu o urlop z wykonywania obowiązków poselskich – podkreślił

http://m.300polityka.pl/live/2021/12/10/mejza-zawiesza-swoj-udzial-w-pracach-ministerstwa-i-wystepuje-o-urlop-do-marszalek-sejmu/

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Zarządca państwowy jest największym marnotrawcą 

pewnie z 30 % projektów czy inwestycji rządowych jest bez sensu ale one maja inne zadanie , ostatnio rozmawiałem z gosciem co troche w infrastukturze drogowej działa i udowdniał  mi żę ostatni odcinek autostrady A4  przed przejsciem na ukraine gdzie dziennie przejezdza 1,5 tys samochodów było sens jego budowa a srednia [1,5 tys to na drogach gminnych jest taki ruch pewnie ]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v