Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

nie potrzeba bogaczy i zbiórek, maści mam dużo mogę wysłać ;) ale szkoda zachodu przy takim podejściu do życia

Widzisz, inni robią większy problem z załadunkiem u Ciebie jak Ty sam :D jeszcze żebys coś wspomniał słowem że masz zamiar sprzedać towar :D

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Jakoś mi się nie spieszy, póki co :) wydatków nie ma, dach póki co szczelny, więc niech stoi i czeka na lepsze czasy. A te 10 przyczep co mam to jakoś to się wywiezie, jak uznamy ze już czas, albo będzie potrzeba dopływu gotówki.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, marek1977 napisał:

@yaroslaw dokładnie jak piszesz , teraz czas na inne rzeczy ,a nie latać ze zbożem , za oceanem ruszyła do góry ,tak więc spokojne czekać.Odbiegając od tematu cen zboża ,sprawdzaliście może ostatnio po ile mąka w sklepie, dzisiaj szukałem dobrej mąki żytniej i cena 4,99 za kg Szymanowskiej trochę minie zabolała, mąka pszenna Lubella 450 2,79zł w promocji.

Wczoraj kupowałem pączka w sklepie we wsi obok i mi babka zawołała za niego 3 zł, gdzie latem był po 1.80, a jeszcze w zeszłym tygodniu po 2,60. I jej się pytam co to się stało że z dnia na dzień poszedł tyle do góry, a ona na to że mąka poszła mocno do góry i jeszcze ma iść. Tak więc młyny sprzedają mąkę po dwa razy drożej, cukiernie pieką po prawie dwa razy drożej i ludzie kupują też po dwa razy drożej, więc dlaczego ten gospodarz nie miał by dostać dwa razy drożej za tę swoją pszenicę? Ja twierdzę że na koniec zimy konsumpcja będzie spokojnie po te 1400 netto.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, Korbol napisał:

Wczoraj kupowałem pączka w sklepie we wsi obok i mi babka zawołała za niego 3 zł, gdzie latem był po 1.80, a jeszcze w zeszłym tygodniu po 2,60. I jej się pytam co to się stało że z dnia na dzień poszedł tyle do góry, a ona na to że mąka poszła mocno do góry i jeszcze ma iść. Tak więc młyny sprzedają mąkę po dwa razy drożej, cukiernie pieką po prawie dwa razy drożej i ludzie kupują też po dwa razy drożej, więc dlaczego ten gospodarz nie miał by dostać dwa razy drożej za tę swoją pszenicę? Ja twierdzę że na koniec zimy konsumpcja będzie spokojnie po te 1400 netto.

Pączki są niezdrowe

• 0
Opublikowano

1 godzinę temu, Korbol napisał:

za ten cały cyrk zapłacą wszyscy, ale coś mi się wydaje że rolnik najwięcej , jak wprowadzą to zielone g....., oraz krajowy plany odbudowy

i cena pszenicy za 2000 nie pomoże

• 0
Opublikowano (edytowane)

rolnicy się wyżywią, reszta kraju będzie żebrać.

bardziej obawiam się tego, że na wsi pojawią się całe gangi złodziei marchewki, kartofli czy buraków

trzeba przeczytać ze zrozumieniem wywiad z przewodniczącym TSUE - oni sie tam boją jak cholera, że to wszystko je...., bo coraz więcej krajów podważa ich kompetencje i wpieprzanie się w prawo krajowe

biorąc pod uwagę bieżące i przyszłe plony - nie jest dobrze, zobaczymy do 15 stycznia, czy cena 1500 nie wróci za pszenicę

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, pawelek98 napisał:

za ten cały cyrk zapłacą wszyscy, ale coś mi się wydaje że rolnik najwięcej , jak wprowadzą to zielone g....., oraz krajowy plany odbudowy

i cena pszenicy za 2000 nie pomoże

Majątek z domowej drukarki

Bo brakowało im na życie…

Para postanowiła wydrukować pieniądze, bo brakowało im na życie dla siebie i dziecka. Nielegalnym procederem zajmowali się niecałe dwa tygodnie, banknotów wyprodukowali niewiele i były marnej jakości. Drukowali je na zwykłym papierze i domowej drukarce.
Najpierw Monika zapłaciła fałszywkami o niskich nominałach za doładowanie telefonu w sklepie Groszek w Gromniku, ale po udanej transakcji para zaczęła podrabiać banknoty stuzłotowe. Zeskanowali prawdziwą stuzłotówkę, skan drukowali, sprawdzali jakość, potem wycinali i podniszczali, by banknoty wyglądały na używane. Nie zawracali sobie głowy znakami wodnymi, wypukłym drukiem czy zabezpieczeniami.

To jest sposób na brak gotówki .

• 0
Opublikowano (edytowane)

skoro rzad USA może to zrobić, europejski bank  centralny może to zrobić, NBP tez może

mechanizm jest ten sam, też po prostu brakuje gotówki ...

Edit. to był komentarz do tej kobiety i jej rodziny, chodzi mi o to, że rządy legalnie dodrukowują i jest spoko ale jak rodzina nie ma co do gara wrzucić to jest przestępstwo ...

Edytowane przez KarolaKarotka
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tylko będzie Hiperinflacja – bardzo wysoka inflacja, powodowana zwykle przez całkowite załamanie systemu finansowego kraju oraz ogromny deficyt budżetowy finansowany przez dodruk pieniędzy .

Cena pszenicy pod względem nawozów będzie byle jak .

Wartość 100 kg pszenicy wystarczy na 1 czekoladę Milka Czekolada mleczna z mleka alpejskiego .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

w moim poprzednim poście napisałam nieprecyzyjnie jakbym rozgrzeszała NBP

to był komentarz do tej kobiety i jej rodziny, chodzi mi o to, że rządy legalnie dodrukowują i jest spoko ale jak rodzina nie ma co do gara wrzucić to jest przestępstwo ...

druga sprawa to pytanie dlaczego ta rodzina nie ma, z braku chęci do pracy czy jakaś tragedia faktycznie

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

rolnicy się wyżywią, reszta kraju będzie żebrać.

bardziej obawiam się tego, że na wsi pojawią się całe gangi złodziei marchewki, kartofli czy buraków

trzeba przeczytać ze zrozumieniem wywiad z przewodniczącym TSUE - oni sie tam boją jak cholera, że to wszystko je...., bo coraz więcej krajów podważa ich kompetencje i wpieprzanie się w prawo krajowe

biorąc pod uwagę bieżące i przyszłe plony - nie jest dobrze, zobaczymy do 15 stycznia, czy cena 1500 nie wróci za pszenicę

Większość gospodarstw nie produkuje żywności tylko surowce do jej wytwarzania...spróbuj kupić w promieniu 10 km od domu mięso,wędliny, jajka, mleko, warzywa od rolnika. O mące, chlebie czy makaronie nawet nie wspomnę 

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Taurus83 napisał:

Większość gospodarstw nie produkuje żywności tylko surowce do jej wytwarzania...spróbuj kupić w promieniu 10 km od domu mięso,wędliny, jajka, mleko, warzywa od rolnika. O mące, chlebie czy makaronie nawet nie wspomnę 

Nie przesadzaj dużo można kupić bezpośrednio choćby ode mnie jajka ziemniaki i marchew w okolicy jest jeszcze kilku mniejszych 

• 0
Opublikowano

To można samemu bez problemu i legalnie , gorzej z mięsem, po za kika lat świnie będą tylko kontraktowe

• 0
Opublikowano
31 minut temu, miwigos napisał:

To można samemu bez problemu i legalnie , gorzej z mięsem, po za kika lat świnie będą tylko kontraktowe

dlatego piszę "jak za okupacji" bo czarny rynek ma się dobrze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v