Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
GABBER85 napisał:

Moje średnie koszty na 1ha pszenicy licząc wszystko od ubezpieczenia po nawozy to ok 2.5tys zł, pszenica byla po ok 700zl brutto, polifoska po 1600zl brutto a saletra 1000zl brutto żeby pokryć koszty musiałem sprzedać 3.6t pszenicy. Teraz juz do tych 2.5tys muszę doliczyć szybko licząc ok 500zl bo nawozy + paliwo + koszenie 2 lata temu 350zl w tym roku 450zl wiec żeby pokryć koszty 3tys zł to musze sprzedać po dzisiejszej cenie 900brutto 3.4t pszenicy wiec chyba tragedii nie ma a jest szansa że cena pójdzie jeszcze w górę

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Moje średnie koszty na 1ha pszenicy licząc wszystko od ubezpieczenia po nawozy to ok 2.5tys zł, pszenica byla po ok 700zl brutto, polifoska po 1600zl brutto a saletra 1000zl brutto żeby pokryć koszty musiałem sprzedać 3.6t pszenicy. Teraz juz do tych 2.5tys muszę doliczyć szybko licząc ok 500zl bo nawozy + paliwo + koszenie 2 lata temu 350zl w tym roku 450zl wiec żeby pokryć koszty 3tys zł to musze sprzedać po dzisiejszej cenie 900brutto 3.4t pszenicy wiec chyba tragedii nie ma a jest szansa że cena pójdzie jeszcze w górę

kolgo  maszyny podrozaly i reszta w ciul a cena powina min byc 1500zl a nasza ciezka praca

• 0
Opublikowano
14 minut temu, rolnik34 napisał:

kolgo  maszyny podrozaly i reszta w ciul a cena powina min byc 1500zl a nasza ciezka praca

Każdy kij ma dwa końce.. jak tak dalej pieniadz będzie tracił wartość to za rok w żniwa może będzie po 2tys zł, ale co z tego.... 

Splacajcie kredyty bo moim zdaniem w niedługim czasie wszystko pierdyknie i będzie powtórka balcerowicza

• Like 2
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, rolnik34 napisał:

A czemu nie 2000? Byłoby łatwiej liczyć🤣

• Like 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, rolnik34 napisał:

A to Ty jeszcze w konia robisz i cepami zboże młócisz ? 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

A czemu nie 2000? Byłoby łatwiej liczyć🤣

Obyś się nie zdziwił! Stal np w 3 miesiące o 100% podrożała i jakby ktoś to rok temu powiedział też bym go wyśmiał. Inflacja dopiero się rozpędza a nami rządzący robią wszystko aby znowu wszyscy zostali milonerami

• 0
Opublikowano

Na ten moment głowy są bardzo rozgrzane i wielu się wydaje że ceny bedą rosły w postepie geometrycznym. Życze tego kazdemu ale to zbyt piekne by było prawdziwe i ja bym sie nie nastawiał na olbrzymie ceny i nie liczył pieniedzy których nie mam.  Aby rolnicy zaczeli przywozic pszenicę  potrzebna jest 5-6% korekty na matif i pierwsze obniżki na naszym rynku. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolnik34 napisał:

kolgo  maszyny podrozaly

Maszyn nie licz, bo kupujesz nowe, tłuczesz kilka lat i sprzedajesz za tą samą kasę , oczywiście nie jakieś made in jarmark... Mówię o kupnie za gotówkę , a jeśli był PROW jesteś do przodu niezłą sumę . Rolnik34 czego suszysz zęby? Dziś i bizona kupisz w cenie złomu więc jakie ryzyko? Tłuczesz ile się da i na złom... 

Edytowane przez pawel885
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

na niektóre rzeczy pewnie tak, ja jeszcze pamiętam inflację koło 1000% i nic mnie w tym temacie nie zdziwi

Ja pamiętam jak dziadek konia sprzedał w 90 roku a za chwile za te pieniądze pary prosiaków nie kupił .A ojciec w 90 roku na 30 -tke wziął kredyt na 30% to bank co chwile podnosił oprocentowanie że za pare miesięcy było juz 180%.Wszyscy na wsi porwali się wtedy na nowe ciągniki jak skończyły sie przydziały u każdego gospodarza nowa 30-tka czy mf-y .Po jakimś czasie  większosć gospodarzy te ciągniki posprzedawała bo nie byli w stanie spłacic .

Co do cen LCH lokalny skup 89 zł brutto jak idzie aby nie mokre .

• 0
Opublikowano
Ulman napisał:

Na ten moment głowy są bardzo rozgrzane i wielu się wydaje że ceny bedą rosły w postepie geometrycznym. Życze tego kazdemu ale to zbyt piekne by było prawdziwe i ja bym sie nie nastawiał na olbrzymie ceny i nie liczył pieniedzy których nie mam.  Aby rolnicy zaczeli przywozic pszenicę  potrzebna jest 5-6% korekty na matif i pierwsze obniżki na naszym rynku. 

dobrze gadasz, do puki cena rośnie każdy trzyma jak zaczną się korekty to i rolnicy rusza. Najważniejsze to obserwować rynek globalny i wtedy decydować, kto może to trzyma kto ma raty do spłaty ten i tak wiezie norma

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Mało już jest gospodarstw co sprzedają prosto z pola i nie mają jednej uprawy nie wszyscy sprzedają i rzepak od razu też magazynują .

Jak wiozą pszenicę to większości na wymianę na nawozy na wymianę to można dostać już 970 zł brutto a na konto 950 zł .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Każdy kij 

Splacajcie kredyty bo moim zdaniem w niedługim czasie wszystko pierdyknie i będzie powtórka balcerowicza

Bardzo słuszna uwaga. 

• 0
Opublikowano

1. górna granica za tone nie wiem gdzie jest bo nie analizowałem, bo byc może 1500/tone to jest w Polsce Tutaj drogo i nikt nie da tyle i zaczną sprowadzać bo sie to bedzie bardziej oplacało,

2.od jakiegos czasu zaczely się gierki na giełdach, nie wiem jak to wygląda bo sie nieinteresowałem, ale jesli trejderzy handluja zbożem nie fizycznym to mogą spekulować czyli cena zbioża moze skakać i rynek moze zostać rozchwiany troche

3. moze byc ze cena pszenicy bedzie 2000zł  jesli PRZYKŁADOWO Euro bedzie po 6zł to np cena pszenicy to 300E/t

inaczej: co mogłes kupić za tone pszenicy 10 lat temu a co teraz? [ tylko nie przeliczaj na nawóz]

• 0
Opublikowano

W sadownictwie u jabcoków jest takie powiedzenie - jesień płaci, wiosna traci.

Taki był miniony sezon. Jabłko w skrzyni z sadu szło po złotówce- te gorsze odmiany. Jak drogo to trzymamy. Wiosną to samo jabłko z ubytkami przechowalniczymi i olbrzymimi kosztami szło/idzie na przemysł po 0,35 - 0,4zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v