Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

albo jedno i drugie i jeszcze coś

wszyscy kupują żywność, jakby miało jej zabraknąć, w sumie nie dziwne

Chiny wstrzymały eksport nawozów, zwłaszcza do Indii, które praktycznie większość importują

Nasze embargo dla Białorusi powoduje, że i u nas cienko z fosforem i potasem, bo większość produkcji na świecie wykupują Chiny

Może w tym roku jeszcze nie, ale za 2-3 lata plon 4t/ha może cieszyć jak nigdy przy tych cenach nawozów.

Cena gazu spadła do poziomu z czerwca 2021, ale cena nawozów azotowych jakoś w stosunku do czerwca x2

• 0
Opublikowano
39 minut temu, Zdzinio napisał:

Ponoć Chiny wykupiły połowę światowej produkcji zbóż i ceny mają iść w góręhttps://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbusinessinsider.com.pl%2Fgospodarka%2Fchiny-masowo-wykupuja-zboza-maja-juz-polowe-swiatowych-zapasow%2Fgbkys6l%3Futm_source%3Dfacebook_extra%26utm_medium%3Dsocial%26utm_campaign%3DFacebook_vertical%26utm_term%3Dautor_5%26fbclid%3DIwAR1UgqiVj48nNtJt5YtR9QwXKJQ4axqDWZtgvTmItBwi8jfDh5dtpxslJv0&h=AT3sWapPnPZBj8C846PIrMASjTz-ipgwE6BeLgYXHvIDSjJpGf-6l6O2FzLrV7lxjUWYMd6mLixcsqwQG77RzIfRQBIU02S2HsiQNUIF62spylsu8fBZveSKYgwKQG7JQHLBG2wv1_qiRHRA2_O4GZrGbdkb0F2JESPe-f8eivRxypmVfIWJ_WcniRa1u5DBLX-UlcK1qdkYnOCeZp3QTyMn5n_tLfIfcyMzEXFI_Ux-Ycng_XgwTP-phZ5KjotOF6DzG_GFfh6JerN3nr3Ku3Eh-zWhtC5YSiPWXAjz5blYHLv71AHjoNVeDGSLt0VpA8q64gRXorsLOsirmu1SHuw_8aaRV-vIvPG2YxbhbIkDrB-bS03M8xFf4wNs_ZkRIEcorEjDKn592kEssy08tdAkoYmRn2tGdupYBlfsPcBr0JzyWjLL95lHPNi27UcZX7-9pGq-mwjYNZlPZTAsbiEmJ6d8XPikWkq3zkrSR3TcdNbVFC900PRhWmuGERKxzf6Og8am3OA42hFZxXcLnKJdoyQcaN-k4bxe2dfCNmRLfb7I-6CKslHlVml2-RG07e9BOO6oc2mjnk2t-IK8kTsRAwwI-JFrz6aoXvQbrDekfaDQ3esQaw2Xqm6n6ObQrk6PCL_Bn4129_o4d8Exx3UvkF_qYH-4xcj7JwK_gm_DX6_1HgS5s7TF7-XqrQVmUi_dOk-45iQugkW28WHBM7-m-d6UGOIL4ts2wvBsBglJAshlZZZLvxx_XVlU8ILEm3j-Jx1Zf1VLJiuAA2Bc53on7kHtfWZhbMr3JupR-6c0ERbEnc9JGVlcNXq0Mhh-76wg2Z8p_y5ws2sA7hr088B_5_Af7BvtT0JC_J-uXCvvdQYEWrr-h3v_wop9xSaIfLwABXrQve4doPuV4HSw5r2XecRyrVqeUYoW16jAoxRz2LwErQ-RR21nnuVZtgufBhh3OWlk4VrxXJtFq8SWeolvAhCSoBARz4k-TkJqMpZyvDXjgiO_gaEI-Yxh0UqGUkLTaaWxXfCtQraNm2LQ0lu9uCoNtpjYSDiqdjjtBy65yUZq0OzmeihZLaruVC9A_gh1G7hBqQjyyo9jF36IyziaYcLA3vHWa8SEayHR4CIr62In4JI-hliy-FknBKKMFCAW_qaTirfugQMzBH2VV6mG90-q6_WwyyPimdm4sUrt07_knHESO0kfzjBFIOObkz0Cme43hulrA6w6Vse8cDsgGn8ZzjmIlBV9BWefF3cRRTUEWBPnp2O5Wibdfdl7tzKwSVyypHa6NvxnORn1NgAqkk4ZNi0RUK6zrZQ4i9bccTd9pZnDQpbx2zM5dGegCjqGrUT-xohGA40iwez7wTxahNhO_gWcn88O6OE1N5-qPkfmZFA664ViV8BDK3V2sb_693Eu-iJb9wFKQGzb4urgaRwHm6L9YxsC3Vg4ualu09C9Eb4TDyTL0cE5aJw3AO3mGrPfJcSQqo65hUWSu-QNTG9IwEvz6q-uepNRrnrTyfC0q_53ln7-VgsoG6aG3B-OJ8y8ZW4orbpmDDJUDa0AvdlIAusY36Jm01SiWVlUHe_4isBW8SpELYIYg3r1RVIbV1jS94yon8Fr36mrXLc9L0CUyHf3wOtoMaXRIE32mFLEjlStI2GGdtcV2tlTueZ7-akLR_vC_MNW2KmflFWbka_dzkHe2HP_eSZmD2mYlzOOHKwphNqQ5GtOmEmHc3cDAEtLg1iN5oqhZayOXninF5yBE0VCtJU-n8IuggnNx9lfb31aCQVNG6aY3aIyfoA3dAeOPQdWcil0wOBU4aay-Ek-SYu9mIkqb78cwyyAKghWM64tQ7RJBHEhcHcGlVHd5uUQcLjwamdpqXiD85ABOkYJ4MMD-D9eDP1ZyB3RT1NZtIPDNWqsRgwkmxPtum3Rmw1Rxs3y7x0EXT-K-rIdT7xdL9hRsEQlQlNVsP3tMwms2GU437LuntwbbucxrT2ZTu31WWXsU2zwJPHKZtKkwN84Pd0dMouQCyScWYYWoduMSncb7FWYflU

Z wp to wrzuciłeś bo podobny artykuł czytałem

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Cena gazu spadła do poziomu z czerwca 2021, ale cena nawozów azotowych jakoś w stosunku do czerwca x2

O to nawet nie wiedziałem że gaz staniał aż do 20-25 , bo tak było w czerwcu

• 0
Opublikowano

jak gaz tanieje to chcecie tańszego azotu

świnie potaniały   ale jakoś nikt świniarzom nie sprzedaje taniej ziarna

śmieszne są te cenniki i zakazy handlu , ale to pewnie dla dobra rolnika , bo jak zrozumieć biedaka co chce za  więcej wysiać niż zebrać ????? trzeba mu zakup zablokować

• 0
Opublikowano
DamianRolnikSkup napisał:

Nie czytałem ostatnich 20 stron, ale patrzę dalej tutaj Meksyk,

ponoć NASA ma wypuścić newsa niedługo że UFO istnieje to może temu robią zapasy 😂😅

Nie ma co się dziwić 😂😂😂😂 jak się poczyta nie które posty czy to tu czy fb czy gdzie kolwiek, to ludzie mają takie siano że po takim niusie to zwariują

* oczywiście w głowie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@danielursus3p

może kiedyś, tylko po co podobno lepsze są auta z pompa 

gdybym wiedział co się wydarzy to już dawno bym sypał na magazyny, a tak to loteria. Chociaż podłóg ceny nawozów nie normalne by było, żeby zboża przynajmniej do maja zostały na tym samym poziomie co teraz, Większość firm jest na wolnym. To co się aktualnie dzieje na giełdzie to z przymróżeniem oka, duże firmy maja audyty i przerwy do 10 stycznia, 

ba jeden handlowiec powiedział, ze odgórnie dostał zakaz kupowania i może kalendarze wozić, to chociaż na wódkę można zaprosić 

Edit : na te wiadomości o wykupujących Chinach,

a gdzie to zboże ma jeździć ? Może San Marinio powinno brać to wszystko ? Ciekawe czemu najludniejszy kraj świata kupuje zasoby ? 😅

• 0
Opublikowano

Wiesz mi nie chodzi o załadunek bo to nie problem, czy na naczepe czy przyczepy załaduje w max 45 min, tylko z naczepą mi nie wejdzie w podwórko, bo drogę nam przerabiali i rowy duże pokopali. Metr brakuje żeby sie z naczepą wyłamac, A z przyczepa elegancko wchodzi. I mało jest firm co takimi autami dysponują. 

A słyszałem właśnie coś że niektórzy mają zakaz kupowania do połowy stycznia.   

• 0
Opublikowano

Bo to wszystko jest po to żeby w PL zboże zostało mają zakaz kupować żeby nie zostało wywiezione do ryżowców nawozy wyjeb....ali w kosmos żeby chłop zboża nie zamieniał za nawóz albo nie sprzedawał żeby nawóz kupić to zboże zostanie w kraju tak teraz się robi w rządzie.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Nie czytałem ostatnich 20 stron, ale patrzę dalej tutaj Meksyk,

ponoć NASA ma wypuścić newsa niedługo że UFO istnieje to może temu robią zapasy 😂😅

baba Wanga na 2022 wróżyła asteroidę, co uderzy w ziemię, także ten tego  ....

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, sznajdik napisał:

Bo to wszystko jest po to żeby w PL zboże zostało mają zakaz kupować żeby nie zostało wywiezione do ryżowców nawozy wyjeb....ali w kosmos żeby chłop zboża nie zamieniał za nawóz albo nie sprzedawał żeby nawóz kupić to zboże zostanie w kraju tak teraz się robi w rządzie.

Trochę zbyt skomplikowany plan jak na naszą wierchuszkę. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

baba Wanga na 2022 wróżyła asteroidę, co uderzy w ziemię, także ten tego  ....

Jeśli, ten tego, wróżba się nie potwierdzi, a potwierdzą się informacje, że mają zapasy zbóż na półtorej roku, to może powróżymy, jak się to przełoży na notowania na giełdowych parkietach? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

myślisz, że w Chinach cena nawozów nie rośnie ?

Oni od dawna mają problem z wyżywieniem się i importują żywność, w tym zboże, a teraz kilka razy więcej niż zwykle, aby nie kupowac soi z USA albo kupować minimalne ilości

zbożem pokrywają białko sojowe

• 0
Opublikowano
sznajdik napisał:

A cóż to za teoria spisku 😜🐷

• 0
Opublikowano (edytowane)

@jahooo, a co mnie(bat?)obchodzi cena nawozów w Chinach.

Nie jestem żywieniowcem, ale wątpliwą jest raczej, chęć uzupełnienia białka sojowego, białkiem z pszenicy. Pamiętam, że taka śruta sojowa hp, to minimum 46 procent białka zawiera, podczas gdy średnia pszenica, 12. To prawie cztery kilo pszenicy trza zjeść, miast kilograma soi, ale kto bogatemu Chińczykowi zabroni. Kto Mu zabroni, ograniczyć eksport choćby przycisków, wężyków i trytytek do europejskich samochodów i kupowania/windowania cen pszenicy, byle hamerykańce, ze swoją soją, w czarnej d zostali. 
Oni w nosie mają europejską wieprzowinę i amerykańską soję, bo ich na to stać, a w pewnym momencie, może być również stać, sprzedać te zapasy zbóż, znacznie poniżej kosztów zakupu, no bo kto bogatemu zabroni? 

i coś mi się jeszcze przypomniało

kiedyś mówiło się, że dajemy „bratu” ze wschodu ziemniaki i wieprzowinę, a on nam za to, sprzedaje  gaz. Dzisiaj to się chyba na jeszcze dalszy wschód przełożyło, ale już nie tylko nas dotyczy.

Edytowane przez bezbarwny
  • 0
Opublikowano (edytowane)

chyba nie pamiętasz czasów komuny i pomysłów dla rolnictwa, to co tobie wydaje się nierealne, komuniści będą wprowadzać i twierdzić, że z powodzeniem

a przypominam, że w Chinach nadal rządzi parta komunistyczna

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v