Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Chwilowo tak jest jak u nas już nie będzie świń to dopiero będą mieli cenę ,  tylko u na mało  kto kupi za to zboże kupią a nam sprzedadzą towar z bardzo dobrym zyskiem .

Tylko u nas bardziej taniej są świnie wiec dalej mają drożej jak u nas .

• 0
Opublikowano

Wystarczy wejść na fb na niemiecki top agrar żeby w komentarzach zobaczyć co piszą producenci świń w niemczech...

kolego katastrofisto jest taka zasada: na zachód od ukrainy produkuje się drogo. W pozostałej części świata tanio. Mówimy o pszenicy. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Dopóki sytuacja na świecie jest niestabilna i jest duża inflacja to niewiedzę sensu sprzedawać. Chyba że  szybko pieniążki zmaterializować. 

No i ja dlatego nie sprzedaję bo na razie kasa nie potrzebna, co czas przyniesie nie wiadomo.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

do 40 sztuk to nie tak mikro skala , dodatkowo jest od ubiegłego roku wypasanie czy dobrostan .           do młodego bydła to do 20 sztuk , i w polskich obecnych  realiach to jest taki sredni poziom utrzymania .       a po drugie jak kltoś chowa wiecej sztuk to otrzymuje wiekszą cene czy to za mleko czy za przenice przy np . 100 tonach czy  zestawie pełnym bydła .

w skali europejskiej 40 sztuk to mikro skala, liczą się tacy, co trzymają po 200-300, reszta to plankton

@galan99 jak ceny w SKierbieszowie ?

• 0
Opublikowano
35 minut temu, jahooo napisał:

w skali europejskiej 40 sztuk to mikro skala, liczą się tacy, co trzymają po 200-300, reszta to plankton

@galan99 jak ceny w SKierbieszowie ?

Suszek pszenica paszowa od 900 zł do 950 zł brutto kos od 1000 do 1100 brutto .

Zamojskie Zakłady Zbożowe - Skierbieszów taka sam cena jak u Suszka .

Nie ma kolejek .

• 0
Opublikowano

Często słyszy się już o cenach 1000 netto, pytanie czy wy już zaczynacie sprzedawać? Ja chyba część niedługo sprzedam, bo jeśli zbiory kukurydzy okażą się wysokie to cena może spaść:/

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, Miejscowy napisał:

Często słyszy się już o cenach 1000 netto, pytanie czy wy już zaczynacie sprzedawać? Ja chyba część niedługo sprzedam, bo jeśli zbiory kukurydzy okażą się wysokie to cena może spaść:/

Z qq mąki nie zrobią

• Like 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, wyszyniak napisał:

Z qq mąki nie zrobią

Ciekawe ile w ogóle w Pl jest pszenicy nadającej się na mąkę bo wydaje mi się że mniej niż czwarta część pszenicy zebranej w tym roku

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Miejscowy napisał:

Do  kukurydzy  jeszcze dobry  miesiąc  a  pszenica przez miesiąc od  żniw  zyskała  200zł /t . Na  spokojnie  możesz  sobie  wziąć  próbkę  i sprawdzić  czego  namłóciłeś , pasza czy konsumpcja .  Tysiaka to  przy  większej ilości  -100 ton -   już  za paszę można kontrakt podpisać   , porządna konsumpcja  pozwala wynegocjować sto zł więcej  ale  oficjalne cenniki podają  50- 80 zł mniej

• 0
Opublikowano

Co panowie robicie zostawiacie czy sprzedajecie teraz pszenicę  ? Zazwyczaj woziłem na przełomie grudnia-lutego nigdy tak pszenica nie poszła w górę i nie wiem co tu robić 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Odbiegając od tematu. Mazowieckie zachód Bugaj cenny netto zł/t

Pszenica k 980-990 P 900

Pszenżyto 820 było 720

Jęczmień 800

Żyto 750 było 650 tu mam nadzieję odbiję stratę na rzepaku jak tak będzie bo mniało być odwrotnie.

Rzepak 2500 tu jestem na minus

Kukurydza sucha 960 było 1000

Także czekamy. Cedrob Xdrob pewnie trochę drożej.

Edytowane przez Norman
  • 0
Opublikowano

Nikt tego nie wie co to będzie ale widzę większość dosyć spora będzie trzymała na magazynie. Sam mam dylemat czy połowy teraz nie sprzedać a druga połowa poczeka do grudnia/stycznia

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Norman napisał:

Odbiegając od tematu. Mazowieckie zachód Bugaj cenny netto zł/t

Pszenica k 980-990 P 900

Pszenżyto 820 było 720

Jęczmień 800

Żyto 750 było 650 tu mam nadzieję odbiję stratę na rzepaku jak tak będzie bo mniało być odwrotnie.

Rzepak 2500 tu jestem na minus

Kukurydza sucha 960 było 1000

Także czekamy. Cedrob Xdrob pewnie trochę drożej.

Po ile rzepak sprzedałeś?

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, seba836 napisał:

Nikt tego nie wie co to będzie ale widzę większość dosyć spora będzie trzymała na magazynie. Sam mam dylemat czy połowy teraz nie sprzedać a druga połowa poczeka do grudnia/stycznia

Ja wywożę to, co na przyczepach stoi, reszta będzie czekać do listopada-grudnia conajmniej

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Norman napisał:

Rzepak sprzedawałem chyba po netto 2270 zł/t , było coś potrąceniea za zanieczyszczenie. Wyjściowa 2300 była.

Jak był po 2200 netto Znajomy dzwoni i pyta czy sprzedaję, zadzwoń jak będzie po 2400 netto to sprzedam tobie wszystko mówię! Dwa dni później telefon, to już mu odmówić nie mogłem. Ale nie myślałem że tak szybko podrożeje, że będzie w ogóle taki drogi no i że z zysku z kilkunastu ha rzepaku na luzie kupię sobie opryskiwacz jaki mi trzeba. Tak więc cena ok. Ja zadowolony. Może teraz drożeć i do 3

• 0
Opublikowano

Będę uszczypliwa ... :) ale z przymrożeniem oka to potraktuj 😛

A jaki opryskiwacz był Ci potrzebny?

Kupiłeś go za zysk czy za przychód z rzepaku?

Nam by się przydał taki Amazone UX4200/27/33m, ciekawe ile by musiało być hektarów rzepaku żeby z zysku go kupić ... ?

A tak już poważnie, to jak był przedstawiciel wyceniać maszynę to jedną kwotę podawał na wycenie w oczy, za dwa tygodnie oferta przychodziła już z sporo wyższą kwotą, a jak znowu po jakimś czasie dzwoniliśmy to już sami nie wiedzą ile wołać za te klamoty, czasem się zastanawiam czy nie lepiiej tłuc do upadłego to co jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v