Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Czyli chcą wywołać panikę wśród ludzi żeby zaczęli sprzeczać,  bo od tamtej środy na giełdzie pszenica poszła do góry o 100 zł i nie staniała więc na jakiej innej podstawie można obniżać cenę?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Norman napisał:

Panowie trochę głupie te odnoszenie się tylko do kosztów produkcji. Tzw. życie (nie tylko jedzeni, ubrania ale i utrzymanie budynków, maszyn) ile więcej teraz kosztuje. Kiedyś za 1500 na miesiąc wyżywiłem rodzinę dziś 3000 mało. Ja na samym powietrzu i bez sprzętu nie dam rady pracować no chyba że po sklepem.

Tylko że kiedyś nie było w domu 5 telefonów , setek kanałów tv , 3 samochodów na podwórku

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Bo teraz są telefony z Chin i są tanie , samochody 15 letnie z Niemiec są tanie i stać każdego .

1 godzinę temu, jarecki napisał:

tylko jest subtelna rożnica ile roboczogodzin na tym samym areale pracujesz dziś a ile 20 lat temu ? tak samo w hodowli zwierząt . technika wymusza zwiększanie areału czy ilość sztuk zwierząt .

sadownictwo się chyba rozwija i przybywa nowych nasadzeń .

Rozwija się na sadzili by było co wycinać w następnych latach .

37 minut temu, Dawid727 napisał:

Rola Człuchów obniżka 10 zł. Wszystkie pozycje w cenniku. 

Próba wyczucia sytuacji co będzie się działo żeby zaraz o 20 zł nie podnosili .

• 0
Opublikowano

Nie strasz dzieci pasem a baby ...

Źródło EWGT:
W ciągu tygodnia (12-19 sierpnia) na Ukrainie ceny eksportowe pszenicy o zawartości 12,5% białka wzrosły o 19 USD/t do 290– 300 usd/t (FOB) dla dostaw sierpień/wrzesień. Ceny pszenicy 11,5% wzrosły w tym czasie o 21 usd/t do poziomu 290-300 usd/t - FOB. O tyle samo, czyli średnio 21 usd/t podrożała pszenica paszowa, która kosztowała w przedziale 280-290 USD/t - FOB. Ceny wciąż rosną przy słabej podaży ziarna od rolników.Ceny rosną mimo rekordowych w tym roku zbiorów pszenicy ocenianych przez USDA na 33 mln ton.

Kurs dolara na dzisiaj 3,90, matematykę i wnioski zostawiam każdemu z osobna ;) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ceny  na  skupach  pokazują  kto  traktuje  rolnika  jak  partnera  a  kto  chce  go  wydymać  - styk  wielkopolski i kuj.pomorskiego  pszenica konsumpcyjna 1000zł/t  przy  większych ilościach  negocjacje   za  paszę  900-950 i przy  większej ilości też  można  potargować  , rzepak widziałem w jednym  miejscu 2600

• 0
Opublikowano (edytowane)

na ukrainie to ceny w porcie .         PYTANIE ZA 100 punktów kto kontroluje eksport zbóż z polski jaki kraj i kto ustala ceny w porcie polskim ? Od razu tylko wyeliminuje niemców żęby nie było na nich o no i żydów też w to nie mieszajmy .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Źródło EWGT:
W ciągu tygodnia (12-19 sierpnia) na Ukrainie ceny eksportowe pszenicy o zawartości 12,5% białka wzrosły o 19 USD/t do 290– 300 usd/t (FOB)  ...

oni nie maja dopłat ale mają niższe koszty produkcji, a tu sa dopłaty ale wyzsze koszty produkcji [pewnie po drodze ktos z biurokratów uszczyknie ]

pewnie i tak bardziej sie tam opłaca

Edytowane przez GABBER85
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nie wnikam w to komu się bardziej opłaca tylko sam fakt, że u nich już takie ceny są to już coś świadczy.. A zawsze straszyli pszenicą zza Buga za pół darmo. 

Ktoś wie może jak tam pogłowie świń u Chińczyków? Jak im idzie odbudowa? 

Edytowane przez melon10641
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

na ukrainie to ceny w porcie .         PYTANIE ZA 100 punktów kto kontroluje eksport zbóż z polski jaki kraj i kto ustala ceny w porcie polskim ? Od razu tylko wyeliminuje niemców żęby nie było na nich o no i żydów też w to nie mieszajmy .

Ci ostatni sami się wmieszali  ( wszędzie gdzie jest kasa )

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Nie strasz dzieci pasem a baby ...

Źródło EWGT:
W ciągu tygodnia (12-19 sierpnia) na Ukrainie ceny eksportowe pszenicy o zawartości 12,5% białka wzrosły o 19 USD/t do 290– 300 usd/t (FOB) dla dostaw sierpień/wrzesień. Ceny pszenicy 11,5% wzrosły w tym czasie o 21 usd/t do poziomu 290-300 usd/t - FOB. O tyle samo, czyli średnio 21 usd/t podrożała pszenica paszowa, która kosztowała w przedziale 280-290 USD/t - FOB. Ceny wciąż rosną przy słabej podaży ziarna od rolników.Ceny rosną mimo rekordowych w tym roku zbiorów pszenicy ocenianych przez USDA na 33 mln ton.

przy tej cenie jest w nawiasie FOB a to oznacza dodatkowe koszty

na chłopski rozum różnica w cenie port [FOB] a szopy użytkowników AF to połowa ceny , no ale jak się nie dużo wie to się miele jęzorem co popadnie

• 0
Opublikowano
14 minut temu, stach12 napisał:

na chłopski rozum różnica w cenie port [FOB] a szopy użytkowników AF to połowa ceny , no ale jak się nie dużo wie to się miele jęzorem co popadnie

FOB (Free on Board) oznacza, że koszty sa po stronie kupującego

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, stach12 napisał:

5 warchlaków kupiłeś i grasz na spadki czy tabletki odstawiłeś?

• 0
Opublikowano

fob --> "loco"

7 godzin temu, galan99 napisał:

Powiem tak i to jest prawda jak tylko weszliśmy do Unii to Niemcy powiadali 40 lat czekali na to bo nie mieli zbytu a teraz będą mieli czy nie jest tak nic nie można od razu wprowadzić ale małymi kroczkami osiągną cel w 100 % .

a przed wejściem jeszcze bylo tworzenie napięcia w stylu "czy ONI nas zechco, czy my podoamy?", a teraz cukier "wszedzie" po 2,49, lidle, kauflandy i inne biznesy, po prostu działaja po cichu,

• 0
Opublikowano

galan jak ja cię czytam to aż mi się humor poprawia,nie wiem skąd jesteś ale chyba daleko masz do zagłębia badylarzy. Co tam się dzieje to chyba tylko wiesz z tych pierdółek w tv. Weź się tam przejedź i zobacz tą wszech obecną biedę i nędze w jakiej żyją Ci ludzie a później pisz pierdoły. To samo rolnik, płacz co rok, nędza co rok i każdy okrada co rok. z czego biedacy wy żyjecie jak wychodzicie na zero i jeszcze was okradają... czas może włożyć baterie do kalkulatora i zacząć liczyć do tego notes i postarać się wydusić jakiś biznesplan.... aaa sorki przecież w polsce się już nic nie opłaca.

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, pawel885 napisał:

Nie wysilaj się, niektórym nie przetłumaczysz a to prosta matematyka, nie raz o tym tu pisałem... Każdy ma inne cele i problemy. Sąsiad w ubiegłym roku miał rekordowe plony pszenżyta  - ok 3.5 tony z ha zamiast 2 jak co rok , nie wiem chyba pogoda dopisała - w żniwa łapał się za głowę, latał i lamentował "kto to będzie zwalał, a skąd ja przyczep wezmę" - dla niego to był olbrzymi stres jak tak na niego popatrzyłem , a chłop 15 ha ziemi nie to że jakiś działkowiec 

Kosiłem rok temu u chlopa 1.5 hektara pszenicy ,przyczepy dwie pozyczyl a wszystko w zbiornik 3t mi weszło 😁

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, stach12 napisał:

Masz rację jak się nie dużo wie to się miele jęzorem co popadnie ;)

https://www.shiphub.pl/incoterms-2020-fob/

Rozumiem, że wyliczeń mi nie pokażesz jak Ci wyszło że połowa ceny pszenicy to koszt transportu do portu? 

Staszek a jak tam Twoje świnki i zakupy pszenicy po 500zl tona?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v