Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, rocknrollnik1 napisał:

ciężarówkę (97 r) mam tylko na potrzeby własne gospodarstwa więc też utrzymanie jej idzie z gospodarstwa. Na wniosku obszarowym mam 63 ha  z dzierżawą i na razie nie mam możliwości zmniejszenia,przez zobowiązanie w PROW.Niestety większość z tego to TUZ cenny na Naturze .Oprócz tego od niedawna ponad 30 dzierżawy ustnej za co też trzeba oddać dopłaty i podatek. Plony rzepaku i pszenicy sprzedałem w żniwa przez brak magazynu.Zostało ok 30 t owsa z wyką (ekologiczne ) i brak kupca. Jednak zauważyłem,że da się jakoś z tego przeżyć.Tylko duży udział w wydatkach ma ciągłe inwestowanie w sprzęt do uprawy i siewu .Kombajnu też nie posiadam na razie.

Wyka z rośliną podporową w dopłatach?

• 0
Opublikowano

Ale bajery kolega mysza103 tutaj wciska. Wiadomo papier i forum wszystko przyjmie. Już samo to że świetlik 18x1 to koszt 1 tys. To co zrobiony z pcv po butelkach? Budynki owszem można jak stare ubezpieczyć i za 500 zł ale z jaka wartością najniższą. Mi też proponowano niskie składki gdzie dom wyceniony na 70 tys a realna wartość 350 tys. Więc wolę zapłacić wyższą składkę ale po odpowiedniej wartości. 

Idzie w okolicach krasnegostawu dostać wiecęj jak 900 brutto za pszenicę paszową?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał:

mysza 103 to kozak forumowy nie powiem wapna nie potrzebuje bo ma rędziny i ph samo się utrzymuje ,ciekawe co powie jak w żniwa rzepak będzie po 1300 a pszenica po 550 i nie zdrożeje zbytnio później pamiętam jak sprzedałem w 2016 pszenicę na wiosnę po 560 zł netto , rzepak 2009 po 950 w 2013 po 1250 netto .Ciekawe który bank dał kredyt na 400 tys na 30 ha ? jak biznesplan wyglądał ,ja gdybym miał 3,3 tys z 1ha oddawać na raty to nie wyobrażam sobie tego.

A słyszałeś kiedyś o finansowaniu fabrycznym , na 4 lata . Wnosisz wkład własny 25 % - u mnie akurat był to kombajn ,który posiadałem , wycenili mi go na 96000 zł , dołożyłem 4000 zł i to był wkład własny , reszta jest rozbita na 6 rat półrocznych po 50 000 zł gdzie 4 są już spłacone . koszty tego finansowania to prowizja 3 % od kwoty netto płacone jednorazowo z wkładem własnym 12000 zł + 600 zł jakiś kosztów manipulacyjnych . Innych kosztów nie ma i banku to nie interesuje czy ty masz pokrycie na to czy nie , bo choćbyś tylko wpłacił wkład własny i np. 2 raty a pózniej nie płacił nic ,to bank ci zabiera w sumie roczny kombajn który jest w połowie spłacony , więc oni raczej będą ci kibicować ,żeby ci się noga potknęła . Rzepak uprawiam dopiero 4 rok , i póki co poniżej 4 ton/ha nie miałem i poniżej 1500 zł też nie sprzedałem , i oby tak dalej . Jak już wcześniej wspomniałem miałem również zabezpieczenie finansowe na 1 rok do przodu  , więc nie liczyłem że będę zbiera 8 ton x 800 zł , tylko  raczej 6 x 600 i rzepak sobie liczyłem 2,8 - 3 t po 1500 zł . To by mi wystarczyło żeby ten kombajn spłacić , a że mam średnią pszenicy  w ostatnich 3 latach  na poziomie 7,5 tony i ponad 4 tony rzepaku i nie musiałem  korzystać na razie z tych funduszy  które miałem zabezpieczone w razie jakiegoś niepowodzenia , to co mam płakać 😭 .

Wątek na razie uważam za zamknięty , bo nie będziemy tu mówić słowo przeciw słowu , wrócimy do tego w okresie żniw , wstawie parę fotek i jakiś filmik z koszenia żeby co poniektórym pokazać czy trzeba dawać po 800 -1000 zł na grzyba , czy wystarczy 250 zł żeby uzyskać 8 ton . Oczywiście gdy będzie rok jakiś w miarę normalny .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

No ale tu i tak jest dziwnie, chłopak coś tam przekazuje A tu wycie od razu. Wiadomo że w kilku zdaniach nie opiszę sytuacji swego gospodarstwa że szczegółami ale to ie znaczy że kłamie. A Ty Benny co się pieklisz jak zdecydowałeś już że będziesz wywoził 

Bo jak by napisał „nie opłaca się" to by była inna rozmowa, toż to główne motto niektórych osób na tym forum.

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Oc budynków 500pln. To co Ty masz za budynki, szałas i szope?

Garaż 24 x 6 , w tym chłodnia 8x6m , stodoła murowana teraz garaż 20 x 12m  , obora  teraz magazyn zbożowy 13x8m  , dom 1 piętrowy  10x10 m . Dokładna cena z polisy 492 zł

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, Cezar81 napisał:

Lubella 870 netto

To paszówka droższa  , ta cena to pewnie tylko dla małorolnych i nieświadomych !  dzisiaj agropierdoły  podały, że rzepak jest drogi i kosztuje ok  1800  zł , i znów okłamują  rolników bo większość przetwórców już płaci 2000 netto i wyżej   1

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Wicherek napisał:

To paszówka droższa  , ta cena to pewnie tylko dla małorolnych i nieświadomych !  dzisiaj agropierdoły  podały, że rzepak jest drogi i kosztuje ok  1800  zł , i znów okłamują  rolników bo większość przetwórców już płaci 2000 netto i wyżej   1

dlatego im nie sprzedam, co prawda to reszta ale na pewno ma parametry i mimo ze już mi tylko auto zostało to poczekam na lepszą cenę - a  najzabawniejsze jest to ze 30 dni płatność

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tomek222 napisał:

Bo jak by napisał „nie opłaca się" to by była inna rozmowa, toż to główne motto niektórych osób na tym forum.

Dokładnie, niektórym po prostu nie przegadasz.  Niskie dawki pestycydów źle bo nie zadziała, jeden zabieg więcej źle bo po co? Ma być jak tata robił i narzekać.

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Cezar81 napisał:

dlatego im nie sprzedam, co prawda to reszta ale na pewno ma parametry i mimo ze już mi tylko auto zostało to poczekam na lepszą cenę - a  najzabawniejsze jest to ze 30 dni płatność

A co będzie droższa?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Wyka z rośliną podporową w dopłatach?

niestety tylko jako mieszanka zbożowo-strączkowa (paszowa),przez co nie będzie dopłaty do strączków.Trochę dałem ciała bo dałem się podpuścić jednemu gościowi. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, koniu napisał:

A co będzie droższa?

mam nadzieję , i tak są jakieś oferty bez parametrów w tej cenie i myślę że znalazł by jeszcze lepiej z parametrami ale na razie śnieg i żle załadować bo za kołami się naniesie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Przed chwilą dzwonił mi  z PZZ KRAKÓW  900 netto , ale u mnie tir  wjedzie ,ale już nie wyjedzie bo lekko pod górkę i ślisko , na to gościu że będzie dzwonił za ok. 2 tygodnie i żeby nie sprzedawać nikomu , bo dadzą cenę bardziej zadawalającą . Okoliczni płacą  840 - 860 brutto , płacili 900 brutto ,ale spadło . Na słowa że w portach 1000 -1030 netto , odpowiedz - ale jakie koszty transportu , parkingu i innych opłat . Czyżby koszt transportu na tonie był 200 zł , mając swój tabor samochodowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v