Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.09.2021 o 05:33, PRZMAS19821982 napisał:

Oczywiście nie chodzi mi o cenę promocyjna.... Tylko o skład... 

Wszystko co się da przemielić. Chrupki kukurydziane, czipsy, odpady piekarnicze. Co prawda ja.zajmuje.sie produkcja drobiu ale kiedyś były świnki. Do zeszłego roku własna pasza była opłacalna. Przy tej cenie robiąc sam pasze bym musiał dołożyć stówkę do tony licząc same składniki. A gdzie prąd czas zużycie sprzętu. Jak bym tej paszy nie robił i jakich premiksow bym nie użył to nigdy mi się nie udało uzyskać lepszego spożycie na kg na swojej paszy. To jest taki mit wśród hodowców. 

Skład paszy do brojlerów to mniej więcej 30% śruty sojowej,

10% śruty sojowe, słonecznikowe, ddgs 

60 % pszenica.pszenzyto, kukurydza 

Opublikowano

@kibix to nie mit tylko fakty, wystarczy sumować składniki, kilka lat wstecz przy zamówieniu ok 200 ton paszy w oparciu o autorską recepturę firma lnb wyceniła niecałe 200 zł drożej jak bym zrobił w domu

Opublikowano

Polski warchlak od stałego odbiorcy. W trzech rzutach będzie dostarczony . Przyjechały już dwa rzuty narazie jest wszystko ok . Pasze mam za 1250 brutto . 2.3-2.5 kg na 1 kg przyrostu . I jest umowa podpisana z paszalnia wrazie jakichkolwiek  kłopotów zdrowotnych przez żywienie to ponoszą za to konsekwencje . 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ws71 napisał:

@kibix to nie mit tylko fakty, wystarczy sumować składniki, kilka lat wstecz przy zamówieniu ok 200 ton paszy w oparciu o autorską recepturę firma lnb wyceniła niecałe 200 zł drożej jak bym zrobił w domu

Przy mocnym spadku śruty sojowej jest to możliwe że własną pasza wyszła 100 zł taniej. Jak soja jest druga czyli dzisiaj pasza własna  wychodzi 100 zł drozej. Byli ostatnio handlowcy z trouw i dolfosu i jak by nie liczyli to wychodzi 100 zł drozej. Mimo że na starcie mam 10% rabatu na premiks. Kilka lat biorę gotowa pasze i tylko raz miałem reklamacje związana z granulat. Pasza się rozpadała w ręce. Przy całej beczce masz -20 zł /tona. Żadne dużą mieszalnia sobie nie pozwoli na jakiś błąd. 

Rolnictwo to taki fach gdzie musisz trzymać rękę na pulsie. Po co kupować droga śrutę sojowa/rzepakowa/słonecznikowa dokupować zboża jak taniej kupisz gotowa pasze. Raz się zraziles i koniec. 

Od przyszłego roku jak cena prądu wywali w kosmos to różnica się będzie pogłębiać. Sprawność Twojego śrutownika a śrutownika w mieszalni to jest przepaść. Chętnie sam bym robił pasze bo mam cały system zautomatyzowany. Wybieram numer receptury i wsio czekam żeby wysypać. Reszta sama idzie. 

Jeszcze jedna rzecz. Normalnie nie zamawia się 200 ton tylko zamiawiasz ilość która potrzebujesz. Najlepiej po 24 tony minimalne chyba 4 tony przywiozą. Nie ma czegoś takiego jak autorska receptura tylko w 99% idzie zwykła receptura dla wszystkich. Jak chciałem swoją recepturę w de heusie robić to tylko mogłem skład dodatków zmienić. Nie mogłem zmienić ilości/składu zbóż. Już nie mówiąc o tym że to wychodziło sporo drożej. 

Edytowane przez kibix
Opublikowano
Navara1988 napisał:

Polski warchlak od stałego odbiorcy. W trzech rzutach będzie dostarczony . Przyjechały już dwa rzuty narazie jest wszystko ok . Pasze mam za 1250 brutto . 2.3-2.5 kg na 1 kg przyrostu . I jest umowa podpisana z paszalnia wrazie jakichkolwiek  kłopotów zdrowotnych przez żywienie to ponoszą za to konsekwencje . 

to bardzo dobra cena, ale w przyrosty nie wierzę, chyba że świnie 110 kg średnio sprzedajesz jak mają

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, kibix napisał:

Przy mocnym spadku śruty sojowej jest to możliwe że własną pasza wyszła 100 zł taniej. Jak soja jest druga czyli dzisiaj pasza własna  wychodzi 100 zł drozej. Byli ostatnio handlowcy z trouw i dolfosu i jak by nie liczyli to wychodzi 100 zł drozej. Mimo że na starcie mam 10% rabatu na premiks. Kilka lat biorę gotowa pasze i tylko raz miałem reklamacje związana z granulat. Pasza się rozpadała w ręce. Przy całej beczce masz -20 zł /tona. Żadne dużą mieszalnia sobie nie pozwoli na jakiś błąd. 

Rolnictwo to taki fach gdzie musisz trzymać rękę na pulsie. Po co kupować droga śrutę sojowa/rzepakowa/słonecznikowa dokupować zboża jak taniej kupisz gotowa pasze. Raz się zraziles i koniec. 

Od przyszłego roku jak cena prądu wywali w kosmos to różnica się będzie pogłębiać. Sprawność Twojego śrutownika a śrutownika w mieszalni to jest przepaść. Chętnie sam bym robił pasze bo mam cały system zautomatyzowany. Wybieram numer receptury i wsio czekam żeby wysypać. Reszta sama idzie. 

Jeszcze jedna rzecz. Normalnie nie zamawia się 200 ton tylko zamiawiasz ilość która potrzebujesz. Najlepiej po 24 tony minimalne chyba 4 tony przywiozą. Nie ma czegoś takiego jak autorska receptura tylko w 99% idzie zwykła receptura dla wszystkich. Jak chciałem swoją recepturę w de heusie robić to tylko mogłem skład dodatków zmienić. Nie mogłem zmienić ilości/składu zbóż. Już nie mówiąc o tym że to wychodziło sporo drożej. 

Oj to to widzę że jeszcze dużo przed Tobą w LNB jest taka możliwość czy to mpu,premixy, min 2,5-4t, obecnie daję autorskie mpu dla tuczników stworzone przez sąsiada hodowcę do do ilości paszy to ten sąsiad 24 tony to łyka w 48 h, w okolicy jest kilkunastu hodowców o podobnym zużyciu od jakiś 2 lat nikt nie bawi się w zakup pasz ,każdy woli robić samemu, na paszy potrafia przewieźć w tuczu nakładczym a co dopiero przy indywidualnym, bardzo duże znaczenie ma genetyka świń przy średniej mięs ok 59 % standardowa pasza powoduje duże problemy w czasie tuczu

Opublikowano

To jest właśnie ciekawe. 90% albo więcej rynku pasz dla drobiu to pasze z mieszalni. Dla trzody ten procent będzie znacznie mniejszy. Ciekawe z czego to wynika. W drobiu masz praktycznie tylko 2 linie hodowlane gdzie możesz zamówić pasze pod konkretną linie. Dzięki czemu zejdziesz że spożycie.

Ja mówiłem o komponowaniu paszy pełno porcjowej. Premiksy od ręki każdy Ci zrobi. Tylko musisz zachować minima logistyczne. Długo probowalem różnych premiksow i mieszalni. Ty po jednej próbie kupna.paszy zrezygnowałeś. Ja kupowałem niekiedy droższa pasze o 100 zł na tonie żeby sprawdzić czy faktycznie zejdę o 0,1 FCR. Nie rozumiesz mojego podejścia. W dniu dzisiejszym dla mnie zrobienie paszy z własnych zbóż na bazie premiksow to jest sto złoty straty na tonie. Licząc premiks i zboże. Jak tylko cenowo będzie mi się opłacało robić samemu to wrócę do tego. 

Z mojej strony to wszystko. Temat zeszedł na boczne tory. Chciałem tylko zwrócić waszą uwagę że trzeba trzymać rękę na pulsie a nie patrzeć się na innych. Nie zawsze taniej znaczy lepiej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v