Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, sylwekbarca2 napisał:

To jak tocjest z tymi ogrodzeniami bo juz nikt nie wie, jak sprzedaje się cały czas w tej samej strefie to trzeba czy nie trzeba te ploty i inne uje.

19 kwietnia weszły nowe wytyczne tym razem unijne dot ASF-u i tam prawdopodobnie jest tak namotane że mało kto będzie wstanie spełnić, znajomy miesiąc temu miał kontrolę z dobrostanu i miłe panie stwierdziły że bez ogrodzenia nie ma szans na przejście pozytywne weryfikacji[biała strefa], prawdopodobnie jesienią ruszą od nowa kontrole według nowych wytycznych i u nas jakieś 95% hodowli zakończy działalność

Opublikowano
9 minut temu, ws71 napisał:

19 kwietnia weszły nowe wytyczne tym razem unijne dot ASF-u i tam prawdopodobnie jest tak namotane że mało kto będzie wstanie spełnić, znajomy miesiąc temu miał kontrolę z dobrostanu i miłe panie stwierdziły że bez ogrodzenia nie ma szans na przejście pozytywne weryfikacji[biała strefa], prawdopodobnie jesienią ruszą od nowa kontrole według nowych wytycznych i u nas jakieś 95% hodowli zakończy działalność

Te co były wystarczą na wytępienie rolników 

Myślicie ze czemu na wschodzie prawie brak hodowli świń. 

Przy takim ministrze to.... 

Opublikowano (edytowane)

Jak trzeba bedzie ogrodzenie to u mnie z 200 gospodarstw w gminie w tym okolo 5 co trzymaja powyżej 100 sztuk, w tym 3 potentatów, zostanie tylko tych trzech moze czterech. 

Edytowane przez Dontcry
Opublikowano

Ludzie, jak można gospodarzyć, na nie ogrodzonym gospodarstwie. Mieszkam koło Łodzi i od 20 lat mamy za slodołą płot betonowy na 4 przęsła .Skończyło się włażenie,  zwiedzanie, kradzieże, zniszczenia ,ucieczki zwierząt w pola.

• Like 2
Opublikowano

u mie WWL nie widziałem gospodarstwa nie ogrodzonego w powiecie , nawet do tej pory było tak żę jak ktoś buduje dom to najpierw robi ogrodzenie ostatnio od kilku lat się zmienia i coraz wiecej nowych budowli bez płota .

Opublikowano
1 godzinę temu, rollo29 napisał:

Ludzie, jak można gospodarzyć, na nie ogrodzonym gospodarstwie. Mieszkam koło Łodzi i od 20 lat mamy za slodołą płot betonowy na 4 przęsła .Skończyło się włażenie,  zwiedzanie, kradzieże, zniszczenia ,ucieczki zwierząt w pola.

W okolicy nikt nie ogrodzony, ale żeby były zniszczenia,kradzieże praktycznie temat nieznany, jeszcze ciekawi mnie temat ucieczek zwierzat w pola, przy bydle się zdarza ale przy trzodzie?😀

Opublikowano

Do 2004 kradli w okolicy  praktyczne wszystko bydło, warchlaki, paliwo, złom,pszenicę w workach. Ws71 ganiałeś kiedyś napalonego 300 kilowego  knura po polu?

Opublikowano
2 godziny temu, rollo29 napisał:

To Ty mieszkasz na dzikim zachodzie ze takie rzeczy sie dzieją. 

• Like 2
Opublikowano

@rollo29 knura tak jeszcze trochę większego tylko on poszedł razem z bramą, skoczył do stawu 10 ar ,przepłynął i grzecznie wrócił do domu[ nigdy bym nie uwierzył że może mieć taką siłe w ryju], cena na jutro 5,55 E ciekawe czy dorzuci coś ponadto

Opublikowano (edytowane)

Ładna cena. Niemal jak 8 lat temu... 

A nie. 18lat...

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Po kontroli plan biologiczny jak nie ma żadnej strefy póki co nie wymagany.

Były trzy osoby. Jedno zastrzeżenie koncentrat na paletę bo takie przepisy, i coś tam jeszcze przykryć zboże ...kosz zasypowy przy śrutowniku.

Ale mogli by się przyczepić jeszcze do innego zboża, bo jak zabezpieczę pryzmy na strychu czy w stodole...

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.09.2021 o 18:44, damianos95 napisał:

Mi mowil ze jak przyjedzie na kontrol wszystko wyjasni i jak cos to bedzoe czas na zrobienie brakow ogrodzenia czy innych 

Ale podobno ma wejsc cos ze od listopada nie mozna trzymac zboza w halach stodolach jedynie silosy wewnetrzne albo zewnetrzne 

To wszystko to tylko prowokacja .

Skiba chce sprowadzać 20 tyś świń żywych na dobę w wadze 130/140kg .To niech ktoś mi powie na co komu rodzinne gospodarstwa z hodowlą świń .

Jedynie nasi szanowni weterynarze chcą utrzymać pracę .

Mam wszystko nowe ogrodzenie ba nawet trzy ogrodzenia.Pola ogrodzone silosy nówki szafki i pierdoły.Co chwila mi dzwonią o kontrolę .W zeszłym roku miałem kilka razy kontrolę .

Ceny jak się kształtują .

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł waga żywa  netto.

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano
24 minuty temu, RafaKdziela napisał:

Skiba chce sprowadzać 20 tyś świń żywych na dobę w wadze 130/140kg .To niech ktoś mi powie na co komu rodzinne gospodarstwa z hodowlą świń .

Mam wszystko nowe ogrodzenie ba nawet trzy ogrodzenia.Pola ogrodzone silosy nówki szafki i pierdoły.Co chwila mi dzwonią o kontrolę .W zeszłym roku miałem kilka razy kontrolę .

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł netto.

Ktoś te wszystkie głupie pomysły wymyśla a wiadomo że wszystkiego nie idzie spełnić. A o opłacalności to już nawet z urzędników/polityków nikt nic nie wspomina

Opublikowano
1 godzinę temu, RafaKdziela napisał:

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł waga żywa  netto.

I Ty myślisz, że jak polskie hodowle znikną, to Niemcy nadal Skibie będą za pół darmo świnie sprzedawać?

Opublikowano
15 minut temu, JanKrzysztof napisał:

I Ty myślisz, że jak polskie hodowle znikną, to Niemcy nadal Skibie będą za pół darmo świnie sprzedawać?

Nie wiem i powiem szczerze ,że mnie to nie grzeje i nie ziębi .Nie jem mięsa tak więc mogą ceny windować .

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

We wtorek brał u nas i 5.4 za E

Też we wtorek po raz pierwszy w historii dostałem powyżej ceny niemieckiej całe 5,7 E,sąsiad 5,75

Opublikowano
13 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ja mam pytanie, gdzie Skiba ubije te 20tys swin na dobę? Bo na pewno nie u siebie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v