Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, henio2 napisał:

bo nie pokrywamy własnego zapotrzebowanie

jaja se robisz?

dzięki piątce pisu, to lada chwila to samo powiesz o bydle.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

a zboże ci Stasiu tanieje tak jak zapowiadałeś ?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
pafnucy napisał:

8 minut temu, henio2 napisał:

bo nie pokrywamy własnego zapotrzebowanie

jaja se robisz?

dzięki piątce pisu, to lada chwila to samo powiesz o bydle.

Przecież kolega Henio ma rację, sprawdź sobie ile importowac trzody musimy żeby zaspokoić potrzeby krajowe, żeby dla nas starczylo to by stan trzody musiał być na poziomie 20 mln sztuk, a mamy niecałe 11 mln

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, turtojs napisał:

a mamy niecałe 11 mln

dobra idźmy dalej. dlaczego mamy tylko tyle? czy to nie przez nieudolną politykę pis i ich poprzedników?

Opublikowano

Częściowo oczywiście że tak, choćby temat asf już mógł być zamknięty 5 lat temu, przez co nie doszedł by nawet do Niemiec i cena by spadła teraz tak drastycznie, bo mogliby dalej na Chiny pchać, po drugie gdzie kontrole jakości przywożonego mięsa z zagranicy, po trzecie dumping cenowy przywozonych żywo świń jak i mięs to wszystko i wiele innych mogło zapobiec upadkowi hodowli w Polsce, bo przez to głównie ceny żywca są jakie są i nie ma się co dziwić ze wiele gospodarstw polikwidowało

Opublikowano
10 godzin temu, Maches napisał:

Wiadomo kiedy bd wypłacać covidowe do cyklu otwartego?

Jak na razie to nawet Unia tego nie zatwierdziła a musi, więc jeszcze to trochę potrwa

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, turtojs napisał:

Przecież kolega Henio ma rację, sprawdź sobie ile importowac trzody musimy żeby zaspokoić potrzeby krajowe, żeby dla nas starczylo to by stan trzody musiał być na poziomie 20 mln sztuk, a mamy niecałe 11 mln

Ma, albo i nie ma racji, tak jaki Ty. Większość z tej importowanej „trzody” to nie trzoda, a półprodukt w postaci warchlaka. Nie powinno się chyba również  porównywać pogłowia trzody(według gus) z pogłowiem z lat 80 ubiegłego wieku, ponieważ na dzień dzisiejszy, rotacja w stadach, jest znacznie większa/wyższa. Poza tym, badania stanu pogłowia, odbywają się dwa razy w roku(z tego co pamiętam, choć może się mylę). Do tego, jeśli chodzi o kwestię czy za dużo, czy za mało nam mięsa, należałoby zapoznać się z danymi, dotyczącymi eksportu wyrobów wieprzowych. Poza tym, miło by było, gdyby producenci trzody chlewnej, produkujący żywiec wieprzowy w oparciu o importowane prosięta(półprodukt) mieli na tyle odwagi, żeby przyznać, iż po części, problem z tzw „samowystarczalnością”, jest wynikiem ich chęci, do łatwego życia, szybkiego wzbogacenia się, czasem przerośniętych ambicji, a przede wszystkim tego, iż dzięki temu co przed, na własne i nie tylko dupska, bat ukręcili. 

Opublikowano

@bezbarwnyniestety ale według statystyki wciągamy właśnie mięsa z 18mln szt w przeliczeniu na dorosłe tuczniki, żeby wszystko pasowało to owszem z tych 18 mln szt exportujemy mięso, jednak też jednocześnie importujemy mięso i niestety ale w 2020 roku import był o 150% od exportu

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Ma, albo i nie ma racji, tak jaki Ty. Większość z tej importowanej „trzody” to nie trzoda, a półprodukt w postaci warchlaka. Nie powinno się chyba również  porównywać pogłowia trzody(według gus) z pogłowiem z lat 80 ubiegłego wieku, ponieważ na dzień dzisiejszy, rotacja w stadach, jest znacznie większa/wyższa. Poza tym, badania stanu pogłowia, odbywają się dwa razy w roku(z tego co pamiętam, choć może się mylę). Do tego, jeśli chodzi o kwestię czy za dużo, czy za mało nam mięsa, należałoby zapoznać się z danymi, dotyczącymi eksportu wyrobów wieprzowych. Poza tym, miło by było, gdyby producenci trzody chlewnej, produkujący żywiec wieprzowy w oparciu o importowane prosięta(półprodukt) mieli na tyle odwagi, żeby przyznać, iż po części, problem z tzw „samowystarczalnością”, jest wynikiem ich chęci, do łatwego życia, szybkiego wzbogacenia się, czasem przerośniętych ambicji, a przede wszystkim tego, iż dzięki temu co przed, na własne i nie tylko dupska, bat ukręcili. 

Nie będę tego komentował bo nie muszę a nawet nie chcę........ Wiec nie warto..., 🤔😉😄

• Like 1
Opublikowano

jest jeszcze kwestia taka ile w latach 80 faktycznie było tych świn ,pamiętam te dane -ile pan tam ma ? z 43 no to 50 napiszemy ,potem w gminie podliczyli -8700,trochę mało,damy do statystyk 10300 itd,a teraz jest IRZ

• Like 1
Opublikowano

Trzeba tak powiedzieć w tamtych latach praktycznie każde  gospodarstwo miało świnie te mniejsze w roku na pewno sprzedali do 10 szt świń większe gospodarstwa to wiadomo więcej 50 szt i tak  wzwyż tylko że szło do Ruska Zakłady mięsne w W Zamościu pracowali na 3 zmiany .

Podstawiali wagony i na Rosję pojechało .

A teraz wiadomo jak jest odwrotnie jest jedzie z Niemiec do Polski .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

jest jeszcze kwestia taka ile w latach 80 faktycznie było tych świn ,pamiętam te dane -ile pan tam ma ? z 43 no to 50 napiszemy ,potem w gminie podliczyli -8700,trochę mało,damy do statystyk 10300 itd,a teraz jest IRZ

Kopin, Ty faktycznie i na poważnie dane z irz, z danymi gus odnośnie pogłowia wiążesz? Byłeś, Twoje gospodarstwo było kiedykolwiek „wylosowany/e” przez gus do badań pogłowia trzody chlewnej? 

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Zauważ jedno że w latach 80-tych za odstawę oprócz kasy szły przydziały,węgla,paszy,mat budowlane,maszyny rolnicze, wszystko szło przez lokalny GS i raczej w indywidualnych gospodarstwach każdy trzymał tyle ile się dało i raczej radosna twórczość była bardzo szybko weryfikowana, co innego PGR ale i tam też na dłuższą metę nie dało się prowadzić radosnej twórczości bo to szło łatwo zweryfikować, 1994 jak zaczynałem świńską przygodę to było w Polsce ok 22-24 mln szt świń i od tego momentu idziemy w dół, był taki rok w że praktycznie prawie cały rok dostawałem 6,22 zł kl E, przy kosztach produkcji ok 250 zł tucznik, co do prawdomówności systemu IRZ, robiłem koledze papiery i okazało się że w systemie figuruje 50szt trzody z 2005 roku i przez 15 lat nikogo to nie zainteresowało co jest grane, w obrębie tej grupy przez 15 lat nic się nie działo i nikogo to nie ruszyło

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

co do prawdomówności systemu IRZ, robiłem koledze papiery i okazało się że w systemie figuruje 50szt trzody z 2005 roku i przez 15 lat nikogo to nie zainteresowało co jest grane, w obrębie tej grupy przez 15 lat nic się nie działo i nikogo to nie ruszyło

Z tym irz to tak było(jest?) że jeśli nie wpłynęło zgłoszenie, chyba krzyżowe się to nazywało, od kontrahenta/odbiorcy tuczników np, to stan nie ulegał pomniejszeniu i na nic się zdały faktury sprzedaży chociażby. I nie wynikało to z opieszałości czy niechęci pracowników arimr, a bzdurnych przepisów w których i oni musieli się poruszać. W 2016 roku, gdy zamykaliśmy produkcję tch, na koncie jednej z siedzib, figurowało blisko 2000 wirtualnych świń, tylko dlatego, że ubojnia która je odebrała, nie zgłosiła faktu ich zakupu, a ostatecznie upadłość  ogłosiła. 

Opublikowano

3,80 na 3,90 -4.00 + VAT Świętokrzyskie Skup

Panowie informacja taka z ARiMR,od nowego roku nie ma zgłoszenia do agencji kupno/sprzedaż ,muszą być dwie kartki ,,sprzedaż i podpis tylko zbywającego,,i ,,Kupno podpis tylko nabywającego,, dotyczy świń ,bydła prosiąt itd .

Opublikowano

ja już tak robiłem od 1,5 roku,bo jak się robiło na kupno -sprzedaż  i to kupujący zgłaszał to jeśli było to papierowe zgłoszenie to nie można było książki stada prowadzić tylko w formie elektronicznej,papierowa też musiała być ,

a co do tego jaka była twórczość i stan zwierząt w latach 80-tych to akurat dobrze wiem bo mam gospodarstwo od 90r a rodzice też mieli  a do tego krowy,i tam też były te śmieszne -jaka wydajność w tym roku była średnia od krowy.

A co do badań GUS-u na temat pogłowia to w ostatnich 5 latach  3 razy u mnie był robiony,teraz był w końcu listopada

Opublikowano

do mnie z gus dzwonią regularnie co pół roku od pięciu lat 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v