Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- W Polsce mamy również bardzo burzliwy tydzień, a to za sprawą ASF i nieodpowiedzialnej postawy jednego z rolników. W sobotę środowisko hodowców z elektryzowała informacja o pojawieniu się nowych ognisk pomoru w chlewniach (mówi się, że łącznie ma być ich 9 lub 10). Pikanterii dodał fakt, iż chlewnie te zaraziły się chorobą poprzez zakupione zwierzęta z jednego źródła. Najbardziej bulwersujące jest jednak to, iż rolnik, który sprzedawał te świnie, miał wiedzieć o rozwijającym się ASF-ie w swojej chlewni i w ten sposób chciał "upłynnić" problem, tak, aby jeszcze na tym jak najmniej stracić. Efekt jest taki, iż pomór rozlał się na nowe rejony, tam gdzie nie odnotowano nawet przypadków ASF u dzików, w pobliżu między innymi zagłębia trzodowego w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Moim zdaniem, jeżeli te rewelacje się potwierdzą, główny winowajca zajścia, który świadomie sprzedawał chore świnie, powinien pokryć koszty utylizacji zwierząt u wszystkich tych, gdzie podjęto decyzję likwidacji stad w wyniku jego działania.

• Like 1
Opublikowano

Jak ktos jest w temacie i w miare bliskich okolic jak ja z łódzkiego naszczescie nie bede mial chyba strefy to wie co sie tam dzialo na tym gospodarstwie ale nie mam zamairy pisac by nie miec problemow ale jedno wiem ze facet juz dzis siedzi w takim bagnie ze raczej nie wyjdzie z niego 

Mala gielda +2 centy

Opublikowano

a słyszał ktoś może o sytuacji w której lekarz nie wydał świadectwa po przeprowadzeniu kontroli??? minęło już pare lat i czy nasi "światli przywódcy" nie zauważyli fikcji by nie powiedzieć patologii ze świadectwami zdrowia??

Opublikowano
37 minut temu, krilan06 napisał:

To na ciul te świadectwa? Wyłudzanie kasy i nic więcej 

Serio dopiero teraz to widzisz ? U nas kazdy sie z tego smial co ci wet zobaczy przez barierke w kojc z 20 czy 50 tucznikami spojrzy i tyle pojdzie pisac papoer i oby sie kasa zgadzala

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Źle zrobił, bardzo źle ale takie pytanie - czy przed sprzedażą, zwierząt nie powinien obejrzeć lekarz weterynarii w celu wypisania świadectwa zdrowia?

Badanie laboratoryjne jest na obecność przeciwciał i jeżeli przeszły bezobjawowo to nawet cały pluton wet nic by nie zauważył,chyba że by miały typowe objawy kliniczne[wet na fermie gdzie był ASF miał upadki na poziomie 5 %, a wydało się bo zaczęły ronić lochy  i sami dali krew do badania  i wyszło ASF], co do świadectw zbędna fikcja papierologia, w strefach powinna być bo ludzie na wzajem by się załatwili

Edytowane przez ws71
Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Źle zrobił, bardzo źle ale takie pytanie - czy przed sprzedażą, zwierząt nie powinien obejrzeć lekarz weterynarii w celu wypisania świadectwa zdrowia?

Do innych gospodarstw pewnie sprzedał bez świadectwa. A że tanio to się wielu połasiło. 
Jeśli chodzi o lekarza to lepiej powiedzieć ze popatrzył ale na paragon a nie na świnie. O ile był. 

Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał:

Jak ktos jest w temacie i w miare bliskich okolic jak ja z łódzkiego naszczescie nie bede mial chyba strefy to wie co sie tam dzialo na tym gospodarstwie ale nie mam zamairy pisac by nie miec problemow ale jedno wiem ze facet juz dzis siedzi w takim bagnie ze raczej nie wyjdzie z niego 

Mala gielda +2 centy

Też coś słyszałem że ponoć ma mają być utylizowanie na jego koszt ale tylko słyszałem

Opublikowano
11 godzin temu, damianos95 napisał:

Mala gielda +2 centy

Z kąd jesteś dokładnie jak można wiedzieć , ja też łódzkie sam nie wiem co robić chciałem wstawiać nsię loszki ale teeaz C....j wie co robić 

Opublikowano

Z tego co wiem nieoficjalnie to w łódzkim mają 3 gminy wejść w czerwoną wokół tego ogniska. Reszta zostaje be zmian przynajmniej na razie.  Także mesi nie powinno nas złapać. Ale nie wiadomo jak to się rozwinie. 

Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał:

To na ciul te świadectwa? Wyłudzanie kasy i nic więcej 

Znajomy handluje tucznika na Włochy. Przeważnie ląduje w nocy , to przyjeżdża wet z powiatowej , stoi przy rampie i ogląda każdego co przechodzi wyrywkowo mierzy temperaturę.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, cover napisał:

Z tego co wiem nieoficjalnie to w łódzkim mają 3 gminy wejść w czerwoną wokół tego ogniska. Reszta zostaje be zmian przynajmniej na razie.  Także mesi nie powinno nas złapać. Ale nie wiadomo jak to się rozwinie. 

Teraz tak ale co będzie za miesiąc,  czy 2 loszki miałem brać tam co kiedyś okolice Sieradza chyba  jak tam pomor jest nawet nie będę ryzykować tam brać 

Opublikowano
1 godzinę temu, mesi napisał:

Teraz tak ale co będzie za miesiąc,  czy 2 loszki miałem brać tam co kiedyś okolice Sieradza chyba  jak tam pomor jest nawet nie będę ryzykować tam brać 

Jestem z okolic sieradza i odradzalbym Ci ryzykowac. U nas tez strefa i nie wiadomo co to bedzie. 

Opublikowano
23 minuty temu, Dontcry napisał:

Jestem z okolic sieradza i odradzalbym Ci ryzykowac. U nas tez strefa i nie wiadomo co to bedzie. 

Wiem nie ma sensu wolę zostawić swoje po mięsnych,  niż tak ryzykować,  

Opublikowano

Ha ha ha ile jeszcze k**wa będą czekać kiedy to Polski rolnik zaprzestanie hodowli do jebie po garbie i koniec hodowli .

Na tę chwilę potwierdzają się informacje, że strefa zapowietrzona będzie wyznaczona w promieniu 3,7 km od Kruszowa. Z tego co wiemy, Unia Europejska będzie nam chciała wprowadzić bardzo rozległą strefę i żaden hodowca w woj. łódzkim nie może spać spokojnie, jeśli chodzi o to co wprowadzi nam Bruksela. Idąc takim tokiem myślenia, to może trzeba całą Polskę objąć strefą albo i pół Europy. Wtedy będą równe warunki – mówi Janusz Terka, przewodniczący piotrkowskiej Solidarności RI, szef powiatowej izby rolniczej i hodowca świń.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v