Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Beki agro Lublin mają zamienniki do MF, MIHG polska oryginały. To mi kolega z af z łódzkiego mówił, i jakis tam ktoś jest co na części rozbierać takie mfy.  

Opublikowano

Mam sąsiada z MF-em i powiem szczerze - wygodny to jest, wydajność też, ale ja przyjdzie do napraw, to porażka cenowa i jakościowa w porównaniu z Claas-em, dostępność też gorsza

Opublikowano
23 minuty temu, wojtal24 napisał:

na jedna os czy na dwie butle z jakiegos szrotu od ciezarowki zawor nowy pewnie z 1000zl no zalezy jeszcze w jakiim stanie sa bebny i okladziny bo to moze podwoic koszty. kupiles jakas przyczepe na tyl kipowana ?

Jeszcze nie kupiłem. Oglądałem jakieś ale wszystko hamulce najazdowe, a to mi się nie podoba mi potrzebne hydrauliczne.

Opublikowano
4 godziny temu, ZetorMisio napisał:

Przecież jest na MTZ to i podejdzie do MTZ, MTZ,Pronar Belarus przecież to jeden ch*j. Prawie 9 tys za używany tur to nie mało.nie lepiej poszukać nowego za 12?

Jest na pronarze 1025 z mostem krzyżakowym a ma iść na MTZa 82 z mostem stożkowym więc pytanie myślę że na miejscu. 12k nowy owszem ale ten z ogłoszenia nowy nie kosztuje 12k (o ile je robią)

Opublikowano
44 minuty temu, jahooo napisał:

32 albo 34

chyba 34 z tym telewizorkiem w kabinie, silnik Valmet

heder powerflow - fajny, ale zaj. drogi w naprawach

Długo go ma? 

Mało jest ogólnie z tych mniejszych z power flow 

Opublikowano

To chyba problemów większych z nim nie ma skoro już tyle lat go posiada i jeszcze nie sprzedał. Dużo ha obrabia ten kombajn?

Opublikowano
3 minuty temu, michal1993 napisał:

Jest na pronarze 1025 z mostem krzyżakowym a ma iść na MTZa 82 z mostem stożkowym więc pytanie myślę że na miejscu. 12k nowy owszem ale ten z ogłoszenia nowy nie kosztuje 12k (o ile je robią)

Jeżeli się mylę to niech ktoś poprawi, przecież ten 1025 to to samo co 82 tylko ma turbo,most nic do rzeczy nie ma. Myślisz że 20 letni zagraniczny będzie lepszy niż nowy? 

Opublikowano (edytowane)

lepi go jak może - sporo się zadłużył na maszyny i musi go trzymać

swojego ma ze 60 i sporo usług, ale ostatnie 2 lata kosi tylko u siebie ze względu na awaryjność

pewnie będzie szukał innego - jak się trochę oddłuży

gdyby nie to, że robi przy nim wszystko sam - koszty serwisu by go zjadły

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

To co w nim się tak psuje ? Raczej nie słychać żeby te kombajny się bardzo psuły. Na elektronikę trochę narzekają niektórzy. 

Opublikowano

Sterowanie skrzyni - jakieś tulejki nie do dostania, ciągłe szarpanie przód tył

w hederze taśmy do power flow i zębatki od ich napędu

obie felgi z przodu - nie do dostania, nowe ponad 12tys szt, dorobienie na zamówienie 5-6

jakieś wałki i inne pierdoły - niby dostępne niektóre, ale te kombajny nie są klepane z jednej sztancy i czasem trzeba 2-3 razy wymieniac w sklepie, bo niby w katalogu jest OK, a na kombajnie co innego

hydraulika podobno OK, ale elektronika się czasem potrafi zbuntować

szczegółow nie znam, ale widzę, że czasem stoi kilka dni w sezonie, czasem po 2-3 razy

jak kosi, to przerób duży i szybko idzie

Opublikowano

Może się nie znam, ale jeśli zimą by doszykował jak potrzeba na spokojnie to podejrzewam że sezon przepracowalby na spokojnie i bez nerwów. Albo po prostu już kombajn wytluczony do granic możliwości. Mówią żeby patrzeć na stan wałków i przenosnikow ślimakowych w tych kombajnach jak mocno wydarte, to żeby odpuścić. To może coś być w tym co mówisz.  

Opublikowano

Myślę, że gdyby nie eksploatował go przez pierwsze lata na maxa w usługach, to dla siebie byłby na 10-12 lat bez bólu, ale to nie są nowe kombajny i nikt ich nie kupował na 8-10ha, a w dobrym stanie ciężko je kupić

Opublikowano

Jak już może ten kombajn ma z 7tys h to co się dziwić. Gruntowny remont i by chodził dalej. Tylko to raczej nie opłacalne jest. 

Był taki model do sprzedania za 40 tyś gdzieś w lubelskim. Może to ten?

Opublikowano

Powracam z łożyskami. Przewalalem kilka sklepów i allegro i w zależności od kombinacji gdzie co taniej wychodzi to różnica w sumie koło stowki - dwóch. Wszystko w jednym sklepie w sumie nie do skompletowania. Jedno lozysko fłt, bo w bardziej markowych nic nie było, jedno to w ogóle jest na mizarze za 30zl, a w innym sklepie łożysko o tym oznaczeniu 250zl 🤷 to z tymi dwoma popytam w lokalnym sklepie no i jednego nie znalazłem w ogóle - chyba źle pomierzylem. Tak czy siak bez tych 3lozysk wychodzi na kombinacji fag/SKF/timken ~1700zl. Jutro będę przejazdem w lokalnym sklepie, to zostawię im listę, zobaczymy w jakich pieniądzach to skompletują. 

Aha i takie pytanie mam - w niektórych sklepach są oznaczenia luzu, w innych nie ma w ogóle o tym wzmianki. Jeśli jest onaczenie to na tych łożyskach, których szukam, to jest albo bez luzu, albo C3. Czy taki powiększony luz dużo zmienia w pracy lozyska? Na tych, które wyjąłem że skrzyni, ani na oznaczeniach z katalogu nic nie było o luzie, więc wnioskuje, że standardowy. Chodzi mi o to, czy jak nie ma podanego w sklepie to raczej jest standardowy, czy raczej pytać przez zamówieniem?

Opublikowano

@danielursus3p a moze cos takiego https://www.olx.pl/d/oferta/new-holland-tx-68-klima-silnik-iveco-CID757-IDKLMci.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kombajn-zbozowy-new-holland-tx66-tc-lexion-CID757-IDIBQGg.html

https://www.olx.pl/d/oferta/new-holland-tc56-tx-30-32-34-1997-rok-hydro-silnik-186km-40km-h-CID757-IDI0Jw7.html

Opublikowano

zacznijmy od tego - jaki max budżet

15 minut temu, daron64 napisał:

Powracam z łożyskami. Przewalalem kilka sklepów i allegro i w zależności od kombinacji gdzie co taniej wychodzi to różnica w sumie koło stowki - dwóch. Wszystko w jednym sklepie w sumie nie do skompletowania. Jedno lozysko fłt, bo w bardziej markowych nic nie było, jedno to w ogóle jest na mizarze za 30zl, a w innym sklepie łożysko o tym oznaczeniu 250zl 🤷 to z tymi dwoma popytam w lokalnym sklepie no i jednego nie znalazłem w ogóle - chyba źle pomierzylem. Tak czy siak bez tych 3lozysk wychodzi na kombinacji fag/SKF/timken ~1700zl. Jutro będę przejazdem w lokalnym sklepie, to zostawię im listę, zobaczymy w jakich pieniądzach to skompletują. 

Aha i takie pytanie mam - w niektórych sklepach są oznaczenia luzu, w innych nie ma w ogóle o tym wzmianki. Jeśli jest onaczenie to na tych łożyskach, których szukam, to jest albo bez luzu, albo C3. Czy taki powiększony luz dużo zmienia w pracy lozyska? Na tych, które wyjąłem że skrzyni, ani na oznaczeniach z katalogu nic nie było o luzie, więc wnioskuje, że standardowy. Chodzi mi o to, czy jak nie ma podanego w sklepie to raczej jest standardowy, czy raczej pytać przez zamówieniem?

Większość łożysk tocznych produkowana jest z luzem wewnętrznym normalnym CN (oznaczenie to jest często pomijane w oznaczeniach łożysk), oznacza to występowanie luzu roboczego podczas pracy tych łożysk. Występują również łożyska posiadające luz mniejszy niż normalny (C1, C2) i łożyska posiadające luz większy niż normalny (C3, C4, C5).

Tu cała ściąga:

https://www.phumargo.pl/lozyska/parametry-lozysk/

Opublikowano
1 godzinę temu, ZetorMisio napisał:

Jeżeli się mylę to niech ktoś poprawi, przecież ten 1025 to to samo co 82 tylko ma turbo,most nic do rzeczy nie ma. Myślisz że 20 letni zagraniczny będzie lepszy niż nowy? 

Rozważam różne opcje po prostu...  Jak nie znajdę nic używanego wartego uwagi to uderzę w nowe budżetówki.

Opublikowano
6 godzin temu, ZetorMisio napisał:

Ursus ja mam tego olimeta na MTZ, on ma tu na silniku kawałek ramy i do tego jest przykręcony.zamawiakem go w Parczewie razem z ciągnikiem. A do Zetora szukaj czegoś z ramą pod całym ciągnikiem. 

Acha , dzięki myślałem że masz konkretnie  przy Zetorze 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v