Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 godzin temu, witejus napisał:

Na dziś a za rok dwa stwierdzisz że za mały ,wiem to po sobie

Dokładnie. Też kupiłem 4ke, bo będzie w sam raz. No i w sumie niby jest w sam raz, bo jak mi się małe posypały, to i mały opryskiwacz zawieszalem i rotacyjna i siewnik solo, ale jednak na głównego konia, zwłaszcza jak ktoś ma ciężkie ziemię, to zdecydowanie 6tka.

9 godzin temu, rafal4610 napisał:

@Ursus932 a takiego nie chcesz? Znam go niemal od nowości i wiem co robił. Ostatnio tylko lekkie prace

https://sprzedajemy.pl/zetor-6340-bzowiec-2-e30984-nr64604257

Trochę tak nie za tanio

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, bartek1992 napisał:

Jak coś  [ja] na kowadło i na zimno młotem ,ale być może podstawić coś na końcach płaskiego i brzegiem ramki ładowacza na tym się podnieść i ,,odejdzie'' ,ale już będzie miała i tak i tak większe tendęcje do zginania . Można też wożąc np. obornik jednoosiowym  na niej się podnieść i ewentualnie trochę podjechać ,

Opublikowano

U nas jedna jest krzywa i taka ja zostawiam - czasem jak coś jednoosiowego źle się postawi (za nisko dyszel), to te kilka cm bardzo często wystarczały. Wiem, że głupi powód, ale praktyczny 😅

No i po oficjalnie zakończonych żniwach przyszedł czas na decyzję - bankowo muszę kupić na przyszły sezon przyczepkę jednoosiowa wywrotkę. Biłem się z myślami, bo mam sporo innych wydatków, które też by mi pomogły mocny, a taka przyczepa, to te kilka razy w roku będzie tylko użyta, ale jednak kilka jeszcze takich żniw jak te i się zajezdze.  Także jakby ktoś koło nowego roku (jak posprzedaje już to wszystko) miał by coś na sprzedaż to walić jak w dym. Jak nic nie wyskoczy, to że wstępnych szacunków okolice 10k będę mógł wyłożyć - budżet do naciągnięcia. 

A teraz drugie pytanie. Tak w sprawie kablu, co jakiś czas temu pisałem. Jak to jest z tym termicznym pozbywaniem się izolacji? To się normalny ogień rozpala, wrzuca przewody w ogień na parę minut, gasi i wyciąga? Czy to się rozpala i na sekundy w ogień i szybko wyciągać? Czy to się same kable czymś oblewa, zapała i czeka aż się wypali? Chodzi mi o to jak taka miedz i aluminium się w ogniu zachowuje. Mowa o kablach że zdjęta główna izolacja, została tylko ta bezpośrednio na poszczególnych żyłach. Pytam z czystej ciekawości oczywiście

Opublikowano

Wypalasz całkowicie tylko kupa dymu jest przy tym, skupują i w izolacji wiązki/kable , nie wiem jak to cenowo wychodzi, kiedyś widziałem ogłoszenie to 8 zł płacili za miedziane. Aluminium to się stopi podejrzewam 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A teraz drugie pytanie. Tak w sprawie kablu, co jakiś czas temu pisałem. Jak to jest z tym termicznym pozbywaniem się izolacji? To się normalny ogień rozpala, wrzuca przewody w ogień na parę minut, gasi i wyciąga? Czy to się rozpala i na sekundy w ogień i szybko wyciągać? Czy to się same kable czymś oblewa, zapała i czeka aż się wypali? Chodzi mi o to jak taka miedz i aluminium się w ogniu zachowuje. Mowa o kablach że zdjęta główna izolacja, została tylko ta bezpośrednio na poszczególnych żyłach. Pytam z czystej ciekawości oczywiście

wrzucasz w ognisko, pare razy widłami potrząsnąć żeby obleciało brudu z nich, na koniec warto gorące jeszcze wsadzić w wiadro z wodą, woda odparza to co się nie zdążyło opalić i zmywa brud

56 minut temu, pawel885 napisał:

Wypalasz całkowicie tylko kupa dymu jest przy tym, skupują i w izolacji wiązki/kable , nie wiem jak to cenowo wychodzi, kiedyś widziałem ogłoszenie to 8 zł płacili za miedziane. Aluminium to się stopi podejrzewam 

sprzedawałem kable w izolacji, po przeliczeniu to nie opłacało się strugać, fakt że mieliśmy tego ponad 100kg

aluminium się nie stopi, ostatnio wrzuciłem aluminiowe uzwojenie z silnika do pieca, wypaliło syf, potem gorący do wiadra z wodą i jest git

Opublikowano
21 godzin temu, pawel885 napisał:

Kupisz to się przekonasz  "co ma się ciągnik" jak Ci wom albo hydraulika zacznie chrzanić w najmniej odpowiednim momencie ... 

Nooo, to cenione traktory, jak star w Etiopii 

Chłopie to ja nie wiem czy on tam robił czy tylko przyjechał tobie na złość żebyś nie mógł się wyspać 🤭 , ale Ty widzę to do zachodnich takie zaufanie że hoho 😅

Co do stara w Etiopii 🤷‍♂️ ale w Polsce takie 266  zobacz po ile chodzą i ile firm remontuje , przerabia ,modernizuje te terenowe ciężarówki 

Opublikowano
55 minut temu, Ursus932 napisał:

Co do stara w Etiopii 🤷‍♂️ ale w Polsce takie 266  zobacz po ile chodzą i ile firm remontuje , przerabia ,modernizuje te terenowe ciężarówki 

Tak,tylko że tam wkładają zagraniczne silniki, skrzynie biegów i co tylko się da... 

Po co modernizować coś co jest super ?xD

Opublikowano

No nie wszytkie😉 , a zresztą co się dziwić gdy pojazd ma 40 lat 

Opublikowano
daron64 napisał:

Poprobuje może na małych kawałkach i zobaczę jak to wygląda w praktyce. 

jak będziesz widział, że kolor płomienia zmienił się na zielony (nie lekko zielony) to wyjmuj

Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał:

wziąłem malutki kawałek, to tyle dymu i smrodu, że odpuszczam

Rób tak żeby nie szło do sąsiadów  i na swoją wieś. Najlepiej patrz jak wiatr wieje to na ruskich niech idzie ;)

37 minut temu, Bananek napisał:

W piec od centralnego wsadź.

Wujek dobra rada...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v