Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mf362 napisał:

Ostatnio wpadł mi w oko taki stary traktor MF 65 z turem ?

Jak z częściami do tego ??

Toć to już skansen

Lepiej juz serię 1xx

Edytowane przez jacek3773
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie wczorajszego wpisu poszukiwany rekord export albo rekord stan super. Z czerwonej wersji.

Znajomy będzie kosił u siebie i u mnie więc trzeba coś dobrego znaleźć. Mdw to jednak nie to co mi by pasowało. Muszę sprzedać.

Edytowane przez migacz
Opublikowano
10 godzin temu, KaMel napisał:

Części do silnika i skrzyni bez problemu. 
Lampy przód, tego typu rzeczy mogą być problematyczne do dostania. 

tutaj masz niezle wyposażony sklep:

https://technikarolna.pl/massey-ferguson-65-k-8031.html

Tak ,tak ,w maju miałem zaszczyt remontować fiata z 83 roku, rzeczą normalną było że owszem na stronie sklepu jest [czytaj było ,jak tą stronę robili ,tak samo z ceną] ,dzwonisz - sprowadzimy ,           za kilka dni     część niedostępna,lub cena razy ileś bo czują że nie masz wyjścia  . Na stronie włoskiej owszem jest i to ze dwa razy taniej ,ale niefarcik ,tłumacz ci mówi że nie wysyłają.  Kompletując części za 10000 tys ,musisz trochę posiedzieć, tak ze dwa dni ,znać właściwą nazwę ,kilka nazw ,,potocznych'',numer katalogowy orginału,  ,adresy sklepów ,bo niektóre  części masz tylko jak wejdziesz na stronę sklepu ,a ogólnie szukajka tego ci nie poda i po poszukiwaniach już masz kilka numerów zamienników ,pasujące z innych traktorów . Do tego dobry zeszyt i kartkę na każdą część  , Już masz po taniośći ,kilka części w jednym sklepie ,czyli przesyłka taniej ,dzwonisz i niefarcik ,dalej korygujesz zeszyt . W fiacisku jest dobrze że na częściach są numery katalogowe orginału  ,i od razu wiesz np panewki po którym szlifie ,tak samo cylindry ,czy sprzęgła ,docisk,pompa olejowa .........   . I w końcu poznajdywałeś 👍      A aaaa ,są części że dostanie tylko sklep  np że Sparexu. Czyli zanosisz ,, litanię'' do sklepu i podajesz gotowe na tacy  .Dostajesz części z niewiadomą dotychczas ceną bo oczywiście to co na stronie hurtowni  to cena z przed kilku dobrych lat dla sklepu ,no dostaniesz pod warunkiem że akurat ten sklep z daną hurtownią współpracuje     O kutwa ,ale palnąłem jednym tchem  O.o🙆‍♀️

• Like 3
Opublikowano
kizak napisał:

Tak ,tak ,w maju miałem zaszczyt remontować fiata z 83 roku, rzeczą normalną było że owszem na stronie sklepu jest [czytaj było ,jak tą stronę robili ,tak samo z ceną] ,dzwonisz - sprowadzimy ,           za kilka dni     część niedostępna,lub cena razy ileś bo czują że nie masz wyjścia  . Na stronie włoskiej owszem jest i to ze dwa razy taniej ,ale niefarcik ,tłumacz ci mówi że nie wysyłają.  Kompletując części za 10000 tys ,musisz trochę posiedzieć, tak ze dwa dni ,znać właściwą nazwę ,kilka nazw ,,potocznych'',numer katalogowy orginału,  ,adresy sklepów ,bo niektóre  części masz tylko jak wejdziesz na stronę sklepu ,a ogólnie szukajka tego ci nie poda i po poszukiwaniach już masz kilka numerów zamienników ,pasujące z innych traktorów . Do tego dobry zeszyt i kartkę na każdą część  , Już masz po taniośći ,kilka części w jednym sklepie ,czyli przesyłka taniej ,dzwonisz i niefarcik ,dalej korygujesz zeszyt . W fiacisku jest dobrze że na częściach są numery katalogowe orginału  ,i od razu wiesz np panewki po którym szlifie ,tak samo cylindry ,czy sprzęgła ,docisk,pompa olejowa .........   . I w końcu poznajdywałeś 👍      A aaaa ,są części że dostanie tylko sklep  np że Sparexu. Czyli zanosisz ,, litanię'' do sklepu i podajesz gotowe na tacy  .Dostajesz części z niewiadomą dotychczas ceną bo oczywiście to co na stronie hurtowni  to cena z przed kilku dobrych lat dla sklepu ,no dostaniesz pod warunkiem że akurat ten sklep z daną hurtownią współpracuje     O kutwa ,ale palnąłem jednym tchem  🙆‍♀️

szkoda, że nie powiedziałeś, że potrzebujesz stary traktor remontować. byś przyjechał do mnie, tu jest sklep, który ogarnia takie rzeczy w kilka dni. jak nie nowe to z nieboszczyków. daleko nie masz. na następny raz mów.

• Like 1
Opublikowano

Trzeba ruszyć głową i katalog w garsci, wszystko da się znaleźć. Fakt, że nie ma opcji, aby wszystkie części kupić w jednym sklepie , jak do Ursusa. Ale też się nie wykrzacza kilka razy w sezonie, raz porządnie zrobione służy wiele lat

Opublikowano

ktoś może z tych okolic lub zna handlarza? jakieś opinie o nim bo mam kawalek drogi do niego i nie wiem czy warto? A może ktoś coś kupował od niego. https://www.olx.pl/d/oferta/claas-dominator-78-classic-CID757-IDIEkEd.html

Opublikowano

Mnie akurat wyniosło trochę więcej jak 12000 [nie liczę paliwa ,czasu ,swojej roboty,i to wszystkiego w notes nie wpisałem ,czyli na pewno plus tysiąc]  remont silnika,ze sprzęglem,docisk,głowisa łożyska w skrzyni ,jakieś linki ,tulejki przodu itp.duperele .Bez robienia pompy i na starych cylindrach i wale . Rys na wale nie było ,prawie jak nówka ,a na 4 cylindrach jeszcze oryginalne honowanie było widać to po co . Komplet uszczelek góra dół,to już prawie tysiąc  ,kupiłem na górę drugi komplet by móc w uszczelkach poszaleć . Przy tych remontach kupa czasu  zdejmowanie ładowaczy 🙆‍♀️,kabiny,rozpołowianie ,wiedzieć jak i znać cfancyki  co by czego nie spier.....     Jahooo ,katalog akurat mam ,i książkę napraw ,ale po angielsku ,no bez tego to ani ręką ani nogą ,tych wymiarów ,odległości ze ściany nie weżmiesz ,np ustawienie sprzęła [z zewnątrz jak w sześcdziesiątce nic nie zrobisz] ,siła docisku poszczególnych śrub w każdym innym miejscu,luzy..........      Bananek może tu reklamy nie będzie  jak podasz adres sklepu czy numer    ,  może przez chwilę posta nie  ,,wytną''😉,czyżby Grajewo ?         Swego czasu założyłem tutaj temat z adresami sklepów internetowych ,trochę adresów ,wpisałem sam ,trochę doszło ,i temat nie wiem ,po 2 tygodniach wcięło ,ot tak bez wyjaśnień ,nawet na priv

Opublikowano
kizak napisał:

Bananek może tu reklamy nie będzie  jak podasz adres sklepu czy numer    ,  może przez chwilę posta nie  ,,wytną''😉,czyżby Grajewo ?         

Nazwisko: Pawel Karp Komórka: 509 285 611 sztabin

Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał:

jak do Ursusa. Ale też się nie wykrzacza kilka razy w sezonie, 

Nie chciałbym robić gnoju i nie to jest celem tego posta, aleee - co Wam się tak kilka razy w sezonie pasuje w tych ursusach? Poważnie pytam. Mam ciężka serie zetorka, który od 3 lat robi wszystko na 30ha (15 orne, 15 tuzy) i przez ten czas dwa razy siak mi wężyk z sukienka pomocniczego i parę zł na olej poszło, jedną zwolnice przód robiłem, założyłem orbitrol, no i teraz przydałoby się już popuszczeniac zwolnice. Ale przez ten okres nie wydarzyło się nic, co by go zatrzymalo na więcej niż kilka godzin 

Opublikowano

Ja mam starego  MTZ-ta i od remontu silnika w 2012 roku i kilku usprawnień na własne życzenie żadnych awarii, które  zatrzymałyby ciągnik. Brak też wycieków, luzów w kierownicy itp.

Natomiast z Ursusami, zwłaszcza ciężkiej serii, stoi kolejka do okolicznych wioskowych mechaników. A to przód niedomaga, a to WOM, skrzynia pośrednia, wzmacniacz momentu. Nawet jak na tak niepopularny u mnie ciągnik, stoi kilka sztuk ciągle na podwórku u mechanika.

W żniwa nawet kilka godzin obsuwy, jak ciagnik potrzebny, daje się we znaki

Opublikowano
23 minuty temu, Bananek napisał:

Nazwisko: Pawel Karp Komórka: 509 285 611 sztabin

To ten co u niego sklep z częściami do póżna otwarty ?,a zresztą ,mam rodzinę tam to się dopytam . Dzięki 👍nie wiedziałem ,ja większośc sklepowych kupowałem w Augustowie u ,,Dziordzika'',a co z internetu ,to z internetu [ Jak to samo ,a sporo taniej ]

Opublikowano
49 minut temu, kizak napisał:

Tak ,tak ,w maju miałem zaszczyt remontować fiata z 83 roku, rzeczą normalną było że owszem na stronie sklepu jest [czytaj było ,jak tą stronę robili ,tak samo z ceną] ,dzwonisz - sprowadzimy ,           za kilka dni     część niedostępna,lub cena razy ileś bo czują że nie masz wyjścia  . Na stronie włoskiej owszem jest i to ze dwa razy taniej ,ale niefarcik ,tłumacz ci mówi że nie wysyłają.  Kompletując części za 10000 tys ,musisz trochę posiedzieć, tak ze dwa dni ,znać właściwą nazwę ,kilka nazw ,,potocznych'',numer katalogowy orginału,  ,adresy sklepów ,bo niektóre  części masz tylko jak wejdziesz na stronę sklepu ,a ogólnie szukajka tego ci nie poda i po poszukiwaniach już masz kilka numerów zamienników ,pasujące z innych traktorów . Do tego dobry zeszyt i kartkę na każdą część  , Już masz po taniośći ,kilka części w jednym sklepie ,czyli przesyłka taniej ,dzwonisz i niefarcik ,dalej korygujesz zeszyt . W fiacisku jest dobrze że na częściach są numery katalogowe orginału  ,i od razu wiesz np panewki po którym szlifie ,tak samo cylindry ,czy sprzęgła ,docisk,pompa olejowa .........   . I w końcu poznajdywałeś 👍      A aaaa ,są części że dostanie tylko sklep  np że Sparexu. Czyli zanosisz ,, litanię'' do sklepu i podajesz gotowe na tacy  .Dostajesz części z niewiadomą dotychczas ceną bo oczywiście to co na stronie hurtowni  to cena z przed kilku dobrych lat dla sklepu ,no dostaniesz pod warunkiem że akurat ten sklep z daną hurtownią współpracuje     O kutwa ,ale palnąłem jednym tchem  O.o🙆‍♀️

Chłopie no bardzo Ci dziękuję za ten wpis i chylę czoła 🙂 , tym postem wbiłeś ostatni gwóźdź do trumny z używanymi zachodami , już nigdy tam nie zajrzę 👍

1 godzinę temu, kizak napisał:

Mnie akurat wyniosło trochę więcej jak 12000 [nie liczę paliwa ,czasu ,swojej roboty,i to wszystkiego w notes nie wpisałem ,czyli na pewno plus tysiąc]  remont silnika,ze sprzęglem,docisk,głowisa łożyska w skrzyni ,jakieś linki ,tulejki przodu itp.duperele .Bez robienia pompy i na starych cylindrach i wale . Rys na wale nie było ,prawie jak nówka ,a na 4 cylindrach jeszcze oryginalne honowanie było widać to po co . Komplet uszczelek góra dół,to już prawie tysiąc  ,kupiłem na górę drugi komplet by móc w uszczelkach poszaleć . Przy tych remontach kupa czasu  zdejmowanie ładowaczy 🙆‍♀️,kabiny,rozpołowianie ,wiedzieć jak i znać cfancyki  co by czego nie spier.....     Jahooo ,katalog akurat mam ,i książkę napraw ,ale po angielsku ,no bez tego to ani ręką ani nogą ,tych wymiarów ,odległości ze ściany nie weżmiesz ,np ustawienie sprzęła [z zewnątrz jak w sześcdziesiątce nic nie zrobisz] ,siła docisku poszczególnych śrub w każdym innym miejscu,luzy..........      Bananek może tu reklamy nie będzie  jak podasz adres sklepu czy numer    ,  może przez chwilę posta nie  ,,wytną''😉,czyżby Grajewo ?         Swego czasu założyłem tutaj temat z adresami sklepów internetowych ,trochę adresów ,wpisałem sam ,trochę doszło ,i temat nie wiem ,po 2 tygodniach wcięło ,ot tak bez wyjaśnień ,nawet na priv

A tym dodatkowo zakrzywiłeś tego gwoździa od spodu , żebym tak łatwo go nie wyciągnął B|. Jakby mi tak kiedy głupi pomysł przyszedł kupna starego  zachodu 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Chłopie no bardzo Ci dziękuję za ten wpis i chylę czoła 🙂 , tym postem wbiłeś ostatni gwóźdź do trumny z używanymi zachodami , już nigdy tam nie zajrzę 👍

A tym dodatkowo zakrzywiłeś tego gwoździa od spodu , żebym tak łatwo go nie wyciągnął B|. Jakby mi tak kiedy głupi pomysł przyszedł kupna starego  zachodu 

Pisał o 83 r fiacie a tobie nik nie każe kupować z tego roku tylko 25-30 l młodszego🤦

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v