Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, daron64 napisał:

Przesadzasz. Kawałek rurki czy profila zawsze się przyda, to samo jakic ceownik czy dwuteownik. Przecinaki się przydadzą. Stelaż od krajzego to sobie blat dorobię i będzie stał pod wiatą. Szczypce do kuźni wzialem bo żal wywalić. A za wszystko znajomy powiedział, że chce stowke

Skoro tak mówisz to pewnie masz rację

Opublikowano
23 minuty temu, 6465 napisał:

@daron64 miałem kilka dni towarzysza co pomieszkiwał w twoich stronach. Kamińsk koło Górowa Iławeckiego.

Niby moje strony, ale rzadko tam jeżdżę, w samym Kamińsku nigdy nie byłem, bo jest tak z boku od głównej drogi. Chyba dwóch znajomych stamtąd pochodzi. Tylko z zakładem karnym mi się kojarzy. Nawet nie wiem, jak duża jest to miejscowość :)

@bratrolnika

To, kto ma rację, okaże się za parę lat :)

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, daron64 napisał:

Niby moje strony, ale rzadko tam jeżdżę, w samym Kamińsku nigdy nie byłem, bo jest tak z boku od głównej drogi. Chyba dwóch znajomych stamtąd pochodzi. Tylko z zakładem karnym mi się kojarzy. Nawet nie wiem, jak duża jest to miejscowość :)

@bratrolnika

To, kto ma rację, okaże się za parę lat :)

Bo tego gośc właśnie tam siedział 9lat. 

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Bo tego gośc właśnie tam siedział 9lat. 

Pochwalił się za co?

Pytanie takie - jak odkręcić dolny talerz od kosiarki rotacyjnej? Zawsze między talerze wsadziłem breszke i kliniwalem dolny, ale dziś k**wa poległem. Nikogo do pomocy i nie dałem rady skliniwac go na tyle mocno, żeby popuścić śruby. Jest może jakiś inny magiczny sposób?

Opublikowano
Przed chwilą, daron64 napisał:

Pochwalił się za co?

Całe młode życie mi opowiedział, siedzieliśmy w jednej sali 5 dni. Mówił że zimą jak postawił kubek z herbatą na parapecie to rano była bryła lodu w środku . Mówi że nigdy nie chce tam wrócić.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bratrolnika napisał:

My przewracalismy kosiarkę na bok, i drewniany klocek z boku, żeby się o ziemię i bęben zapierał

Chyba tydzien temu mi pomagales......

Ale sruby do wywalenie,juz nie ma w co wsadzic ampul....

Edytowane przez Baks00
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bratrolnika napisał:

My przewracalismy kosiarkę na bok, i drewniany klocek z boku, żeby się o ziemię i bęben zapierał

W sensie na bok, a kółek między talerze? Kurcze ostatnio odkręciłem normalnie, a dziś nie ch*ja ani jedna śruba nie chciała puścić. A uj jej w d*pę, zostało że 2ha, może wytrzyma.

Swoją drogą wujas ostatnio dzwonił do sklepu pytać o kosiarkę, to za Kowalskiego 165 zaśpiewali ~6k.

23 minuty temu, 6465 napisał:

Całe młode życie mi opowiedział, siedzieliśmy w jednej sali 5 dni. Mówił że zimą jak postawił kubek z herbatą na parapecie to rano była bryła lodu w środku . Mówi że nigdy nie chce tam wrócić.

Ale za co go wsadzili się przyznał? Raz byliśmy z roboty na "wycieczce" w Barczewie. To najpierw zaprowadzili nas na nowy blok, to ch*je mają tam lepsze warunki, niż te, w jakich  ja w internacie mieszkałem. Ale potem wzięli nas na stare skrzydło, to kuźwa jak kadry z symetrii. Sala na chyba 8osob, jakiś młody koks, paru wyglądających normalnie, jakieś dziadki. Akurat obiad jedli i dziadek "lepszy na wolności suchy chleb, jak tu schabowy". Jeszcze ten koksik jakiś tekst do dziewczyn rzucił, to jak już wychodziliśmy z sali, to taki drobny oficer, co nas oprowadzał podszedł do niego i po cichu go zj***ł, tylko kilka razy "k**wa" było słychać, ale minę chłopaczek miał nie tęga. 

Dwóch wujków było klawiszami, jeden min w Kamińsku, to mówił, że Barczewo to przedszkole przy Kamińsku. Drugi w innym miejscu, w latach 80-90, to mowil,że kiedyś jak któryś z więźniów fikal, to najzwyczajniej w świecie dostawał wp***dol i był porządek, a jak już kończył robotę, to mówił że jak się krzywo spojrzało na któregoś to już skargi pisali

21 minut temu, Baks00 napisał:

Chyba tydzien temu mi pomagales......

Parę lat temu chciałem odkręcic, to już musiałem pokrętła robić i przyspawywac, bo nie było jak odkrecic

Edytowane przez daron64
Opublikowano

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

niezbyt duża, bywałem tam czasem

tu nawet nie wie co sprzedaje

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-dyskowa-fella-sm-320-CID757-IDKqWrs.html#c848d1cb34

pewno handlarz nie zmienił opisu, albo clickbait żeby więcej odsłon było

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Pochwalił się za co?

Pytanie takie - jak odkręcić dolny talerz od kosiarki rotacyjnej? Zawsze między talerze wsadziłem breszke i kliniwalem dolny, ale dziś k**wa poległem. Nikogo do pomocy i nie dałem rady skliniwac go na tyle mocno, żeby popuścić śruby. Jest może jakiś inny magiczny sposób?

ja zawsze wchodziłem pod, wsadzałem klucz, puźniej lekko w prawo tależ zacząłem kręcić żeby kontra była i w lewo porządne szarpnięcie, zawsze skutkowało, a jak grubsza zabawa to kosiarka na bok i to samo albo pneumat, jak się zjechał to napawał nakrętkę 12tkę i nie ma uja we wsi żeby nie poszło ( i zawsze jak lekko zjechana to wymiana) szkoda nerów na takie pierdoły 

• Like 1
Opublikowano

Doradzicie jaką gramaturę plandeki kupić do przyczepy ? Do hl 6 potrzebuję sprzedawca z okolicy ma taką ok 900mm gramatury po 40zl z metra ale czy to nie jest za duża? Coś ala tir. Przyczepa jaka narazie będzie stała pod chmurką 

Opublikowano

przewiercić dolny talerz i skręcić z górnym, w wolnym otworze na stalki . I jak tu kolega podpowiedział ,przyspawać dużą nakrętkę spawem od środka, Spaw upali przy okazji rdzę następnie rozszerzy i podkurczy przylegające metale . Będzie mikro ,,wzruszenie'' i ,,pójdzie'' .Ale jak leży na boku , wiercenie ,jak dobre imbusy i nie ,,obmykują'' ,a otworek przyda się na następny raz  . Acha ,zwrócić uwagę przy zakupie śrub, gdyż dają z różnymi rozmiarami imbusów . 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Baks00 napisał:

zbytnio nie peerdoląc się z tematem te które nie chciały iść nacinałem kątówką i wzruszałem meslem, wszytkie poszły

10 godzin temu, daron64 napisał:

W sensie na bok, a kółek między talerze?

kołek tak żeby się o talerz zapierał i o posadzkę, jak będziesz ciągnął klucz  to żeby drewno wcinało pomiędzy talerz a posadzkę

Edytowane przez bratrolnika
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak jak robiłem teściowa kosiarke to roziwecilem łby aż odpadły zdjołem talerz i reszta śruby poszła wtedy palcami. Jak ma się już resztki śrub Na wierzchu to można nakrętki 12 przyspawac.

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

zbytnio nie peerdoląc się z tematem te które nie chciały iść nacinałem kątówką i wzruszałem meslem, wszytkie poszły

To tez praktykowalem.

U mnie problem byl ze oska wytarta i juz dolne lozysko nie mialo na czym sie trzymac.Na szybko musialem zrobic wiec troche sie nie popisalem.(lekki spaw na oske,zabilem lozysko i przypunktowalem go).7 ha wykosilem ale ciekawe ile wytrzyma.

Opublikowano
16 godzin temu, tracker napisał:

izydor6280

To jest rozmiar 235 65 R 15 C  i czy taka opona wejdzie na felgę zwykłą do opon dętkowych ?

235 65 16c
wiem że ludzie zakładają na te nieszczęsne obręcze z rozrzutnika/przyczepy, ale chyba podcinają stopkę, sam zakładałem na skręcane i było słychać jak drut strzela

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v