Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Myślisz, że będzie gorszy od tego ulepa, który ma pokrzywione płozy, rozlatującą się odkładnicę w drugiej skibie i pokrzywioną ramę? @pafnucy

może nie gorszy, ale też byle co.

Opublikowano

Za sensowne pieniądze to nic nie znajdzie. A w czym nowy typ lepszy od starego? Stary wydaje mi się masywniejszy.

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

To nie jest dla dodatkowego rozdzielcza , śruba zaślepia ten kanał po obróbce 

Dzięki, w sumie w 60tce dawno wymieniałem i nie kojarzyłem, żeby tam była śruba jakas. Ta pokrywa jest od 7011

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Za sensowne pieniądze to nic nie znajdzie. A w czym nowy typ lepszy od starego? Stary wydaje mi się masywniejszy.

Piotrek w nowszym masz tylko wierzyczkę inną, z regulacją szerokości pierwszej skiby , reszta ramy i korpusy są takie same. Szkoda , że daleko masz bo u mnie w okolicy byś taki pług kupił za połowę kwoty tej z ogłoszenia

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

jakiś taki ten awatar gów.... y

Traktor gówniany to i awatar gówniany :D

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie mam pojęcia, nigdy nie mierzyłem, ale z 30cm pewnie bierze na korpus. Ja tylko w pługu ustawiam kółko i nic więcej, reszta łącznikiem, wieszakami i odciągami ramion. 

Odciągami ramion się nic nie ustawia, one przy orce powinny być luźno...

Opublikowano

Ja tam luźno to tylko obsypnik trzymam, wszystko co inne to robię na skręconych odciągach żeby traktorem nie bujało po podniesieniu, tak mnie nauczyli i tak robię.

Opublikowano (edytowane)

w pługu z wysoką wiezyczką nie ma regulacji poprzecznej, jak masz zły rozstaw kół w ciągniku, to zostają tylko odciągi, żeby to miało ręce i nogi

normalnie odciągi powinny być luźno do orki, żeby miał te 10cm luzu na boki

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

W C-330 rozstaw standard-125cm, pod dwie rządki ziemniaków. Ale pług nie fabryczny. Płoza przy drugiej skibie skrzywiona, w pierwszej ok. Nie chcę już w tego grata inwestować, wolę na złom wywieźć a kupić coś innego, choć do orki mam całe g...

Opublikowano
13 minut temu, Partyzant85 napisał:

Traktor gówniany to i awatar gówniany :D

Wonski to żeś mnie zaimponował😂

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Żeby podczas orki odciągi były luźno to musisz mieć nowe płozy. Wtedy pług ma się czym oprzeć o caliznę i nie ucieka na bok.

Po prostu płozy muszą być. Po to jest w pługu regulacja żeby korygować ich zużycie. Jeśli pług jest dobrze wyregulowany i nie napina odciągów orka idzie znacznie lżej...

• Like 1
Opublikowano

Czyli doszliśmy do następującego wniosku- nie warto inwestować w ten egzemplarz z ogłoszenia. Brałoby się usługi ale nie będę na swoje popierdółki wpuszczał 3 czy 4 skibowego pługa w obrocie żeby potem połowę z tego łopatą poprawiać.

Opublikowano

Jak pole równe jak stół, z taką samą ziemią wszędzie, to odciągi mogą być luźno. Ale spróbuj na górach czy mozaikach taki manewr zrobić... Płozy nie mogą być zużyte, pług dobrze ustawiony, ale jak w jednym końcu pola pioch a w drugim glina to nie ma bata żeby równo na luźnych odciągach poorać

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

W C-330 rozstaw standard-125cm, pod dwie rządki ziemniaków. Ale pług nie fabryczny. Płoza przy drugiej skibie skrzywiona, w pierwszej ok. Nie chcę już w tego grata inwestować, wolę na złom wywieźć a kupić coś innego, choć do orki mam całe g...

a jakbym c330 z opielaczem jeździł z trochę szerszym rozstawem kół jeździł to dobrze by było czy trza zwężać go?

Opublikowano
8 minut temu, akooo napisał:

a jakbym c330 z opielaczem jeździł z trochę szerszym rozstawem kół jeździł to dobrze by było czy trza zwężać go?

To w standardowym obsypniku można każdą sekcję przestawić indywidualnie pod rozstaw kół.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Kurde żebym jeździł to za 500zl bym ci swój nowego typu w bdb stanie do domu przywiuzł.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

8 minut temu, akooo napisał:

To w standardowym obsypniku można każdą sekcję przestawić indywidualnie pod rozstaw kół.

ale chodzi czy opony tylnie nie będą niszczyly uprawy np ziemniakow

Opublikowano

a jakie robisz rozstawy rządków ? jesli środek koła będzie szedł środkiem redliny, to ugniatanie niewielkie.

ja ustawiam tak, aby dołki wypadały na środku kół/opon ciągnika

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v