Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Widze ile mnie kosztowała budowa od nowego, a ile brat ładuje w remont starego

W tym roku się to pozmienia... Weszły takie warunki techniczne, że praktycznie aby spełnić wymagania i dostać pozwolenie na budowę to trzeba montować alternatywne źródło energii- pompę ciepła albo fotowoltaikę... Kto zdążył z pozwoleniem w zeszłym roku ten trochę grosza zaoszczędzi, a reszta albo remont bez pozwolenia starego strucla albo trzeba się mocno łapać po kieszeni

Opublikowano

czy ktos z forum takiego cuda https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-zts-un53-CID757-IDHza4d.html potrzebna sporadycznie do bb do podgarniania zboza kukurydzy no na lodke tym nie zaladuje bo za nisko podmosi pewnie

Opublikowano

a teraz można palić drzewem czy nie można? Jak to jest z kominkami? Czyli normalnego pieca juz nie będzie można wsadzić do domu?

Ciekawe ile jeszcze ten ekologiczny terror potrwa

Opublikowano (edytowane)

W nowym domu nawet kocioł gazowy nie przejdzie, jeżeli będzie sam, bez kolektorów słonecznych dla ciepłej wody i rekuperacji. Takie to przepisy weszły. Ale jak będziesz palić peletem albo drewnem plus rekuperator- może się udać uzyskać odpowiednie współczynniki do pozwolenia, bo to przecież biomasa

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
15 minut temu, akooo napisał:

a teraz można palić drzewem czy nie można? Jak to jest z kominkami? Czyli normalnego pieca juz nie będzie można wsadzić do domu?

Ciekawe ile jeszcze ten ekologiczny terror potrwa

Teraz żeby wsadzić zwykły piec to żeby on spełniał klasę 5 to musi być do pieca  dołożony bufor ciepła a do tego potrzeba miejsca w kotłowni

Opublikowano (edytowane)

@stempos1980, w tej 7014 brakuje cięgien dolnych.
Kiedyś zapytałem u Wanickiego ile takie cięgła do mojego JD sadowniczego - sztuka 4tys zł netto. Pękł mi dach w trakcie prac w sadzie, kawałek nowego plastiku 2,5tys EURO netto, dobrze że bez problemu można pospawać i nie jest to mocno widoczne.

Edytowane przez KaMel
Opublikowano
19 minut temu, KaMel napisał:

@stempos1980, w tej 7014 brakuje cięgien dolnych.
Kiedyś zapytałem u Wanickiego ile takie cięgła do mojego JD sadowniczego - sztuka 4tys zł netto. Pękł mi dach w trakcie prac w sadzie, kawałek nowego plastiku 2,5tys EURO netto, dobrze że bez problemu można pospawać i nie jest to mocno widoczne.

Cięgna są tylko są zdjęte.ogólnie ciągnik kompletny oprócz tych zjedzonych błotników zjedzonych przez rdzę

Opublikowano

Okazja oo uju

https://www.olx.pl/oferta/zetor-8145-okazja-ursus-914-CID757-IDHUZUb.html

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ten konkretny wygląda dość tandetnie. No ale i cena żadna. Będę szukał, może do jesieni się coś w pobliżu tanio trafi. W ostateczności parę dwuteowników na łańcuszku puszczę za pługiem :)

Opublikowano

4 godziny temu, Agrest napisał:

Panowie zapraszam. Chętnie wydzierżawię lub odsprzedam 😁

Zburzyć szkoda, a 25 arów koszty nabiło i kolejne generować będzie.

@bratrolnika tu wzdłuż granicy jest ze 40mb garaży. Tylko niskie . Jeden był wyższy na bizona.

maszyny wstaw, albo magzyny, sam bym bez problemu zagospodarował halę na bale 15/40 a nawet większą ( bez zwierząt

3 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Ktoś chętny na najsławniejszego zetora na You tube? 

https://aukcje.ideagetin.pl/aukcja/12490/ciagnik-rolniczy-zetor-forterra-130cl/

nie pierwszy teki zetor, 5km od mojego domu stoi 8441 3 tyś motogodni i już 3 mechaników rozkładało ręce

3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Wiem, z tego samego powodu np przyczepy robię od podstaw, a nie kombinuje że starym rozrzutnikiem itp.

ja w sumie mam z starej samozbierającej do zeobienia przyczepę na bale 

3 godziny temu, soltys48 napisał:

jakby kto nie daj Bóg sie skusił niech najpierw obejrzy to, patrzę i chyba nawet na placu firmy kradną

nieźle się uśmiałem, a ostatnia scena z władmircem to jak bym u siebie wyrzucanie obornika widział, blokada wiecznie załączona, i często zabawa na 2 kołach a raz udało mi się nawet na 1 pojechać i cudem go nie wywaliłem 

1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

W tym roku się to pozmienia... Weszły takie warunki techniczne, że praktycznie aby spełnić wymagania i dostać pozwolenie na budowę to trzeba montować alternatywne źródło energii- pompę ciepła albo fotowoltaikę... Kto zdążył z pozwoleniem w zeszłym roku ten trochę grosza zaoszczędzi, a reszta albo remont bez pozwolenia starego strucla albo trzeba się mocno łapać po kieszeni

te warunki coraz gorsze, jednak powiem że te pompy ciepła i fotowoltaika to jest bardzo fajna sprawa, ale ja jestem za wolnością więc chce to i niech starego sobie kopciucha postawi

36 minut temu, piotrp88 napisał:

Że niby bez pozwolenia  na starych fundamentach? To mit.

prawda, albo budujesz według tego samego projektu, ale to nie ma sensu 

Opublikowano
igor10246 napisał:

ja w sumie mam z starej samozbierającej do zeobienia przyczepę na bale 

Z jakiej zbierającej będziesz to robił? też mam starą nieużywaną T10 i przydało by się z niej coś ogarnąć 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Z jakiej zbierającej będziesz to robił? też mam starą nieużywaną T10 i przydało by się z niej coś ogarnąć 🤔

Jaki ona miała podbierak? 

Górala metaltechnik t010/2 czy tam /3 bym sprzedał. Z rotorem! 

Opublikowano
soltys48 napisał:

1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

mam z takiej zrobione

Do bel ? ile ładujesz na nią?

gregor1284 napisał:

Jaki ona miała podbierak?  Górala metaltechnik t010/2 czy tam /3 bym sprzedał. Z rotorem!

identyko jak w prasach forszaja k442 , hydrauliczne podnoszony i ze sprzęgłem załączającym , ogólnie one nadawały się do zbierania zielonek. Bo pozostałe polskie te starsze to tylko siano i słoma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v