Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ursus932 napisał:

12 godzin temu, stempos1980 napisał:

Tylko 4x4 w twoim przypadku🤦

Adam nie musi być 4x4 jeden starczy , a taki zawsze tańszy w utrzymaniu , i po co do takich małych maszyn przedni napęd 🤷‍♂️

nawet do kosiarki czy rozsiewacza o opryskiwaczu nie wspomnę 4x4 przydatne 😀

Opublikowano
47 minut temu, kizak napisał:

A widzisz ,30 lat na zad za wsk i wfm ,nawet nikt nie poparrzył  ,a dziś jak jedzie wfm to starsi z sentymentem popatrzą ,a i rozmowa przechodzi na wspomnienia z tamtych lat . Tak samo i z tą trzydziestofką ,częśc popatrzy z podziwem ,częśc z politowaniem ,ale nie przejedzie na pewno ot tak  ,,bezplciowo''

Motocykl to trochę inna bajka. Ciagnikow jest sporo roznych rodzajow,a starych "motorów" tak nie spotkasz. 

Opublikowano
18 minut temu, michal1993 napisał:

Przymierzam się do zakupu nagrzewnicy elektrycznej do garażu, no powiedzmy ok 20m^2. Użytek okazjonalny, max 2-3h dziennie.

https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-dmuchawa-budowlana-do-scian-230v-3-3kw-11273141164
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-ogrzewacz-powietrza-30-3000-w-230-v-9421397146

W który typ uderzać?

Szczerze? Do garażu i okazjonalnie to tylko promiennik podczerwieni. Żeby nagrzać garaż taką nagrzewnicą na te max 2-3 godziny dziennie, musisz ją podłączyć ze 2-3 godziny wcześniej...

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

nawet do kosiarki czy rozsiewacza o opryskiwaczu nie wspomnę 4x4 przydatne 😀

U mnie takie roboty nie wymagają 4x4 , zresztą gdzie w kosiarce na łące napęd chyba na jakieś torfy i bagna 

Opublikowano
5 minut temu, MF675ursus napisał:

Szczerze? Do garażu i okazjonalnie to tylko promiennik podczerwieni. Żeby nagrzać garaż taką nagrzewnicą na te max 2-3 godziny dziennie, musisz ją podłączyć ze 2-3 godziny wcześniej...

Taka nagrzewnica to tylko gazowa, za prąd nie wyrobisz

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Nastawnik pompy może i jest elektroniczny, ale widzę, że to zwykłe pompowtryski, jak chodzi - to ok, ale do regenerecji/regulacji trzeba wyciągac cały silnik i wieźć do dobrego zakładu. Bardzo problematyczne w serwisowaniu jak coś padnie w układzie wtryskowym i mało jest zakładów co to robią, u pana Zenka za rogiem tego nie naprawisz. Poza tym to dobre ciągniki, tylko ciężko o egzemplarz z małym przebiegiem

Wielkie dzieki kolego, czyli odpuszczam.

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Adam nie musi być 4x4 jeden starczy , a taki zawsze tańszy w utrzymaniu , i po co do takich małych maszyn przedni napęd 🤷‍♂️

A o ile tańszy? Jak pomocnik, to raz na jego życie u Ciebie wymienisz my uszczelnienia i tyle tego będzie.  Ja tam jakiego pierdka bym małego nie potrzebował, to tylko z napędem bym szukał.

34 minuty temu, michal1993 napisał:

Przymierzam się do zakupu nagrzewnicy elektrycznej do garażu, no powiedzmy ok 20m^2. Użytek okazjonalny, max 2-3h dziennie.

https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-dmuchawa-budowlana-do-scian-230v-3-3kw-11273141164
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-ogrzewacz-powietrza-30-3000-w-230-v-9421397146

W który typ uderzać?

Znajomy ma jakąś 2-3kW, to mówił, że to takie tylko do punktowego grzania - ustawić w kierunku miejsca, gdzie robisz i tam będzie ciepło, ale nagrzać żeby w całym pomieszczeniu było ciepło, to nie ma szans. 

13 minut temu, MF675ursus napisał:

Ale promiennik to już całkiem punktowo chyba działa?

11 minut temu, Ursus932 napisał:

U mnie takie roboty nie wymagają 4x4 , zresztą gdzie w kosiarce na łące napęd chyba na jakieś torfy i bagna 

Jak mi się małe ciągniki spierdoliły to wszystko robiłem 8145 - od kosiarki, przez mały opryskiwacz, rozsiewacz, siewnik solo. Jak masz super warunki, to może i bez różnicy, ale nawet na głupiej lace - mam za***isty skośne jednym miejscu, gdzie małym ciągnikiem w ogóle nie idzie skręcić, bo go pcha, a większym bez problemu. Torfy swoją drogą - mam jedną torfowa łąkę, to sąsiad bez napędu nie wjechał prasa, musiałem luzem zbierać i też bez napędu bym ani nie skosil, ani nie zebrał. 

Dziwie Ci się, że jak kupiłeś ciągnik z napędem to dalej szedlbys w sprzęty bez napędu.

8 minut temu, jahooo napisał:

Taka nagrzewnica to tylko gazowa, za prąd nie wyrobisz

Gaz też za tani nie jest. Znajomy mówił, że piec kaflowy będzie sobie do warsztatu wstawiał. Tylko, że on tam całymi dniami siedzi.

A tak poza tematem - te podkłady mnie chyba finansowego wykończą. Rozliczyłem się za wszystko i rozmawiam z szefem - co gorsze będą kruszyć. 40zl/t. Transport już pytałem znajomego koło 350zl/tira. No i k**wa że 3bym wziął (o ile będzie to przyzwoicie wyglądać po pokruszenie), ale to już zęby w tynk cały rok. Z jednej strony będę goły i wesoły, ale z drugiej taka, w sumie okazja, może się nie powtórzyć. 🤷

Aha jakby ktoś był zainteresowany, to gdzieś w okolicach Olsztyna mają mieć coś 20-30tys szt podkladow

Opublikowano
16 minut temu, emilchaja napisał:

Wielkie dzieki kolego, czyli odpuszczam.

czyli co , uderzasz w starsze  ? ,uwierz mi ,na każdy ciągnik bat się znajdzie    ,i to nie jeden  . Tu można dodac że blokada ,napę d ,czy wom ,też na guzik ,włanczasz i nie masz panowania że lekko popuszczasz aż coś ciężej ruszy ,tylko buta by nie zdechł  ,ale za to 4 prędkości wałka   

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

(...)

Ale promiennik to już całkiem punktowo chyba działa?

(...)

A tak poza tematem - te podkłady mnie chyba finansowego wykończą. Rozliczyłem się za wszystko i rozmawiam z szefem - co gorsze będą kruszyć. 40zl/t. Transport już pytałem znajomego koło 350zl/tira. No i k**wa że 3bym wziął (o ile będzie to przyzwoicie wyglądać po pokruszenie), ale to już zęby w tynk cały rok. Z jednej strony będę goły i wesoły, ale z drugiej taka, w sumie okazja, może się nie powtórzyć. 🤷

Aha jakby ktoś był zainteresowany, to gdzieś w okolicach Olsztyna mają mieć coś 20-30tys szt podkladow

Tak punktowo. Tylko po co grzać całe pomieszczenia na 2-3 godziny, gdzie tak naprawdę wystarczy mały obszar pracy, czyli postawić ruchomy promiennik na statywie?

Co do podkładów- wiesz że tam parę drutów jest? Jakoś nie widzę żeby po tym jeździć

Opublikowano
3 minuty temu, MF675ursus napisał:

Tak punktowo. Tylko po co grzać całe pomieszczenia na 2-3 godziny, gdzie tak naprawdę wystarczy mały obszar pracy, czyli postawić ruchomy promiennik na statywie?

Co do podkładów- wiesz że tam parę drutów jest? Jakoś nie widzę żeby po tym jeździć

Zależy od roboty, jak masz w jednym miejscu, to super, ale jak trzeba chodzić po warsztacie to średnio mi m zdaniem. Nie żebym wiedział jak to mądrze rozegrać.

Wiem, że są druty. Liczę, że po/przy kruszeniu to jest odsiewanie/segregowane. Zależy też jak grube będzie to kruszywo. Jak zaczną kruszyć zobaczę jak to wygląda i wtedy będę myslal

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Teraz skończyłem rozsiewać sól. W polu sucho, ale ten pierdek bez napędu jednak ma poślizg w polu co wyraźnie się czuje przy załączeniu napędu.

Z napędem taż mniejsze szkody bo tył nie ślizga i nie wyrywa roślin.

Niemniej ciągnik który fabrycznie wychodzi 2wd zachowuje się zupełnie inaczej niż jego odpowiednik 4wd z wyłączonym napędęm.

No ale lepiej mieć jak nie mieć.

20211124_095129.jpg

Opublikowano

Nie m co porównywac ciągnika 4x4 z wyłączonym napędem do tego samego modelu 4x2 - inna masa z przodu, inne opory toczenia

Fajnie jest mieć 4x4, ale w ciągnikach o mocy 60-70KM da sie żyć bez tego , jeśli służy jako pomocnik

Natomiast 90-100 czy więcej koni nie wyobrażam sobie bez 4x4, zwłaszcza w orce czy innych ciężkich pracach

Inna sprawa, to wiele osób nie potrafi korzystać z innych usprawnień, typu blokada, dociążenie hydrauliczne itp, a potem narzekanie, że ciągnik "nie jedzie, tylko stoi" w orce, albo "dużo pali"

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

Natomiast 90-100 czy więcej koni nie wyobrażam sobie bez 4x4, zwłaszcza w orce czy innych ciężkich pracach

Masz rację ,orka to męczarnia-jeszcze z brakiem żółw zając to calkiem

Opublikowano
6 minut temu, pawel885 napisał:

Napęd super sprawa ale jak jest załączany w czasie jazdy a nie jak w tych fetorach małych trzeba się zatrzymać do zera żeby włączyć to czasem jest już za późno 

Kto ci tych bzdur naWciskal 🙉

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

półbiegi fajna sprawa mieć, rewers

Jak dla mnie rewers to piękności sprawa przy turze 

Może ktoś robił generalkę zwolnic w C 360 koszt przybliżony?

Opublikowano

No ja akurat mam elektrohydrauliczne załączanie. Ale rozglądałem się za pierdkiem typu mistral, agrokid, to tam już jakaś niezbyt wygodna dźwignia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v