Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@tomek73 porozsyłałem już zapytania o oferty, to co mi policzyli 13tys brutto już odrzuciłem, reszta ofert jest między 30 a 20 zł brutto cięte laserem  właśnie zastanawiam się jak to by naostrzyć bo to też będzie wyzwanie, ale mam kilka wiertarek i 2 tokarki do dyspozycji więc myślę że nie będzie problemu ( przydała by się frezarka) kasa już jest, więc powoli sobie w warsztacie miejsce szykuję aby mi się to wszystko pomieściło ( maszyna ma mieć 6 metrów szerokości roboczej)  zastanawiam się jeszcze jak cięcie laserem wpłynie na materiał, generalnie to nie jest jakaś gruba powierzchnia i jeśli rozhartowaniu wokół cięcia by było do 3mm to bym to bez problemu przebolał największy problem będzie to naostrzyć, a resztę materiałów będę się zaopatrywał w lokalnym sklepie, znam dobrze obsługę i trochę już tam kasy przewaliłem więc będę miał fajny rabat, już widzę jak auto będzie siadało pod tymi materiałami, 

Tak nawiasem mówiąc to dzwoniłem do przedstawiciela handlowego to za wersję 3metry cena wyjściowa to jest 12500€ i jak usłyszałem to się za głowę złapałem, więc nawet jak bym spieprzył to i tak nie stracę za dużo w porównaniu do nowej, bo jak by kosztowała 12 tys ale złotych to bym się zastanawiał czy by nie kupić fabrycznej

Opublikowano

No to już dość normalna cena, Naoszczyć  frezarką, eaczej nie wszyscy się podejmą,  lub fleksem  tarczą z diamentem, mam taką jedną 180x8 mm kosztowała około 100 zł ale bardzo wydajna. 

Opublikowano

kolega z którym to robię ma fajną wiertarkę poziomą z stołem krzyżowym, jak by do tego jakiś frez dołożyć i uchwyt na taki nóż dołożyć, blacha to hardox 500 więc myślę że nie będzie aż tak trudno, jeszcze jest pomysł z zużytym rozwiertakiem, ale na to mamy czas, do puki nie zacznie się sezon na prace na łąkach 

Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

To bardzo dziwne bo mój 3320 od nowego ani razu nie był  rozpoławiany - no chyba że mój nie jest jak każdy inny

Moja babcia tez była dziewica aż do śmierci.

Jeżeli ktoś ogarnia podstawy ekonomi albo ma 2 sprawne szare komórki to już dawno powinien do tego sam dojść, prosty przykład miej więcej u was jak i u mnie jest to samo wiec gospodarka podzielona na ojca syna córkę i cholera wie kogo żeby zewsząd nabrać pieniędzy i ziemi a gospodarstwo jedno-rodzinę.  Przyjmijmy ze każde gospodarstwo rodzinę składa się z 3 mniejszych i prostego rachunku ze pomoc koloidowa wyniosła 6tys.

I teraz tak Gospodarstwo A dostało 18 tys. od państwa covid pojechało do gospodarstwa b i odkupiło sześćdziesiątka i jakieś tam sprzęt. Gospodarstwo B pojechało do gospodarstwa C i wydało 18 zarobionych plus 18 dostanych i odkupiło wymarzonego fetorki. Gospodarstwo C zęby zastąpić fetorka kupiło od gospodarstwa D Masseya za pieniądze z sprzedażny fetorki i covidu.  Gospodarstwo D skonsumowalo pomoc covidova Gospodarstwa A,B oraz C do tego dołożyło swoja i jeszcze 20 tys zaskórniaków i kupiło od handlarza JD za 92 tys.

W ten o to magiczny sposób wydajać tylko 20 tys złotych z jednego gospodarstwa zrobiliśmy piękny obrót gotówki i ruch na rynku jakie wynik? 

4 zakupione  ciągniki Gospodarstw wydało A 18 tys B 36 tys. C 54 tys. D 92 Tys. Czyli 4 ciągniki o sumie  200 tys złotych zostały zakupione tylko 20 tys złotych pieniędzy pozachodzi z gospodarstwa. 

Dodatkowy łyk statystyk.

Jak wynika z danych GUS-u, w roku 2018 w Polsce funkcjonowało nieco ponad 1,4 miliona gospodarstw rolnych

Teraz jak przyjmiemy ze 1/5 z tego dostała covidowe. To jest 240 tys gospodarstw. Jeżeli założymy ze 10 gospodarstw zrzuciło się do kupy na ciągnik za 60 tys. to z rynku powinno zniknąć 24 tys ciągników. Na olx W zakładce ciągniki jest tylko niecałe 9000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Teraz wiecie dlaczego jest taki ruch w maszynach. Ci co mówią ze jest gorzej i będzie maja racje ci co mówią ze ludzie maja pieniądze tez maja racje ale ta kasę będziemy spłacać my i to przez wiele lat. Sa ludzie którzy wykorzystali to z głowa i zainwestowali jak zapewne 100% ludzi tutaj obecnych ale sa tacy którzy tylko czekali na kasę zęby ja przebimbać. Na takich będziemy zasuwać  MY wszyscy. Bo jakby bylo inaczej to byśmy mieli kilkaset tysięcy osób na tym forum z tych 1,4 miliona gospodarzy a nas jest tu może kilka tysięcy. Sorki ale coś mi z czcionkom się pochrzaniło.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

To wpadnij nim w lato, będziesz belki na przyczepę ładował

Muszę dorobić widły i siodełko a lato niebawem.

Edytowane przez Mój_ulep
Kij sie tego namnozyło 😬
Opublikowano
5 godzin temu, stempos1980 napisał:

Ciekawe jak z częściami do niego bo to mały dx

Silnikowo to Renault 5512, zwykły deutz f3l 912,a skrzynia wydaje mi się ze  carraro, problemow być nie powinno

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, NieMadry napisał:

Moja babcia tez była dziewica aż do śmierci.

Jeżeli ktoś ogarnia podstawy ekonomi albo ma 2 sprawne szare komórki to już dawno powinien do tego sam dojść, prosty przykład miej więcej u was jak i u mnie jest to samo wiec gospodarka podzielona na ojca syna córkę i cholera wie kogo żeby zewsząd nabrać pieniędzy i ziemi a gospodarstwo jedno-rodzinę.  Przyjmijmy ze każde gospodarstwo rodzinę składa się z 3 mniejszych i prostego rachunku ze pomoc koloidowa wyniosła 6tys.

I teraz tak Gospodarstwo A dostało 18 tys. od państwa covid pojechało do gospodarstwa b i odkupiło sześćdziesiątka i jakieś tam sprzęt. Gospodarstwo B pojechało do gospodarstwa C i wydało 18 zarobionych plus 18 dostanych i odkupiło wymarzonego fetorki. Gospodarstwo C zęby zastąpić fetorka kupiło od gospodarstwa D Masseya za pieniądze z sprzedażny fetorki i covidu.  Gospodarstwo D skonsumowalo pomoc covidova Gospodarstwa A,B oraz C do tego dołożyło swoja i jeszcze 20 tys zaskórniaków i kupiło od handlarza JD za 92 tys.

W ten o to magiczny sposób wydajać tylko 20 tys złotych z jednego gospodarstwa zrobiliśmy piękny obrót gotówki i ruch na rynku jakie wynik? 

4 zakupione  ciągniki Gospodarstw wydało A 18 tys B 36 tys. C 54 tys. D 92 Tys. Czyli 4 ciągniki o sumie  200 tys złotych zostały zakupione tylko 20 tys złotych pieniędzy pozachodzi z gospodarstwa. 

Dodatkowy łyk statystyk.

Jak wynika z danych GUS-u, w roku 2018 w Polsce funkcjonowało nieco ponad 1,4 miliona gospodarstw rolnych

Teraz jak przyjmiemy ze 1/5 z tego dostała covidowe. To jest 240 tys gospodarstw. Jeżeli założymy ze 10 gospodarstw zrzuciło się do kupy na ciągnik za 60 tys. to z rynku powinno zniknąć 24 tys ciągników. Na olx W zakładce ciągniki jest tylko niecałe 9000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Teraz wiecie dlaczego jest taki ruch w maszynach. Ci co mówią ze jest gorzej i będzie maja racje ci co mówią ze ludzie maja pieniądze tez maja racje ale ta kasę będziemy spłacać my i to przez wiele lat. Sa ludzie którzy wykorzystali to z głowa i zainwestowali jak zapewne 100% ludzi tutaj obecnych ale sa tacy którzy tylko czekali na kasę zęby ja przebimbać. Na takich będziemy zasuwać  MY wszyscy. Bo jakby bylo inaczej to byśmy mieli kilkaset tysięcy osób na tym forum z tych 1,4 miliona gospodarzy a nas jest tu może kilka tysięcy. Sorki ale coś mi z czcionkom się pochrzaniło.

A w domu to wszyscy zdrowi ? Pomoc covidova to może 5proc dostało . Gospodarstw które  kupują np ciągnik jest może 500tys a nie 1,5mln

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
27 minut temu, jacek1296 napisał:

A w domu to wszyscy zdrowi ? Pomoc covidova to może 5proc dostało . Gospodarstw które  kupują np ciągnik jest może 500tys a nie 1,5mln

Chciało ci się czytać tyle wypocin?  Mi nie☺

• Like 1
Opublikowano

gdy podadza dane ile w polsce zarejestrowano zakupionych ciagnikow to podam, ale wydaje mi sie ze to gdzies w sumie nawet 50 tys nie wychodzi rocznie- w tym pewnie sporo co sprzedalo stary a kupilo "nowy "

Opublikowano
11 minut temu, krilan06 napisał:

Sprzedany, dziękuję, do widzenia. Ktoś tu się śmiał że pójdzie na pniu?

Za chwilę ktoś napisze że fanatyk kupił 🤦‍♂️

Też byłeś zainteresowany? 

Opublikowano

A może zwykły normalny rolnik, który chciał ładny nie wyjebany ciągnik do prac gdzie nie potrzeba 4x4, nie przyszło Ci to do łebka 🤔

Opublikowano

Miał pieniądz i kupił😉  tylko znajdźcie mi ciągnik w takim stanie z podobnego roku taniej 

Opublikowano
47 minut temu, Ursus932 napisał:

Za chwilę ktoś napisze że fanatyk kupił 🤦‍♂️

Też byłeś zainteresowany? 

Nie, nie byłem. Gdybym był to wczoraj byłaby rezerwacja a dzisiaj rano byłbym tam na miejscu 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v