Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

Nowsze silniki zupełnie odwrotnie działają jak te stare zauważyłem. W trasie lepiej grzeją jak w korku przy ujemnych temperaturach 

Kiedys pamiętam temat z audi a6, przy 140 w trasie aż się gotowalo

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Kiedys pamiętam temat z audi a6, przy 140 w trasie aż się gotowalo

Nie no to coś zjebane miała. U mnie w trasie łapie 90 a w mieście spada na 70 . W nowych, małych, wysilonych silnikach to dramat podobno 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jak wilgoć to i odwilż czyli kartonik już nie potrzebny. Strongman nie obraź się, ale Ty to chyba smutny człowiek jesteś 😉 tak obserwuję od dłuższego czasu co ktoś powie to zaraz wynajdujesz najgorszą opcję 😋

ale jak i odwilżysz na krótkie trasy to szybciej się nagrzewa.

40 minut temu, tomek222 napisał:

Jaki jest sens zakładania takich rzeczy przy sprawnym termostacie? 

-11 i lekki wiaterek nawet słońce się przebija zza chmur.

Jest sens bo nagrzewa się szybciej,wentylator który pracuje na stałe chłodzi zewnątrz silnika i chłodnice a tak przymkniesz powietrza  i szybciej się nagrzewa.W termostatach tez jest maleńka dziurka do odpowietrzania i w razie jak by się zaciął i pompa pompuje i przez nią tez ucieka,termostat nie jest taki szczelny całkowicie.

Zresztą kto próbował to wie.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Ostatnio crafter na wolnych 90 zlapal, w trasie spadalo do 60, stanalem w Malborku  na orlenie po karton to pani mowila ze juz ostatni bo kazdy chce kartony 😅

@Agrest tylko jedno koło takie ma. 

Detke znalazlem nowa w piwnicy taka jak bys chciał 😅

Opublikowano

A to dzięki. Jak zmiana rozmiaru to tylko para. A cena dobra i jeszcze felga na złom😁

Opublikowano
15 minut temu, Bananek napisał:

na jaki złom, Panie. pod Sochaczew... 😉

a na co mnie to, na kwietnik???

10 minut temu, Agrest napisał:

Tam chyba 15-stek używają😁

różnie bywało

Przed chwilą, debrzyna napisał:

Myjesz podłoge ?

robi za dywan

Opublikowano
59 minut temu, Strongman napisał:

ale jak i odwilżysz na krótkie trasy to szybciej się nagrzewa.

Jest sens bo nagrzewa się szybciej,wentylator który pracuje na stałe chłodzi zewnątrz silnika i chłodnice a tak przymkniesz powietrza  i szybciej się nagrzewa.W termostatach tez jest maleńka dziurka do odpowietrzania i w razie jak by się zaciął i pompa pompuje i przez nią tez ucieka,termostat nie jest taki szczelny całkowicie.

Zresztą kto próbował to wie.

Przy dużych mrozach po -20 i więcej na długich trasach to ma to sens, ale na krótkich czy jazda po mieście przy sprawnym termostacie w naszym klimacie to raczej efekt placebo i tyle. I nie szybciej nagrzewa a wolniej się wychładza i to pod warunkiem że osłony pod silnikiem jeszcze są, bo tam też pęd powietrza robi swoje. Ja zasłaniałem jak mi się termostat spierdzielił, zacioł się w połowie i nie chciało mi się w zimie wymieniać to dawało radę. A teraz na dzisiejsze mrozy to se nawet d*py nie zawracam.

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Jeszcze nie wiem, leżę na razie na podłodze

Pewnie żeś się ślizgnął na jęczmieniu? 

Opublikowano
3 minuty temu, debrzyna napisał:

Myjesz podłoge ?

Robi za mopa z kijem. 🤭

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

A jak by tak wstawić przepływowy ogrzewacz wody taki na siłę w obieg bod wszystkie poidła i go dobrze ocieplić to by podgrzewał wodę i tak szybko by nie zamarzała.

https://allegro.pl/oferta/przeplywowy-ogrzewacz-wody-podgrzewacz-dafi-11-kw-9559262260

Pod warunkiem że   chciały by co rusz pić. A w sumie jakby   wiedziały że woda dojdzie ciepła,by więcej piły i częściej używały. Bo po takim  ,,byku'' dojdzie ciepła a jak blisko to i zbyt ciepła . A ocieplić przewodem grzewczym z termostatem [następne tyle samo co ,, przepływowiec'']  i zamontować w każdym wygodnym miejscu ,.

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Chwyciło cię?  Kuźwa przejebane z tymi plecami. 

Lekko,zbyt mocna rehabilitacja przy giermańskich widłach

8 minut temu, bratrolnika napisał:

robi za dywan

Bez mała,tylko się położyłem zaraz pies na mnie wlazł

7 minut temu, Agrest napisał:

Pewnie żeś się ślizgnął na jęczmieniu? 

Dopiero tam będę szedł,o ile wstanę

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

Chwyciło cię?  Kuźwa przejebane z tymi plecami. 

Dokładnie, nie ma śmiechu. Przekonałem się w 2019 i do dziś odczuwam i prawdopodobnie zostanie

I wtedy dało do zrozumienia, że można sobie planować, ale pamiętać że noga łatwo może się podwinąć

Opublikowano

Swego czasu  [od zawsze] miałem problem z plecami a żona kupiła pościel [owieczą] kołdra poduszki, Wyśmiałem to ,ale cóż  dobre 2 tys. poszło to trza używać . I Wiesz co,po 2 miesiącach zauważyłem że z plecami robi się dobrze [ nie po 2 dniach], i się kutwa z tego placebo nie śmieję się do tej pory.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v