Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Łolek napisał:

Widzieliście żeby tak pies spał 

IMG_20211123_164430.jpg

Przypomnij jutro za dnia, to wrzucę ci zdjęcie jak mój potrafił spać

3 godziny temu, themrsakmejek napisał:

Prawilne 1,9 tdi ? 💪😃

Patrzaj samym dole

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Już trudno dopłace ci do niej 3tys. I transport po twojej stronie 🤔

A Szymon przyczepkę ma taką akurat żeby go przywieźć

59 minut temu, 6465 napisał:

No bo ty dużo rolny jesteś.

Ponad 600mtg to młodziak ursusami kręci na 13ha

tdi.jpg

Edytowane przez bratrolnika
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Zapisujesz se to jakoś co gdzie robiłeś? :D

chyba zacznę, jesienią zapomniałem jedną  NAJWIĘKSZĄ działkę posiać to kolega mi posiał a na koniec zapomniałem ją opryskać..............

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, PawelS napisał:

@Rolnik1973 Rysiu w skupie blisko Ciebie w Polubiczach następujące ceny mi dziś zaproponowali Pszenica paszowa 1200 Pszenżyto 1050 Owies 800 ceny netto należy doliczyć vat, sprzedawałeś coś dla nich ?

Nie, z ogłoszenia poszło, to mocmo podrożało, a najbardziej owies.

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

spoko, wprawiony jestem w takich orkach

obecnie obrabiam 63ha w 68 działkach ewidencyjnych

ja mam 72 działki część składa się i z czterech numerów jak wchodzę do odr z wnioskiem to się chowają przede mną 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, akooo napisał:

Ziemniaki po dwóch latach zbiera jak zapomni gdzie wsadził. Jak buraki pastewne rosną.

Naprawdę

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak jedną znalazłeś to i inną znajdziesz bo raczej nie uwierzę, że ona Ciebie znalazła.

W sumie to razem się znaleźliśmy, gdyby nie to że ona trochę inicjatywy wykazała to pewno byśmy nie byli razem

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

bo raczej nie uwierzę, że ona Ciebie znalazła.

człowieku małej wiary

2 minuty temu, szczypka napisał:

ja mam 72 działki część składa się i z czterech numerów jak wchodzę do odr z wnioskiem to się chowają przede mną 

doliczając łąki jest 86

2 minuty temu, Agrest napisał:

Ziemniaki po dwóch latach zbiera jak zapomni gdzie wsadził. Jak buraki Pasternak rosną.

Naprawdę

w gwoli ścisłości to po 3 latach, po dwóch to Grześ ozime kopie

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

ojciec miał 15 ha w 46 działkach

To więcej tego jeżdżenia jak tej roboty pewnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Tak, w dzień  i ogrodzone siatką i po siatce poszedł.

W nocy to zamknięte.

te skurczybyki już się niczego nie boją kilka lat temu miałem małe lisy w słomie koło chlewni 

Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał:

to daj takie osoby, co roku jest jakiś problem z płatnościami, i weź teraz sprzedaj ileś ton zboża handlarzowi , co z tego że da więcej jak kasy można nie wiedzieć UJ wie ile, a znów na miejscu palca ale 200 zł na tonie mniej.

Hrabina w Korczewie nakupiła qq i słomy nie starczy na suszenie bo się qq urodziła, ja czasem tez tam słomę sprzedawałem w żniwa  i wogule zawsze płatność na czas a w tym roku qq sprzedawałem i tez już pieniądze mam.

patrzcie ile rękawów qq leży a to może połowa.

20211105_150510.jpg

20211105_150506.jpg

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

W sumie to razem się znaleźliśmy, gdyby nie to że ona trochę inicjatywy wykazała to pewno byśmy nie byli razem

Dlatego siedzę na tyłku bo w wykazywaniu inicjatyw w tych kwestiach to raczej za mądry nie jestem.

9 minut temu, soltys48 napisał:

człowieku małej wiary

Ja nie mam żadnej wiary i w nic i nikogo nie wierzę.

• Confused 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

1 minutę temu, akooo napisał:

chyba zacznę, jesienią zapomniałem jedną  NAJWIĘKSZĄ działkę posiać to kolega mi posiał a na koniec zapomniałem ją opryskać..............

w takich chwilach cieszę się że mam 15 ha w 3 okręgach... 😁

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tak, w dzień  i ogrodzone siatką i po siatce poszedł.

W nocy to zamknięte.

Kurła to trzeba się pilnować choć w sumie sam nie wiem dokładnie ile tych kur jest🤔 Trzeba by kiedy policzyć dokładnie.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

21 minut temu, PawelS napisał:

@Rolnik1973 Rysiu w skupie blisko Ciebie w Polubiczach następujące ceny mi dziś zaproponowali Pszenica paszowa 1200 Pszenżyto 1050 Owies 800 ceny netto należy doliczyć vat, sprzedawałeś coś dla nich ?

Nie, z ogłoszenia poszło, to mocmo podrożało, a najbardziej owies.

gdzieś w okolicy Białej P. jest mieszalnia pasz ? nie wiesz może dobrą ofertę wujowi na pszenżyto dawali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v