Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
EmilPlayP napisał:

Jeśli szukacie qq to radzę wam tylko omijać odmianę P8244, nowość z pioneera, kolby przeciętne - gorsze od Rosomaka, no i miejsca były co wylegala niesamowicie, a jakiś wichur u nas nie było. Sporo grzyba - głowni, ale to raczej od przebiegu pogody bardziej zależne. Ogólnie polska odmiana dużo lepiej się sprawdziła jeśli chodzi o odmiany na kiszonke.

Ja musi na kokune się skuszę.

Opublikowano
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

oferty już przysyłają

raczej nie na zero .....

delikatnyś .... 😁 cebulkę to i na surowo lubię oby ostra 😀

Dla stałych klientów na zero nawozy jak bierzesz od nich na termin np przed zniwami a płatność do pażdziernika to na zero procent

Opublikowano

Ta sama tylko trzonek z wlukna. Trzy lata a jaka różnica w cenie,szok.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 6465 napisał:

Zamówiliście już nasiona kukurydzy? Ja dziś zamówiłem .

podrożało dużo względem poprzedniego roku? ja będę brał z mleczarni to pewnie na początku stycznia będę miał wykaz. Mam teraz z zeszłego roku i podobno za dużo ma się nie zmienić. Z ciekawości która byście wybrali z tych 50 tyś.? 

received_217216070491123.jpeg

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

ja na następny sezon się już nie wyrywam z sianiem w kwietniu....

ja ostatnie lata w majówkę. W tym roku tego chyba i nie żałuję. 

Opublikowano
6 godzin temu, witejus napisał:

Sądząc po historii z traktorem to już masz upatrzony ładowacz

Miałem , dokładnie 4 z wol met lub 5 olimet 

Ale po wczorajszym przeczytaniu forum , cały plan zakupu jebnął jak domek z kart 🥴

6 godzin temu, danielursus3p napisał:

Taki było brać. We francyji stoi 19500 jurków. 

Screenshot_20211122-102206_Facebook.jpg

Ale krowa , gdzie z takimi kołami 😛

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

W Bardo jest taki fajny bar przy dk8. Zawsze tam brałem golonkę w kapuście ach kurde jak ja bym sobie teraz wciągnął taką goloneczke 😋

Ostatnio w Chodzieży w kurczaku 123 jadłem, tamtędy chyba nie jeździłeś to możesz tego nie znać, ale takie samo dobre jak w Grabownie przy dk10 w route 10, a tam pewno byłeś 

Opublikowano
4 godziny temu, Uziu92 napisał:

zapłacone OC za ciągnik i przyczepkę za jednym zamachem się udało. Ursus trzeba było Claasa ode mnie brać, to nie chciałeś a on w tym roku załadował 1500 ton pulpy i nawet nie poczuł.

To sprzedałeś ?

4 godziny temu, Strongman napisał:

Nie wiem jak z przednim napędem ale lepiej jak jest jaki kol wiek bo tur w ciągniku bez przedniego napędu to nie tur po raz jak coś podniesiesz to tylko przód ciągnie bo dociążony a tył w powietrzu ,no przód stworzenie masywniejsze większe tak się nie wyrabiają jak ciągniku bez przedniego napędu to rok i trzeba przód tulejować bo raz dwa się wyrobi.Do tego jak jest przedni napęd to i wspomaganie jest jak niema napędu to i  niema wspomagania.

Dokładnie 👍

Opublikowano
13 minut temu, szymon09875 napisał:

Ostatnio w Chodzieży w kurczaku 123 jadłem, tamtędy chyba nie jeździłeś to możesz tego nie znać, ale takie samo dobre jak w Grabownie przy dk10 w route 10, a tam pewno byłeś 

NO w route byłem bywałem też w Śmiłowie u Doroty i w tej karczmie obok. U Doroty taniej.

Opublikowano
26 minut temu, HF86 napisał:

ja ostatnie lata w majówkę. W tym roku tego chyba i nie żałuję. 

U nas klimat w miarę ciepły to przeważnie końcem kwietnia sieją, czasem majówka. W tym roku 28.04 u mnie ale to był pierwszy dzień siewów u tego, który mi siał.

Pod kukurydzę w marcu bronujecie/włókujecie a potem już dokładna uprawa przed siewem czy tylko uprawa przed siewem?

Przestało padać, 60zł wpadło, nie ma źle.

Opublikowano

ja muszę tą swoją gline porównać i wstępnie urobic z samej wiosny zanim zaschnie. 

my przeciwne krańce. klimat zupełnie inny. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Pod kukurydzę w marcu bronujecie/włókujecie a potem już dokładna uprawa przed siewem czy tylko uprawa przed siewem? Przestało padać, 60zł wpadło, nie ma źle.

tak w marcu włókuje by wyrównać i przerwać parowanie

Opublikowano

ja agregat talerzowy. z resztą od kiedy jest to kultywator w krzaki się ładnie wkomponowal  brony praktycznie też by wrosly ale trawy bronuje i obornik rownam. 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

4 godziny temu, Uziu92 napisał:

zapłacone OC za ciągnik i przyczepkę za jednym zamachem się udało. Ursus trzeba było Claasa ode mnie brać, to nie chciałeś a on w tym roku załadował 1500 ton pulpy i nawet nie poczuł.

To sprzedałeś ?

4 godziny temu, Strongman napisał:

Nie wiem jak z przednim napędem ale lepiej jak jest jaki kol wiek bo tur w ciągniku bez przedniego napędu to nie tur po raz jak coś podniesiesz to tylko przód ciągnie bo dociążony a tył w powietrzu ,no przód stworzenie masywniejsze większe tak się nie wyrabiają jak ciągniku bez przedniego napędu to rok i trzeba przód tulejować bo raz dwa się wyrobi.Do tego jak jest przedni napęd to i wspomaganie jest jak niema napędu to i  niema wspomagania.

Dokładnie 👍

nie sprzedałem. Teraz niechętnie bym chciał sprzedać bo ciągnik przetestowany.

Opublikowano

rozebralem i służy jako rozscielacz do pryzm.  A trawy to agregat, bo brony A za nimi oczywiście 3opony od siuntki 😉

Opublikowano

poka poka kiedyś ten cud. 

ja detz fara 4 gwiazdoweg zdjolem boczne ramiona, kółka podporowe, zeby i samymi plaskownikami rozrzuca i na boczek regulowany fartuch żeby za daleko nie rzucalo. 

Opublikowano

jak za darmo? A kto twoje poplony oglądał i nawet polajkowal. myślisz że to takie łatwe i przyjemne było?

Opublikowano

dobra . idę byckom obdac bo i jakoś cały dzień roboty było. I tego koncertu w granulkach podsypac. 

A kurpsiok do rozwoju się wziął, czy jakiego bana dostal🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v