Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, DANDYS napisał:

Kruszywo 😀

O to możesz przeładować, mój szwagier był pare lat komendantem policji w Starych Babicach😁

gdzie tu zjeść dobrze?

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

kurła pół dnia "kerszer" chodził bez przerwy a tylko rozrzutnik i jedna kosiarka umyta 😔🙄

Uwiazać, niech roboty pilnuje a nie chodzi 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

A to bidok😂 

Dziś byłem świadkiem przykrej sytuacji pewnego znanego bambra, na zewnątrz przepych że nie sposób zauważyć, a w kieszeni bieda. 

Chłop wziął zakupy na ponad trzy stówy i mówi to dopisz do fv, na co sprzedająca, no dobra ale przydało by się zapłacić, a ten że nie wie czy tyle ma w portfelu, to ta że kartą może, to znowu że żona miała kartę i nie wie czy tam coś jest, z niechęcią zapłacił i było, już ma zamiar wychodzić a sprzedająca ciach fv dała do zapłaty za zaległości 😂

Taki los Bambra😂

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał:

I na opryski jutro jak będzie można wjechać i wyjechać. 

Czym pryskasz doglebowo?

Expert i diflufenikan.  Plus cyperkil

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

7, gdybym szukał 5 osobowego to jakies kombi by pewnie bylo. Syn zadowolony ze stoliki sa w fotelach i chce fotelik w srodkowym rzedzie bo w passacie z przodu jezdzil. Mi sie podoba,zonie tez,znajomy zastanawiał sie kto to kupil bo pierwszy raz widzial. Samochod naprawde zadbany,pierwsza wlascicielka jezdzila rok czy dwa a pozniej kolejna kobieta.silnik suchy,zawieszenie sztywne,hamulce brzytwa. Jakies drobne rysy na karoserii ale nie przeszkadza mi to. 

No i lux ważne że wy jesteście zadowoleni 👍

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, DANDYS napisał:

gdzie tu zjeść dobrze?

Nie pomogę, za blisko domu . Jak byś mostem w Wyszogrodzie jechał to jak miniesz most jadąc w stronę Sochaczewa w lesie przy bp. Jest dobre żarcie bar pycha micha.

Opublikowano (edytowane)

@bratrolnika  ty kojarzysz jakiś chłopak z około Sochaczwa co  bierze Udzial w tych plotach i ma taki agregat jak mój? Może by wał rurowy na testy wypożyczył🤔

2 minuty temu, DANDYS napisał:

formmed będę leciał na A2 to nie bardzo po drodze

A co ty za interesy tu kręcisz w centrali? Jeśli nie ciemne to napisz. Do mnie trzeba zjechać na węźle Skierniewice Łowicz i jakieś 14km.

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sladan napisał:

Chodziło mi o szerokość opryskiwacza. 12? 15?

siewnikiem 2,5m można robić ścieżki na 12m w układzie 5 przejazdów, ja mam tak ustawione znaczniki, żeby urywał z każdego przejazdu 10cm , 5 siewników daje 12m

na 15m trzeba robić przejazd połową siewnika , potem w 3 ściezki i dalej jakoś to leci

mam opryskiwacz na 12 i 15 m, jak robię ściezki, to na 12m, a część kawałków mam na 30m szerokości to wtedy nie robię i pryskam na 15

15m.png

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Lux na zboża.

Pytanie mam- Polifoskę pod pszenicę przed orką czy po orce? Wspomnę, że pod orkę idzie jeszcze obornik, więc by trzeba było rozsiać nawóz i na to obornik i orka. Zawsze siałem po orce. Czy to nie ma różnicy?

Słońce nawet pod wieczór wyszło, dwa kursy z ziemniakami zaliczone, jutro jeszcze dwa i wsio.

Opublikowano

W tym roku sprzedsj polifoskę, a daj sam obornik.

Jak już to dałbym po orce.

1 minutę temu, DANDYS napisał:

kurde zatankowałem do pełna i na 550 km i zostało 1/4zbiornika a zawsze zostawało połowa, ale paliwo.. ...

Bo jedziesz pod wiatr, i w dodatku najedzony, to co się dziwisz?🤣

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

W tym roku sprzedsj polifoskę, a daj sam obornik.

Jak już to dałbym po orce.

Całe dwa woreczki idą pod pszenicę. Kupiłem jak była po 200. Zresztą na mnie wrażenia te ceny szczególnego nie robią bo kupiłem taniej nieco a co będzie w przyszłym roku to cholera wie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Poco zaorane nawozy? Przeważnie pod ostatnie urobki sieje żeby płytko były. 

Opublikowano

Euro 4,63. Najwyższy kurs .

Ciekawe czy wezmą go do dopłat czy coś wykombinują by zapłacić mniej?

Opublikowano

I się wyjaśniło

Kurs euro ogłoszony 30 września 2021 przez Europejski bank Centralny wyniósł 4,6197 zł za 1 EUR,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v