Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Takim jak wpadnie to moment i uprawione.

morgę tak, ale dziesięć to chwilę dłużej.

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

a że się śmieje z ludzkiego nieszczęścia?

Za to to bym go nazwał odpowiednio ale nie chcę bo bana dostanę🤔. ,"Nie śmiej się dziadku z czyjegoś wypadku, bo dziadek się śmiał i to samo miał" to tyczy się Ryśka.

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

To że w niedzielę świętował to jak dla mnie wielki plus.

Ale że na innych nadawał co robili bo tak akurat im wychodziło to już... bo sam to może sobie i siedem dni w tygodniu nic nie robić jego sprawa ale nie ma co na innych gadać bo kazdy sam wie co robi :) 

Opublikowano
54 minuty temu, Łolek napisał:

A co ty taki dzisiaj napięty okres Ci  się  zbliża  czy jak

No trochę mi się spóźnił 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Tak się tylko wydaje, ja mam prawie 40 ornego i jakbym miał to opanować tylko osiemdziesiątką z pomocą 60-tki przy moim czasie na robotę w polu to nie wiem czy dało by radę mniej więcej na czas się wyrobić

Znajomy długi czas C-330 i C-360 dawał radę samemu obrobić 18ha i to rozrzucone na wiele kawałków, do tego świnki i parę bydlaków. Tyle, że i jare i ozime, ziemniaki i kukurydzy trochę. Jakby mi przyszło trzydziestką powiedzmy 3 czy 4ha zaorać na raz to też by zeszło. A Rysiek jak wpadnie swoim z trzema skibami to pewnie za 2-2,5 godziny hektar machnie jak w regularnym kształcie.

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Tak się tylko wydaje, ja mam prawie 40 ornego i jakbym miał to opanować tylko osiemdziesiątką z pomocą 60-tki przy moim czasie na robotę w polu to nie wiem czy dało by radę mniej więcej na czas się wyrobić

Jak jeszcze nie było Zetora to 50ha obrabiało się 80tką i 60tką 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Znajomy długi czas C-330 i C-360 dawał radę samemu obrobić 18ha i to rozrzucone na wiele kawałków, do tego świnki i parę bydlaków. Tyle, że i jare i ozime, ziemniaki i kukurydzy trochę. Jakby mi przyszło trzydziestką powiedzmy 3 czy 4ha zaorać na raz to też by zeszło. A Rysiek jak wpadnie swoim z trzema skibami to pewnie za 2-2,5 godziny hektar machnie jak w regularnym kształcie.

Kiedyś wszyscy tak robili i nikt nie marudził. A kto miał dwa ciągniki to był już panisko a jak był to jakiś zetor czy MTZ to ło ludzie. My ruskiem spokojnie 6 ha obrabialiśmy,kabine miał to nie było źle nawet jak wiało czy deszcz kropił :)

Opublikowano
3 minuty temu, akooo napisał:

nikt nie marudził

A miał inne wyjście? Nie te czasy aby robić 30-40 letnim ciągnikiem jak się z tego faktycznie żyje, tylko jednostki jeszcze tak mają.

18ha z czego 4 swojego miał. Dwa traktory tam za mojego dzieciństwa to nie było żadne wielkie halo, normalna w miarę rzecz. Zachodni wtedy to był szał ale Zetor czy MTZ wtedy już furory nie robiły, zresztą MTZ to u nas praktycznie nie było, prędzej Zetory bo blisko.

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

ja polecam Samsung m2070 toner wystarcza na długo, prosta w obsłudze. jedyne co mi się w niej zdażyło to że po wsadzeniu tonera zamiennika nieraz nie może go znależć, jak znajdzie to drukuje ale po ponownym włączeniu znowu nie znajduje i trzeba wyjąć toner pobujać nim i wsadzić. u mnie po 3-5 wyłączeniach mu przechodzi i potem normalnie znajduje

Nie no, aligancka drukarka jak się psuje tylko co 3 włączenia🤣 

@Agrest też polecam drukarki HP, tanie w zakupie i tanie w utrzymaniu

Opublikowano
5 minut temu, akooo napisał:

Kiedyś wszyscy tak robili i nikt nie marudził. A kto miał dwa ciągniki to był już panisko a jak był to jakiś zetor czy MTZ to ło ludzie. My ruskiem spokojnie 6 ha obrabialiśmy,kabine miał to nie było źle nawet jak wiało czy deszcz kropił :)

Kiedyś i większe kawałki końmi obrabiali, ale to nie znaczy, że było im lekko. 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Brat za 1,6 benzyna w sobotę zapłacił 1054 zł, 24 lata bez żadnych zniżek, bez współwłaściciela, i uwaga, w PZU, było najtaniej 

Też mam w PZU właśnie, bo najtaniej wyszło 

Opublikowano
1 godzinę temu, mmarcinn001 napisał:

Nowy sprzęt jest nie dużo droższy od używanego. Nowy ma chociaż gwarancję.

Od roku mam urządzenie HP Laser MFP 135w poza konfiguracją nie sprawiło problemów. To jest model z wifi.

Jest też bez wifi model HP Laser MFP 135a. kosztuje około 500-550 zł. zależy od sklepu.

Przemyślę temat. Zobaczę czy w środę w sklepie stacjonarnym będzie. Jak nie to zamówię z sieci.

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/drukarki-i-tusze/urzadzenia-wielofunkcyjne/hp-urzdzenie-wielofunkcyjne-i-laser-mfp-135a?gclid=EAIaIQobChMIm72W0YzZ8gIVUON3Ch2X2wwPEAQYAiABEgKLKvD_BwE

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

byki zalane

Ważne że gospodarz trzeźwy🤣

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

ja polecam Samsung m2070 toner wystarcza na długo, prosta w obsłudze. jedyne co mi się w niej zdażyło to że po wsadzeniu tonera zamiennika nieraz nie może go znależć, jak znajdzie to drukuje ale po ponownym włączeniu znowu nie znajduje i trzeba wyjąć toner pobujać nim i wsadzić. u mnie po 3-5 wyłączeniach mu przechodzi i potem normalnie znajduje

Nie no, aligancka drukarka jak się psuje tylko co 3 włączenia🤣 

@Agrest też polecam drukarki HP, tanie w zakupie i tanie w utrzymaniu

nie psuje tylko nie lubi zamienników

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A miał inne wyjście? Nie te czasy aby robić 30-40 letnim ciągnikiem jak się z tego faktycznie żyje, tylko jednostki jeszcze tak mają.

18ha z czego 4 swojego miał. Dwa traktory tam za mojego dzieciństwa to nie było żadne wielkie halo, normalna w miarę rzecz. Zachodni wtedy to był szał ale Zetor czy MTZ wtedy już furory nie robiły, zresztą MTZ to u nas praktycznie nie było, prędzej Zetory bo blisko.

Bo ty parę lat młodszy odemnie :)

Nie no wiadomo że dzisiaj już ludzie bardziej wygodni się zrobili,ale ruskim też się dobrze robiło. Kto miał załóżmy takiego ursusa parę lat to wiedział co go boli i rzadko kiedy go zaskoczył poza tym to niezawodne maszyny były i wygodne,do trzydziestki czy do ruska trzy osoby spokojnie weszły a czwarty na belce jechał,a teraz weź wejdź jak same przełączniki,joysticki...

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Teraz z zetorem nie możesz się wyrobić, jeszcze drugie nie po koszone 

I raczej za szybko nie będzie, jednak wszystko idzie na 2 pokosy bo nie chce mi się bawić z 3 pokosami 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, akooo napisał:

wygodne

Nie rozśmieszaj mnie. C-330 czy C-360 w porównaniu do ruska pod względem komfortu to przepaść- jaki tam komfort w Ursusie poza tym, że na łeb nie kapało o ile była "kabina"? Nie było nic innego to robili tym co jest. I teraz bym trzydziestką obrobił i 5x tyle co mam, tylko po kiego uja?

U nas wieś bogatsza była niż wschód raczej to i się tego kręciło, nietrudno było znaleźć kogoś kto ma choć 2 traktory.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
5 minut temu, XTRO napisał:

8mm dzisiaj znowu. Sierpień ponad 200mm już. Z pomidorów znowu wygoniło 

Ile płaci przemysł?

U mnie jeden ma ze 2h, to  wogóle nie dojrzewa. Kiepsko widzę zbiór bo zgnije nim dojrzeje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v