Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Taki to już ma swoje nawyki 🤔

Na przykład wiosną pod ziemniaki choćby się waliło i paliło to najpierw po orce zimowej brony a dopiero potem kultywator z wałkiem. Jaki to ma sens nie mam pojęcia ale tak sobie życzy. Ma swoje konne brony trójki, które tylko skaczą po tej orance no ale cóż...

Być może to takie coś ala włóka. Kilka lat temu w szkole jeszcze uczyli , że pierwszą wiosenną czynnością po orce zimowej musi być włókowanie (na ciężkich glebach a u was chyba takie przeważają 😉) . Lub też stare metody , mam książkę "poradnik ogrodniczy" z początku lat 50-tych. Przy opisie upraw większości warzyw i ziemniaków jest napisane żeby uprawę na wiosnę zacząć od bronowania pola dwukrotnie , na krzyż.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Kurde spotykał się z taką Kasią, pytałem go kiedy na weselu się popije to mówił że się pierwszy dowiem a tu będę szedł na pogrzeb nie wesele 😟

Przykre to ale co raz więcej słyszy  sie o takich przypadkach u mnie nie tak dawno chyba38 lat zostawił zone i trójkę dzieci najmlodsze chyba ze 3 lata

Opublikowano
6465 napisał:

Przed chwilą, pafnucy napisał:

Co mu się stało? 

Kurde nic nie wiem. Tyle tylko że rano go poszli budzić a on nie żyje. Lekko po trzydziestce 🙊

Oj boże boże co się na tym świecie dzieje😓

Opublikowano
Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

Być może to takie coś ala włóka. Kilka lat temu w szkole jeszcze uczyli , że pierwszą wiosenną czynnością po orce zimowej musi być włókowanie (na ciężkich glebach a u was chyba takie przeważają 😉) . Lub też stare metody , mam książkę "poradnik ogrodniczy" z początku lat 50-tych. Przy opisie upraw większości warzyw i ziemniaków jest napisane żeby uprawę na wiosnę zacząć od bronowania pola dwukrotnie , na krzyż.

Wszystko w porządku, tylko on to chce praktycznie jedno po drugim robić. Przebronować i "cho na herbatę" i po półgodzinie kultywator. Po kultywatorze już przed sadzeniem zaraz chodzi i nawóz sieje, miesza saletrzak z Polifoską. Uprawa najpierw w poprzek a potem wzdłuż bronami to stary sposób na uprawę, zwłaszcza pod oziminy, i końmi tak robili i traktorami też, ja tak też czasem robię. Taki starszy Pan, mieszka z żoną, ziemniarów nasadzi dla całej rodziny zawsze, z 10a tego ma zawsze.

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Przykre to ale co raz więcej słyszy  sie o takich przypadkach u mnie nie tak dawno chyba38 lat zostawił zone i trójkę dzieci najmlodsze chyba ze 3 lata

Ten chłopak mieszkał z drugiej strony Staśka.

Opublikowano

w dzień pogodnie teraz zaczęło padać i ponoć ma padać do środy do wieczora zobaczymy

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Kurde spotykał się z taką Kasią, pytałem go kiedy na weselu się popije to mówił że się pierwszy dowiem a tu będę szedł na pogrzeb nie wesele 😟

Dlatego to też jedna z przyczynek z której jestem anty nastawiony do zakładania rodziny. Zawinę się, kobita zostanie sama z tym pierd*lnikiem i się tylko martwić będzie i i tak pójdzie wszystko w cholerę.

Opublikowano

a skad wiesz ze sie nie ucieszy ??😛

te metody bronowania i wlokowania ktore podajecie juz niedlugo beda norma w nowym zielonym ladzie unii...

wbrew temu co myslicie to jest jak najbardziej racjonalne i sprawdzone wiekimi i niedlugo unia przepisami nas zmusi do powrotu do metod ojcow- pod swiatlym przewodem sedziego stanu wojennego euro-komisarza wojciechowskiego.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

te metody bronowania i wlokowania ktore podajecie juz niedlugo beda norma w nowym zielonym ladzie unii...

wbrew temu co myslicie to jest jak najbardziej racjonalne i sprawdzone wiekimi i niedlugo unia przepisami nas zmusi do powrotu do metod ojcow- pod swiatlym przewodem sedziego stanu wojennego euro-komisarza wojciechowskiego.

Mnie on tam w sumie tak nie dotknie- nie pobieram dopłat. Dostępność ŚOR czy nawozów pewnie się obniży ale tyle co dla siebie to urośnie.

Opublikowano (edytowane)

tak , to tak samo jak nie zakolczykować bydła czy swiń nie zarejestrować jak masz ze 3 prosiaki to jeszcze ok ale jak wiecej  to lepiej zakolczykowac bo nie zawsze ktoś chce kupić na ubój  po cichu . A i tak nr producenta chyba jest wymagany przy sprzedaży zboża ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

to lepiej zakolczykowac bo nie zawsze ktoś chce kupić na ubój  po cichu 

Nie wiem właśnie jak to rozgrywają ci co kupują po jednym prosiaku dla siebie. Ale jakoś dają radę kupić bo co roku sobie uchowują. Znajomy ma kozę i 10 kur- "gospodarstwa" już dawno nie ma, ziemia poszła na dzieci a kozę "nielegalną" ma, jakby ktoś życzliwy ją zobaczył to też by chłopina beknęła bo kozy z tego co kojarzę to też trzeba kolczykować. 

Opublikowano

tak kozy też mają "ozdoby" w uszach 

ostatnio gdzieś czytałem że dopłat jpo będzie około 100 e do ha a reszta to jakieś eko-pakiety 

Opublikowano

w poprzedniej dostawie młodych kur 70% miało kolczyki w skrzydłach podobno to były jakieś znaczniki na fermie ale to może był test wytrzymałości kolczyków dla kur 

Opublikowano

Jak się zrobi szara strefa, to będzie jak z VAT - łatwo będzie lawirować. Coraz więcej ludzi trzyma zwięrzęta bez papierów, bo w sumie kary są tylko dla tych, co mają zarejestrowane gospodarstwo i biorą dopłaty, reszty pies z kulawą nogą nie kontroluje

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

zarejestrowane gospodarstwo i biorą dopłaty, reszty pies z kulawą nogą nie kontroluje

Sąsiad 3 lata temu "zlikwidował" żeby żona dostała emeryturę z KRUS, sprzedał krowę, maciorę, zostawił sobie 0,5ha, kury i inną drobnicę, raz w roku tucznika, nikt się nie zjawił. Znam dziadka, który dalej ma nr w agencji, odkąd krowy sprzedał tam w 2010 czy 2011 to żadnej kontroli nie miał a w teorii w ewidencji jest a przynajmniej był do zeszłego roku bo w tym już dopłat nie brał bo mu zostało 40a.

Opublikowano

Nie ma kto do sprzedania urządzenia wielofunkcyjnego laserowego, możebyć tylko czarno białe drukowanie w super stanie i cenie?

Jakiś Brother, HP...????

Opublikowano

I po te 2 świnki znalazł by się kupiec z grubszym portfelem 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Dokładnie. Tam tragicznie nie zarabiałem ale po skończeniu szkoły już tam nie działałem, teraz bym chcial to by mnie zatrudnił ale daleko dojeżdżać 

To daleko to ile w przybliżeniu kilometrów ?

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Zawsze to lubiłem, wprawdzie wiadomo, że wtedy nikt nie powierzał żadnej roboty "odpowiedzialnej" ale ziemniaki pozbierać, zrzucać, kostki ładować, potem jakieś drobne roboty robić traktorem. U znajomego prawie cały sezon w technikum pole jego C-360 obrabiałem bo chłop zdrowotnie zaniemógł, dużo tego wprawdzie nie było bo jakieś 1,5ha ornego ale zawsze. Wiedział, że jakoś tam będzie miał zrobione, choć wprawdzie wtedy to się dopiero uczyłem w polu robić. Dobrze to wspominam. Do tej pory jak ktoś przychodzi na usługę zamówić to się jedzie, a jak przyjdzie jakiś dziadek czy babcia po 70 to jak tu odmówić?

Wypracowałem metodę, chociaż na nie wszystkich działała :).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v