Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam urlop 4 dni juz na wsi siedzę i powiem wam szczerze ze do miasta mi się chce. odzwyczailem się od tego pada deszcz i mimo żem abstynent juz 0.5 z tego wszystkiego pękło. Jeszcze 2x po 200 ukryte ale boję się tego ruszać bo sama etykieta mnie odstrasza z miejscowego gieesu

Opublikowano

Na moich polach jeszcze nigdy nie było za mokro. Po tych opadach na 100% mógłbym jutro jechać z pługiem w pole.

Na uprawionym rżysku nigdzie nie znajdziesz kałuży. Może na ubitym śladzie ciągnika że dwie godziny postoi.

Opublikowano
Bananek napisał:

Przed chwilą, akooo napisał:

mimo żem abstynent juz 0.5 z tego wszystkiego pękło

taki z Ciebie abstynent jak ze mnie baletnica

abstynent

Opublikowano
24 minuty temu, kris91 napisał:

A na działki budowlane by nie dało się podzielić? 🤔

Raczej wątpię. Okolica to zadupie,nikt sie w okolicy nie buduje,nowych miastowych tymbardziej nie przybędzie.

15 minut temu, Agrest napisał:

Myślę że się nie doczekasz tej obniżki.

Jak dla mnie to były dobre pieniądze, macie tanią ziemię i raczej czeka was równanie do średniej krajowej a nie obniżki.

No i dobiło do 80mm od wczoraj. Super, daaaawno tyle nie spadło

To nie kupię i tyle,bede się dorabial dalej na tym co mamy. Gdyby byla zaraz za plotem to inaczej by sie myslalo a tak droga przecina żużlowa i nawet nie powiększyłbym podwórka. Gdybym mial kase na inwestycje to cena nie gralaby roli i bym kupowal. A kredyt brac i splacac owsem za 500zl to gra nie warta świeczki na chwilę obecną.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

ja pierdzielę, skąd Wy ten deszcz bierzecie? odkąd wróciłem z urlopu nie spadła u mnie ani kropla wody i nic się nie zapowiada żeby się to miało zmienić. No i bardzo dobrze.

z chmur na niebie.

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

z chmur na niebie.

no chyba, że tak. U mnie za to cholernie zimno. Wody słońce nie zdołało nagrzać dziś to się w piecu rozpaliło, na dom puściło ciepłoty.

Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

Nie wszyscy mają piaskownice,czasami trafiają się ciężkie ziemie

No i co w związku z tym?

Ja się cieszę z sytuacji u mnie. Nie mówię że ktoś ma się cieszyć razem ze mną.

Po za tym mam większość 3a , b i 4a, ale gleby przepuszczalne bardzo lekkie w uprawie.

Trochę dwójki też mam przynajmniej w geodezji.

5 i 6 też z 10ha się uzbiera

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

no chyba, że tak. U mnie za to cholernie zimno. Wody słońce nie zdołało nagrzać dziś to się w piecu rozpaliło, na dom puściło ciepłoty.

a też ognisko rozpaliłem.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

29 minut temu, jacor73 napisał:

Ło panie, to taniocha 100 tys za 4ha, u mnie pańcia za 1 ha 4b I większość 5 chce 100 tys, ale 4 lata sprzedaje i jakoś chętnego brak

3,6ha dokladniej. 4b to najlepsza klasa i moze akurat te 60ar wyjdzie, reszta 5 i 6 w przewadze. Co z tego,jak pole przez wiele lat zaniedbane, kukurydza na 2m rosla, żyto ledwo rośnie,owies na pagórku po kostki. W okolicy takie pola to po 15 tys za ha chodzą ale.zeby kupic blisko to nie ma.

Cienias jesteś jak pole przez drogę to ze względu na odległość więcej warte czekaj aż ktoś zwinie z przed nosa 😃

Opublikowano
kris91 napisał:

Belaruss820 napisał:

3,6ha dokladniej. 4b to najlepsza klasa i moze akurat te 60ar wyjdzie, reszta 5 i 6 w przewadze. Co z tego,jak pole przez wiele lat zaniedbane, kukurydza na 2m rosla, żyto ledwo rośnie,owies na pagórku po kostki. W okolicy takie pola to po 15 tys za ha chodzą ale.zeby kupic blisko to nie ma.

A na działki budowlane by nie dało się podzielić? 🤔

z tamtąd ludzie uciekają a nie się buduje ruskie za płotem 😎😁

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

mam większość 3a , b i 4a, ale gleby przepuszczalne bardzo lekkie w uprawie.

Trochę dwójki też mam przynajmniej w geodezji.

5 i 6 też z 10ha się uzbiera

Ja to nie wiem jak 2 wygląda

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Cienias jesteś jak pole przez drogę to ze względu na odległość więcej warte czekaj aż ktoś zwinie z przed nosa 😃

Ja bym teścia dał w zastaw i brał pole. Ostatniej raty nie spłacił, niech by se teścia wzieli🤣🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v