Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie było pochmurno sąsiad kombajem wyjechał gdzieś w dalszą podróż bo heder  na wózku,  i łódka za nim. A teraz słoneczko wygląda. 

I dobrze niech będzie pogoda i każdy żniwa  dokończy.

• Like 1
Opublikowano

A i ja dziś z nadzieją że żniwa się zacznie i skończy. 

Opublikowano

znam już cenę za ha u mnie w gospodarstwie. 400 za żyto i 350 za mieszankę.

Tym samym kwota do zapłacenia za pracę kombajnu w tym roku nie przekracza 2400. warto kupować kombajn? moim zdaniem NIE.

Opublikowano

no ten co u mnie kosi to z tego chlebek je, więc chętnie mi obleci zawsze. kiedyś wygadał się, że do mnie dobrze na usługę jeździć bo zawsze się rozliczam Max 3 dni po robocie i nie kwękam co do kosztów. ponoć są tacy co jak trzeba żniwa robić to dopiero płacą za poprzedni rok.

Opublikowano
4 godziny temu, szymon09875 napisał:

Gość z końca kolejki proponował 100 zł facetowi przedemna żeby sie z nim zamienil :D

Jak wiosna byłem samochod rejestrować to kolejka też na kilkadziesiąt osób już przed 8 rano. Byłem jakiś 15, otwierają się drzwi, ludzie po numerki się pchają. Gość który miał numerek 2 czy 3 mówi że może by kupca znalazł, jaką 100 zarobił. To mu mówię że daje 100 i numerek w drugiej 10, i możemy się mieniać. Nie chciał...

Roboty z dzis: Siuntka przystosowana do słomy, do wózka dorobione przejściówki, i 30 belek zwiezione i upchniete w stodole. 

Kurde, ten wózek to lux maszyna, nie dość że skrętne, i małe, to jeszcze 4 belki w górę ustawia, jak sobie przypomnę jak w poprzednich latach siuntką ustawiałem to az mnie ręce bolą

20210731_124523.jpg

20210731_090806.jpg

W dodatku przyczepa po wymianie osi elegancko się prowadzi, nic nie buja.

Jeszcze tylko te wspomaganie do c360 założyć i można słomy drugie tyle zwozić 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

ponoć są tacy co jak trzeba żniwa robić to dopiero płacą za poprzedni rok.

1/3 moich klientów tak robi 

Pafnucy ze śwagrem i ich genialne pomysły🤭

FB_IMG_1627733346215.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, komizmo napisał:

Na Podlasiu to widzę nie ma co z forsą robić. Korbanek zawoził rostelmascha na 20 hektarów. 

Najważniejsze że swój. Z czasem te biedne krowy go spłacić powinne. I ten wieczny tekst "te mleko to się wogule nie opłaca "

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Jak wiosna byłem samochod rejestrować to kolejka też na kilkadziesiąt osób już przed 8 rano. Byłem jakiś 15, otwierają się drzwi, ludzie po numerki się pchają. Gość który miał numerek 2 czy 3 mówi że może by kupca znalazł, jaką 100 zarobił. To mu mówię że daje 100 i numerek w drugiej 10, i możemy się mieniać. Nie chciał...

Roboty z dzis: Siuntka przystosowana do słomy, do wózka dorobione przejściówki, i 30 belek zwiezione i upchniete w stodole. 

Kurde, ten wózek to lux maszyna, nie dość że skrętne, i małe, to jeszcze 4 belki w górę ustawia, jak sobie przypomnę jak w poprzednich latach siuntką ustawiałem to az mnie ręce bolą

20210731_124523.jpg

20210731_090806.jpg

W dodatku przyczepa po wymianie osi elegancko się prowadzi, nic nie buja.

Jeszcze tylko te wspomaganie do c360 założyć i można słomy drugie tyle zwozić 

Widzę ze w każdej wolnej chwili pomagasz bratu 😛 tak właśnie powinno być 👍

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

1/3 moich klientów tak robi 

Pafnucy ze śwagrem i ich genialne pomysły🤭&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

FB_IMG_1627733346215.jpg

Jak ją się cieszę że nie mam żadnego szwagra, a tymbardziej takiego 😂

10 minut temu, HF86 napisał:

Najważniejsze że swój. Z czasem te biedne krowy go spłacić powinne. I ten wieczny tekst "te mleko to się wogule nie opłaca "

A opłaca się? Dobrze ze jest jeszcze z czego dokładać 🤨

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v