Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie został hektar pszenicy jarej przed tym załamaniem pogody zbytnio się jeszcze nie nadawała a teraz jak patrzę na te prognozy codziennie deszcz to nie wiem kiedy się zakończy żniwa 🤦

Opublikowano

U mnie to nie wiem na co ludzie czekali. 95% zbóż na polu. A wielkość gospodarstw po parę ha. Jęczmień się pokulił i trawy już przerastają .

Teraz ma dolać.

Zawsze się mówiło że po Pańskim Przemienieniu pogoda zmienia się całkowicie. Tylko że prognozy pokazują ulewy. 

Opublikowano
10 godzin temu, Karol6130 napisał:

Chłopy jak wstawić wziernik do szambiarki jak jest zardzewiały gwint i nie idzie zakręcić szkiełka. 

Wkręciłem tylko trochu i jak pizło to 50 m dalej znalazłem 

U mnie normalnie wyrwało ,tak był zgnity gwint . Odciąłem ten gwint i przyspawałem połowę mufy od wody ,bodaj 2 cale i git . Tylko trochę dupnie bo po spawie będzie rdzewieć,ale bodaj ,najwyżej za kilka lat da się łatę i drugą mufę .

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, ippon napisał:

bodajże tylko jeden pakiet jest obwarowany wymogami eko

Do tej pory gosppodarstwa powyżej 10 ha gruntów ornych musiały  mieć 2 uprawy , teraz będą 3. Więcej w FARMERze

O to w tym wszystkim chodzi, żeby pieniądze trafiały do prawdziwych rolników, a nie tych pseudo jak Pan z postu niżej, a jednocześnie zachęca się ich rekompensatą za zmniejszenie pogłowia. 

Jaką rekompensatą? Ten 1000 do tuzów? 

9 godzin temu, ippon napisał:

bodajże tylko jeden pakiet jest obwarowany wymogami eko

Do tej pory gosppodarstwa powyżej 10 ha gruntów ornych musiały  mieć 2 uprawy , teraz będą 3. Więcej w FARMERze

O to w tym wszystkim chodzi, żeby pieniądze trafiały do prawdziwych rolników, a nie tych pseudo jak Pan z postu niżej, a jednocześnie zachęca się ich rekompensatą za zmniejszenie pogłowia. 

Jaką rekompensatą? Ten 1000 do tuzów? 

Opublikowano
8 godzin temu, gregor1284 napisał:

Powinienem sobie leżec w łóżeczku i oglądać jakiś film, a nie bele wozić 

chcesz to Ci dmuchawę do siana sprzedam ;) Nie będziesz Pan na bele narzekał.

Opublikowano

Teraz spojrzałem na prognozę to do wtorku niemal codziennie jakieś opady a od wtorku trzydniówka z ciągłym na poziomie 30mm dziennie 

Opublikowano (edytowane)

Ktoś z was orientuje/ ma znajomą osobę, która pracuje w biurze w Azoty Puławy, Enea Kozienice- jakie jest tam wynagrodzenie?

Edytowane przez Kwiatek25
Opublikowano

To się zapytaj. W nocy a właściwie nad ranem 3 litry. Jeszcze 2ha owsa i nie wiem kiedy to się skosi bo co dzień ma padac. 80% zbóż na polach. 

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

LLU +21 świeci słońce 

I znowu cielak, mogły by poczekać na jesień jak mlyko podrożeje 😂

IMG_20210804_072606.jpg

ja rozumiem gnój i polityków na taczce wywozić ale cielaka? to nie godne 

Opublikowano
9 minut temu, marcin19071980 napisał:

To się zapytaj. W nocy a właściwie nad ranem 3 litry. Jeszcze 2ha owsa i nie wiem kiedy to się skosi bo co dzień ma padac. 80% zbóż na polach. 

U mnie 5ha żyta i 1 pszenicy jarej A tu jeszcze silnik w bizonie wysiadł

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Jak żeś to wyliczył?

Pi razy oko😇

8 godzin temu, szymon09875 napisał:

Jeszcze bym na koniec zniw wypadek miał. Wyjeżdżałem z pola juz po zmroku z 200m pusta droga wojewódzka. Skrecalem w lewo.Jak wyjechałem ciagnikiem i pierwsza przyczepa to zauwazylem jak lewym pasie motocykl za***prza... mało brakowało a wbił by sie miedzy przyczepy...

to nie ja, ja po nocy nie jeżdżę

11 minut temu, Kwiatek25 napisał:

Ktoś z was orientuje/ mam znajomą osobę, która pracuje w biurze w Azoty Puławy, Enea Kozienice- jakie jest tam wynagrodzenie?

Tabaluga czy tam Sabuliga, to ty???

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

😐 no ,polifoska i polifoska i polifoska  i .......... ,ja na 8 poprzestaje ,a do tego obornika w opór .     Kuwa ,a ktoś tu o programie nawozowym wspomina ? Ciiiiiiii nie budzić ,bo się nie wyśpią ,nie dojedzą  i jeszcze coś wymyślą😔😐

Edytowane przez kizak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v