Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale rosa dzisiaj duża. 

Rysiek te 10ha to uslugi tyle masz? 

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Padało 7 l 

Owsy dziś to suche będą

No ja mysle owies skonczyc. Ciekawe jak pszenżyto? Ale "ku*wa",bo inaczej sie nie da tego wyrazic,to co skosilem owies z lubinem to w bb sie grzeje. Stary jobów dostanie, zachcialo mu sie bo "suchy". A teraz sie nie odezwie ze jednak byl mokry. Ot życie ze starym pierdołą.

nie tylko u ciebie takie cyrki niby ojciec starszy doswiadczony a mokre caly czas by chcial kosic

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Padało 7 l 

Owsy dziś to suche będą

Rysiek, Ty starszy to mi to wytłumaczysz. Dlaczego po deszczu dojrzewa zboże? Nie mogę tego pojąć, ale wiem, że tak właśnie jest. Na logikę to po deszczu powinno być bardziej gumowe, a tu dochodzi w oczach.

Karol6130 napisał:

Tylko co wpisać w rubrykę wykorzystanych środków, żadnej decyzji nie było od tamtorocznego zdania foli

W gminie Ci sprawdzą czy coś wykorzystałeś. chodzi o tą rubrykę gdzie wpisujesz ile kasy z deminimis wykorzystałeś?

• Thanks 1
Opublikowano

Kilka chmurek, słonecznie i 22 stopnie. Od jutra codziennie nadają burze i deszcz.

Opublikowano

Słońce świeci może by co o zniwach pomyślał 🤔

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

Rysiek, Ty starszy to mi to wytłumaczysz. Dlaczego po deszczu dojrzewa zboże? Nie mogę tego pojąć, ale wiem, że tak właśnie jest. Na logikę to po deszczu powinno być bardziej gumowe, a tu dochodzi w oczach.

Troche odbiegające od tematu ale jakis kawalek podobienstwa moze jest. Jak sie oblejesz wodą po skórze i grzeje slonce,to czuc jak przypieka. Na sucho tego nie odczuwa sie bardzo a jak wilgotna skora to czuc. Albo poprostu tylko ja to tak odczuwam.

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

daj spokój. od myślenia tylko łeb boli.

Wolę tak, jak bolą ręce i plecy od przewalania mokrego zboża .

Opublikowano
HF86 napisał:

Wolę tak, jak bolą ręce i plecy od przewalania mokrego zboża .

niby racja. to w takim razie nie myśl jeszcze. Za miesiąc skosisz, będziesz miał 100% pewności, że dojrzało.

Opublikowano
10 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Moja mala wlasnie zasnęła. Jak w dzien jest spokoj to na noc uaktywnia sie placz.

Moi sasiedzi to maja.zycie. córka w maju sie urodziła. Chlopaki blizniaki maja motory to jezdzili wczesniej sami,jak jeden sie ozenil to z zona trochę jezdzil. Tak gadali ze teraz rodzina te sprawy ze motor w.odstawke. a tu malą zostawiają dla babki pilnowac a sami jeżdżą. On 30 lat,zona moze z 24 albo i nie. Takich rodziców troskliwych udają a z drugiej strony takie akcje. Przedwczoraj wygadali mi sie ze ten drugi(kawaler)przez kierownice już leciał

też mam dwójkę dzieci, i tez jeżdżę, nie widzę problemu

10 godzin temu, marulekk napisał:

Mam i ja 🙆🙆🙆

IMG_20210729_214421_2.jpg

czemu zabrałeś Uli telefon??? bo napisane Ule-fon

10 godzin temu, marulekk napisał:

ty pierwszy raz kuku z słonecznikiem siałeś?? czy kjuz masz jakieś doświadczenie???

pytam bo gdzies na fejsie ktos już wrzucał o tym temat i ponoć przez słonecznik sieczkarnia się zakleja , czy to prawda >????

parę lat do tyłu jak słonecznik wybił się na 2m to nie dało się tego skosić, trzy sieczkarnie zapychały się na pierwszych metrach po wjeździe w pole

Opublikowano
40 minut temu, Karol6130 napisał:

Dziś mam składać. 

Tylko co wpisać w rubrykę wykorzystanych środków, żadnej decyzji nie było od tamtorocznego zdania foli 

Tez nie wiem może na miejscu coś podpowiedzą?

Opublikowano

I niech ktoś powie że Rysiek to leń....na godzinę czy z ha? 

U mnie wczoraj pszenica 16miala i musi czekać.Lucka 3p poszedł, może słomę po południu zacznie się belowac. Ogólnie pogoda na żniwa słaba

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Pomorzanin1222 napisał:

Kwas chlebowy piliście kiedyś, bardzo dobry jest

zajebisty 🤤 na żniwowanie najlepszy napój, no. jeszcze Oranżada z Kąkolewnicy 😁

trzeba dowieść bo w ''krzynce'' się kończy 😁 lux napój 👍

radekz200 napisał:

To tylko ja jestem już po żniwach? 😱😱 ja to dzisiaj czepiam podorywkowy i jadę 

zboże skoszone ale jeszcze słoma...

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

trzeba dowieść bo w ''krzynce'' się kończy 😁 lux napój 👍

zboże skoszone ale jeszcze słoma...

Ja tam nie wiem i zaraz będę zakrzyczany ,ale najlepiej jest pyknąc pół  piwa i nie wazne że ciepłego ,to zatrzyma pragnienie ,no i oczywiście za chwilę gazowaną wodą poprawić.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v