Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

czujnik idzie w najwyższy punkt płynu. zrobione bardzo prosto bo z tych prlowskich grzejników blaszanych. pod to Styrodur, blacha. na to szkło.

Myślałem o tych panelowych grzejnikach ale nie chciałem wariata z siebie robić do końca. Podłączaj i testy rób Kurna, bo tu pół forum ciekawe 

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Powiedz to definicji młodego rolnika.

To jeszcze coś po zimie mu ocalało?

U mnie to armagedon.  Wiśnie pojedyncze pąki, czerwona zmarznięta, róże przemroziło pędy, biją młode od korzenia góra nie rośnie i nie usycha. Ciekawe czy zregeneruje wiązki przesodzące. 

Brzoskwinie te co w lutym opryskiwałem nawet liścia nie puszczają.

Wczoraj kilka drzew wiśni wymieniłem, bo dwuletnie drzewa przemarzły.

W środę wypychałem gałęzie w sadzie wiśniowym. Pąków mnóstwo na każdym drzewie. W tamtym roku gość miał mały zbiór bo przymroziło,jego kolega kasy narobił bo nic mu nie wymarzło.

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

na każdy panel jest po jednym odpowietrzniku. tylko mam zagwozdke, automatyczny odpowietrznik plywakowy może pracować pod kątem 45°?

Lepiej w pionie, może się zacinać i będzie przeciek jak zostawisz otwarty.

Opublikowano
6 minut temu, Belaruss820 napisał:

W środę wypychałem gałęzie w sadzie wiśniowym. Pąków mnóstwo na każdym drzewie. W tamtym roku gość miał mały zbiór bo przymroziło,jego kolega kasy narobił bo nic mu nie wymarzło.

Pąków to i u mnie od cholery i ciut ciut. Ale wszystko puste.

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelS napisał:

@Uziu92 @XTRO T1 R1 w zbozach juz porobiliscie ? Zimno co chwile pada i nie wiem czy jest sens jakis juz robic bo warunki pozwola dopiero za tydzien badz po majowce .... 

Jeczmienie zrobiłem w pon a we wtorek skracałem pszenice Ale 9 ha będę musiał poprawić bo deszcz poszedł zaraz po zabiegu. T1 w pszenicy planuje w czwartek/piątek bo ma być okno i ciepło. We wtorek też nadają pogodę Ale tylko 10 stopni i było by to zaraz po przymrozkach więc odpuszczę 

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

będzie przeciek jak zostawisz otwarty.

najwyżej odpowietrze i odkręcę głowiczki. A w razie zapowietrzenia z palca wcisne i wypuszcze bąble

gregor1284 napisał:

nie chciałem wariata z siebie robić do końca.

mnie to już nie grozi. większym wariantem nie będę 😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Szklanke mleka i pajdę chleba 

Dorzuć smalcu i kiszonego ogóra i możemy zaczynać negocjacje. Może nawet dojdziemy do plasterka boczku kto wie kto wie🤔😃

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

Nie ma nic za darmo, jeszcze fergusonem pewno będą chcieli pojeździć 😂

Opublikowano

Sławek twoje jest te gorsze mleko. Fendem pryzma ubijana krowy to żerli potem, a tam oleju i innego dziwactwa mnogo😉😃

Opublikowano

Było ok zera bez mrozku. Z niedzieli na poniedziałek nadają chyba najgorzej, a na czereśniach pąki nabrzmiałe już się otwierają 🤕 porzeczki okryte, ale drzewek nie da rady

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v